Afbeelding

Drachtster Linda doet het goed op TikTok

Algemeen

DRACHTEN - TikTok, als je zelf jonger bent dan 25 jaar of (klein)kinderen hebt zul je er ongetwijfeld wel van gehoord hebben. Dit nieuwe sociale media platform is booming onder de jeugd. Linda Booi uit Drachten doet het al een tijdje en is door een viral video van drie jaar geleden best wel groot geworden: “Ik heb op TikTok meer dan 100.000 volgers.”

Het gebeurde eigenlijk bij toeval toen één van haar filmpjes 3 jaar geleden viral ging. Daar is het ooit mee begonnen. Voor die video had ze nog maar 300 volgers, daarna ging het hard. Dat een video viral gaat betekent dat het zo veel wordt bekeken en geliked dat steeds meer mensen het gingen bekijken. Deze video werd bijna 60.000 keer geliked en nog veel vaker bekeken. Schrikken deed Linda niet, maar ze was wel onder de indruk: “Ik had niet verwacht en dacht, wat gebeurt mij hier nu? Gelukkig vond ik het niet vervelend.”

Veel mensen, vooral mensen die wat ouder zijn als Linda zelf, weten niet eens zo goed wat TikTok is. Linda legt het als echte kenner even aan u uit: “TikTok is een sociale media app waarop je filmpjes kan maken. De video’s hebben een lengte van drie tot vijftien seconden. Je mag zelf weten wat je plaatst. Je kan video’s maken van je eigen sport, hobby of andere creatieve dingen. Je kan ook stickers gebruiken en muziek en effecten toevoegen om je filmpjes leuker te maken.”

Zelf maakt Linda vooral filmpjes als ze aan het sporten is: “Ik doe zelf aan acro en luchtacro en toen ik begon deed ik daarnaast nog aan turnen. In het begin, toen de app nog Musically heette maakte ik alleen daar videos van. Nu maak ik, als ik tijd over heb, ook andere video’s en probeer ik daar mijn creativiteit in kwijt te raken.”

Ondanks dat ze nu populair is op TikTok blijft ze wel nuchter: “Ik heb nu x aantal volgers. Als je dat vergelijkt met echt grote TikTokkers dan valt dat wel mee. De grootste heeft bijvoorbeeld bij 40 miljoen volgers. Dan is dat van mij niets. Je moet het een beetje vergelijken met het aantal volgers op Instagram. Grote artiesten hebben natuurlijk veel volgers, maar als je zelf meer dan 100.000 hebt doe je goed mee.”

Het bedenken van TikTok gaat bij Linda heel spontaan: “Als ik iets bedenk dan maak ik het gewoon en kijk is later of het leuk genoeg is. Soms ontstaan ideeën ook als ik zelf door TikTok scroll. Als ik een leuke trend zie dan doe ik die na of geef ik er mijn eigen draai aan om het net wat anders te maken.” Heel lang is Linda niet bezig met het maken van TikToks: “Als ik een filmpje van acro maak ben ik daar maximaal tien minuten mee bezig. Met zelfbedachte TikToks ben ik wat langer bezig, ik denk ongeveer een half uur.”

Doordat ze veel volgers heeft voelt ze ook wel eens druk bij het maken van een TikTok: “Ik vind het natuurlijk belangrijk wat mijn volgens leuk vinden, want dan krijg je ook meer likes. Als je dan iets plaatst wat niet goed wordt ontvangen terwijl je het zelf wel een leuke video vindt, dan begin je wel te twijfelen of je het wel goed doet. Meestal probeer ik dat wel een beetje opzij te zetten en gewoon dingen te plaatsen die ik leuk vindt.”

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 11 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 16 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17