Afbeelding
Foto: Skihut

Champino en de Skihut zijn weer open

Algemeen

DRACHTEN – De nachthoreca is na twee jaar onzekerheid en restricties weer open. Op 25 februari gingen zo goed als alle maatregelen weg en werd stappen weer een beetje ‘normaal’. Maar wat was het effect van corona en hoe ziet de toekomst eruit voor de Drachtster nachthoreca? Rondom Drachten spreekt met Chantal Boxum, mede-eigenaar van Friethuys Drachten, De Skihut Drachten, Champino en lange tijd werkzaam bij Feu en Kevin de Haan, bedrijfsleider van de Skihut Drachten.

“Toen we twee jaar geleden dicht moesten was dat een shock en voor ons een heel angstig moment”, zegt Chantal. Kevin de Haan voegt toe: ”Ik had toen niet het gevoel dat het twee jaar zou duren. Mijn eerste reactie was: shit, wat moeten we nou? Maar toen dacht ik dat het wel snel over zou zijn. Helaas bleek dat niet zo te zijn.”

Connectie met de gast

De horeca moest dicht, wat tot financiële kopzorgen leed. Werknemers met een nul-urencontract konden niet worden betaald en de steun van de overheid vergoedde rond de 60% van de kosten. Om deze redenen werd het Satehuys gebouwd in de Skihut, zodat werknemers toch aan hun uren kwamen en om toch inkomsten te genereren. Ook werden er speciale feestboxen gemaakt die rond werden gebracht in een speciale skihutauto, met als doel de connectie met de gast te behouden. “Als de gasten niet naar ons toe kunnen, gaan wij wel naar de gasten toe” zegt Chantal.

Wisselende maatregelen

In de twee jaren zijn er verschillende periodes geweest waarin nachtclubs open konden met restricties. Verschillende sluitingstijden, mondkapje, anderhalf meter en de QR-code zorgden voor iets van verlichting, maar toch was het niet genoeg. Voor het personeel was dit leuk, ze konden weer horecawerk doen, maar volgens Kevin de Haan ”was dit alsnog heel zwaar voor ons. We moesten extra beveiliging en extra personeel regelen om iedereen aan de regels te laten houden.” “En er was ook heel veel angst” merkte Chantal. “Je moet je aan zoveel regels houden, wat eigenlijk niet te doen is voor een discotheek. Voor je het weet krijg je een sluiting of een boete van 10.000 euro.”

Weer open

Afgelopen herfst gingen de deuren van de nachthoreca weer open. Nog steeds met restricties maar De Haan vertelt dat alle gasten er om acht uur s ’avonds gewoon weer stonden. “Dat geeft je als personeel en medewerker toch wel veel energie om door te gaan.” 25 februari gingen praktisch alle maatregelen weg en kan er weer normaal worden gefeest. Champino en de Skihut zijn van plan de verloren tijd goed te maken en zijn druk bezig de hele agenda vol te boeken met artiesten.

Geleerd

“We hebben tijdens de coronaperiode ook wat nieuws geleerd. Zo hebben we gezien dat je ook een heel gaaf feestje kunt bouwen als je al om twaalf of één uur dicht moest”, legt Chantal uit. Om elf uur was dan de maximale capaciteit al bereikt, terwijl het voor de coronacrisis pas na één uur druk werd en het feesten pas rond half vijf eindigde. Dankzij die les hebben meerdere Drachtster nachthoreca hun handen ineen geslagen met het initiatief ‘Vroeg Pieken’. Diverse clubs en barretjes beginnen eerder en sluiten de deuren om twee uur. “Als jij gaat pieken tussen elf en twee, dan ben je op je best. Je bent vrij en vrolijk, de vermoeidheid slaat nog niet toe en je hebt nog niet teveel gedronken”, vertelt Chantal. Dit is voor de nachthoreca fijner, maar ook voor de klant, die kan de dag daarna dan nog prima functioneren. Alle horecazaken van Drachten hebben dit besloten na in gesprek te gaan met hun gasten. Na 2 jaar onzekerheid kan er weer hoopvol naar de toekomst worden gekeken

Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00