MO15 aan het trainen
MO15 aan het trainen Foto: vv Drachten

Vrouwenvoetbal is groeiende, en dat is duidelijk te zien bij vv Drachten

Sport 100 jaar vv Drachten

DRACHTEN - Het meisjesvoetbal bij vv Drachten heeft haar ups en downs gehad. Hoewel de club een gezond dames- en MO19 team heeft (zelfs net kampioen geworden in de laatste wedstrijd), was het daarachter stil. Tot vorig jaar, toen succesvol geprobeerd is om de meidenteams nieuw leven in te blazen.

In een jaar tijd zijn er al 50 nieuwe meisjes die zich bij de club hebben aangemeld. Ze namen hun vriendinnen mee, waardoor er nu een prima basis ligt voor verdere uitbreiding. Volgend seizoen zal vv Drachten, naast de MO20 en dames, met een MO12, MO13 en MO15 aan de competitie mee doen. Voor deze teams en speelsters zal dit hun eerste voetbalcompetitie worden. 

Wennen

Dat zal wel even wennen worden voor ze. “Deze dames en families zijn ook nog niet allemaal zo voetbalminded, dat merk je ook wel. Laatst vroeg een moeder hoeveel wedstrijden er in het jaar worden gespeeld. Ik zei toen: elke zaterdag. ‘ELKE ZATERDAG?!’, reageerden de ouders. Dus we gaan beleven hoe dat gaat zijn”, vertelt Marike Vieberink, Aanjager van het meisjesvoetbal en coördinator in de onderbouw. Marike is iemand die veel voor de club doet.

Na een jaar trainen en de basis leren, hebben de teams al wat oefenwedstrijden gespeeld. Marike ziet dat het spel van de teams in dat jaar flink is verbeterd. “Als je elke week nieuwe aanmeldingen hebt, dan blijf je wel een beetje in de basis vastzitten, maar de meiden die al het hele jaar meetrainen, daar zie ik echt progressie in.” MO13 heeft ook vrouwelijke trainers, iets wat Durk Meijer en Marike belangrijk vinden: “Het is een rolmodel voor ze. Ze gaan ook vaak kijken bij de wedstrijden van hun trainer”, zegt Marike.

Net een beetje anders

Voorzitter Durk Meijer merkt ook dat de meidenteams nog even moeten wennen aan de hele voetbalcultuur. “Het sociale aspect is bij de meiden gewoon enorm belangrijk. Waar jongens gewend zijn dat teams worden opgesplitst, is dat voor de meiden natuurlijk nieuw en vinden ze het spannend of ze wel bij hun vriendinnen komen. Daar werkt het net een beetje anders.” Marike voegt toe: “Ze stoppen ook gewoon als ze niet bij hun vriendinnen zitten, voor hen is dat heel belangrijk.”

Samenwerking

Het is nu mogelijk op ieder niveau te trainen en wedstrijden te spelen. vv Drachten, Drachtster Boys en SC Boornbergum slaan de handen ineen en hebben besloten om gezamenlijk het meidenvoetbal te waarborgen. Durk Meijer: “We proberen op den duur op ieder niveau iets te kunnen bieden. Drachtster Boys heeft een MO17 en Boornbergum heeft een MO20, net als wij. Daarmee heb je bijna alle leeftijdsklassen bij elkaar. Dat betekent dat je nieuwe aanmeldingen gegarandeerd bij een team kan plaatsen en wordt het mogelijk om ook meerdere teams per leeftijd te hebben.”

Loopt al een tijdje

Deze samenwerking is iets waar Durk al langer mee bezig is. Vijf jaar geleden had hij al zoiets in gedachten. “Toen kwam dat er niet van. Maar toen de dames van Drachtster Boys en vv Drachten bij elkaar kwamen,  ging het balletje rollen. De animo is er, ze trainden al samen vanwege andere redenen. Wat mij betreft mag deze samenwerking wel worden uitgebreid. Als er ooit sprake mag zijn van een Smallingerlandse meisjes- en vrouwenafdeling ben ik voor.”

Gelijkwaardig

“Ik vind dat je het damesvoetbal en meisjesvoetbal serieus moet nemen, dat doen wij al heel lang. Iedereen heeft hier dezelfde faciliteiten, iedereen heeft vaste, gediplomeerde trainers en de sport wordt groter, daar willen en moeten wij gewoon in mee.” 

Afbeelding
Topjudoka Hennink neemt judoschool Marco Oord over Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Het NoorderJongerenKoor viert volgend jaar haar 25-jarig jubileum Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
“Er heerst binnen onze Brigade een enorm gevoel van saamhorigheid" Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: In Leeuwarden en Achtkarspelen wonen meeste rokers van Friesland Zorg & Welzijn gisteren
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Roger Whittaker en weer met beide benen op de grond Column 29 sep., 18:00
Afbeelding
'Post uit Berlijn', de oorlog door de ogen van een gedeporteerde student Historie 29 sep., 15:00
Afbeelding
Een voorbeschouwing op het aankomende voetbalseizoen in Drachten Sport 29 sep., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om voedselverspilling tegen te gaan Algemeen 29 sep., 10:00