Afbeelding

Drachtster Linda doet het goed op TikTok

Algemeen

DRACHTEN - TikTok, als je zelf jonger bent dan 25 jaar of (klein)kinderen hebt zul je er ongetwijfeld wel van gehoord hebben. Dit nieuwe sociale media platform is booming onder de jeugd. Linda Booi uit Drachten doet het al een tijdje en is door een viral video van drie jaar geleden best wel groot geworden: “Ik heb op TikTok meer dan 100.000 volgers.”

Het gebeurde eigenlijk bij toeval toen één van haar filmpjes 3 jaar geleden viral ging. Daar is het ooit mee begonnen. Voor die video had ze nog maar 300 volgers, daarna ging het hard. Dat een video viral gaat betekent dat het zo veel wordt bekeken en geliked dat steeds meer mensen het gingen bekijken. Deze video werd bijna 60.000 keer geliked en nog veel vaker bekeken. Schrikken deed Linda niet, maar ze was wel onder de indruk: “Ik had niet verwacht en dacht, wat gebeurt mij hier nu? Gelukkig vond ik het niet vervelend.”

Veel mensen, vooral mensen die wat ouder zijn als Linda zelf, weten niet eens zo goed wat TikTok is. Linda legt het als echte kenner even aan u uit: “TikTok is een sociale media app waarop je filmpjes kan maken. De video’s hebben een lengte van drie tot vijftien seconden. Je mag zelf weten wat je plaatst. Je kan video’s maken van je eigen sport, hobby of andere creatieve dingen. Je kan ook stickers gebruiken en muziek en effecten toevoegen om je filmpjes leuker te maken.”

Zelf maakt Linda vooral filmpjes als ze aan het sporten is: “Ik doe zelf aan acro en luchtacro en toen ik begon deed ik daarnaast nog aan turnen. In het begin, toen de app nog Musically heette maakte ik alleen daar videos van. Nu maak ik, als ik tijd over heb, ook andere video’s en probeer ik daar mijn creativiteit in kwijt te raken.”

Ondanks dat ze nu populair is op TikTok blijft ze wel nuchter: “Ik heb nu x aantal volgers. Als je dat vergelijkt met echt grote TikTokkers dan valt dat wel mee. De grootste heeft bijvoorbeeld bij 40 miljoen volgers. Dan is dat van mij niets. Je moet het een beetje vergelijken met het aantal volgers op Instagram. Grote artiesten hebben natuurlijk veel volgers, maar als je zelf meer dan 100.000 hebt doe je goed mee.”

Het bedenken van TikTok gaat bij Linda heel spontaan: “Als ik iets bedenk dan maak ik het gewoon en kijk is later of het leuk genoeg is. Soms ontstaan ideeën ook als ik zelf door TikTok scroll. Als ik een leuke trend zie dan doe ik die na of geef ik er mijn eigen draai aan om het net wat anders te maken.” Heel lang is Linda niet bezig met het maken van TikToks: “Als ik een filmpje van acro maak ben ik daar maximaal tien minuten mee bezig. Met zelfbedachte TikToks ben ik wat langer bezig, ik denk ongeveer een half uur.”

Doordat ze veel volgers heeft voelt ze ook wel eens druk bij het maken van een TikTok: “Ik vind het natuurlijk belangrijk wat mijn volgens leuk vinden, want dan krijg je ook meer likes. Als je dan iets plaatst wat niet goed wordt ontvangen terwijl je het zelf wel een leuke video vindt, dan begin je wel te twijfelen of je het wel goed doet. Meestal probeer ik dat wel een beetje opzij te zetten en gewoon dingen te plaatsen die ik leuk vindt.”

Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 8 seconden geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 14 uur geleden
Afbeelding
Podiumtechniekdag op 23 maart in De Lawei Cultuur 17 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Van houten skûtsjes naar ijzeren skûtsjes door Jelmer Kuipers Historie 23 feb, 18:00
Afbeelding
Taxatieavond in Hotel Drachten. Historie 23 feb, 15:00
Het team van Albert Heijn De Marke
Albert Heijn De Marke even dicht voor verbouwing Algemeen 23 feb, 13:21
Al eerder werd er gestunt met grote kortingen bij TinQ.
TinQ stunt opnieuw: 33 minuten tanken voor €1,33 in Drachten Algemeen 23 feb, 12:01