Eten Delen zorgt voor verbinding.
Eten Delen zorgt voor verbinding. Foto: Christian Oppedijk

Eten delen als symbool van saamhorigheid en verbinding: “We hebben elkaar allemaal nodig”

Samenleving

DRACHTEN - Weet je nog, die tijd waarin iedereen met elkaar discussieerde over de coronamaatregelen? De 39-jarige Christian Oppedijk uit Drachten wilde hier graag wat aan doen en bedacht een Facebookpagina, genaamd: ‘Eten Delen’. Dit om tegenwicht te bieden aan de polarisatie die ontstond bij de coronadiscussie en mensen met elkaar te verbinden. Bij Eten Delen kunnen mensen overtallig eten online zetten en weggeven aan diegene die er behoefte aan hebben. Rijk, arm of een andere nationaliteit: het maakt niets uit. Christian legt uit wat de inspiratie is, achter dit fantastische initiatief.

“Voor mij is de belangrijkste waarde in het leven eerlijkheid. En dat is niet zo vanzelfsprekend in deze wereld. Ik streef naar een wereld waarin we elkaar helpen en iedereen dezelfde kansen krijgt”, legt Christian uit. Daarom start hij in 2021 met een bijzonder initiatief op Facebook, namelijk: Eten Delen 0512 (Omgeving Drachten). Het idee is simpel, iedereen die overtallig eten heeft wat hij of zij niet meer gebruikt, kan dit op de Facebookpagina online gooien. Vervolgens kunnen mensen reageren en dan kiest diegene zelf aan wie hij of zij dit weggeeft. “Zo voorkom je onnodig weggooien en kun je ook nog iets betekenen voor de ander”, licht Christian toe. 

Fruitboom als inspiratie

Het idee ontstaat bij Christian, wanneer zijn overbuurman een boom in de tuin aan het planten is. “Ik vroeg aan hem wat hij aan het doen was. Hij vertelde mij dat hij een fruitboom plantte en dat kinderen in de buurt hiervan mochten plukken. Dat vond ik zo’n mooie gedachte, dat ik daar ook iets mee wilde doen.” Op datzelfde moment, wellicht niet geheel toevallig, wordt hij op Facebook benaderd door iemand uit Den Helder met een soortgelijk idee en pagina over eten delen. Van daaruit is de Facebookpagina Eten Delen (Omgeving Drachten) ontstaan. 

Behoefte is groot

De pagina bestaat op dit moment uit bijna 240 leden. Christian merkt dat de behoefte groot is. “De mensen zijn heel positief. De kracht van de pagina is dat hij voor iedereen toegankelijk is: rijk, arm en andere nationaliteiten, het maakt niet uit. Het brengt mensen een stukje dichter bij elkaar.” 

Bekendheid genereren

Doordat Christian ziet dat de behoefte groot is, hoopt hij meer bekendheid te genereren met zijn pagina. “Als je ziet dat 1 op de vier mensen in de gemeente Smallingerland onder de armoedegrens leeft, dan is de noodzaak zeker al groot. Je ziet dat we elkaar nodig hebben in deze tijd en daarom wil ik zoveel mogelijk mensen helpen. Ik heb ook nog meer ideeën om uit te breiden, zoals het opzetten van workshops over zelfredzaamheid en om een plek te bieden aan ‘nieuwe Nederlanders’, waar ze kunnen koken met ingrediënten die over zijn van de Albert Heijn bijvoorbeeld en daar dan gerechten van maken voor mensen die in armoede leven. Dat is goed voor de inburgering, de taal en het helpt om mensen met elkaar te verbinden. Ik ben druk aan het brainstormen over hoe ik dat soort dingen voor elkaar kan krijgen”, vertelt Christian hoopvol. 

Mocht jij ook ideeën hebben, of meer willen weten, neem dan gerust een kijkje op de Facebookpagina van Eten Delen 0512 (Omgeving Drachten) of neem contact op via:
info@blueroad.nl.”

Afbeelding
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 7 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 10 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 12 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17