Eten Delen zorgt voor verbinding.
Eten Delen zorgt voor verbinding. Foto: Christian Oppedijk

Eten delen als symbool van saamhorigheid en verbinding: “We hebben elkaar allemaal nodig”

Samenleving

DRACHTEN - Weet je nog, die tijd waarin iedereen met elkaar discussieerde over de coronamaatregelen? De 39-jarige Christian Oppedijk uit Drachten wilde hier graag wat aan doen en bedacht een Facebookpagina, genaamd: ‘Eten Delen’. Dit om tegenwicht te bieden aan de polarisatie die ontstond bij de coronadiscussie en mensen met elkaar te verbinden. Bij Eten Delen kunnen mensen overtallig eten online zetten en weggeven aan diegene die er behoefte aan hebben. Rijk, arm of een andere nationaliteit: het maakt niets uit. Christian legt uit wat de inspiratie is, achter dit fantastische initiatief.

“Voor mij is de belangrijkste waarde in het leven eerlijkheid. En dat is niet zo vanzelfsprekend in deze wereld. Ik streef naar een wereld waarin we elkaar helpen en iedereen dezelfde kansen krijgt”, legt Christian uit. Daarom start hij in 2021 met een bijzonder initiatief op Facebook, namelijk: Eten Delen 0512 (Omgeving Drachten). Het idee is simpel, iedereen die overtallig eten heeft wat hij of zij niet meer gebruikt, kan dit op de Facebookpagina online gooien. Vervolgens kunnen mensen reageren en dan kiest diegene zelf aan wie hij of zij dit weggeeft. “Zo voorkom je onnodig weggooien en kun je ook nog iets betekenen voor de ander”, licht Christian toe. 

Fruitboom als inspiratie

Het idee ontstaat bij Christian, wanneer zijn overbuurman een boom in de tuin aan het planten is. “Ik vroeg aan hem wat hij aan het doen was. Hij vertelde mij dat hij een fruitboom plantte en dat kinderen in de buurt hiervan mochten plukken. Dat vond ik zo’n mooie gedachte, dat ik daar ook iets mee wilde doen.” Op datzelfde moment, wellicht niet geheel toevallig, wordt hij op Facebook benaderd door iemand uit Den Helder met een soortgelijk idee en pagina over eten delen. Van daaruit is de Facebookpagina Eten Delen (Omgeving Drachten) ontstaan. 

Behoefte is groot

De pagina bestaat op dit moment uit bijna 240 leden. Christian merkt dat de behoefte groot is. “De mensen zijn heel positief. De kracht van de pagina is dat hij voor iedereen toegankelijk is: rijk, arm en andere nationaliteiten, het maakt niet uit. Het brengt mensen een stukje dichter bij elkaar.” 

Bekendheid genereren

Doordat Christian ziet dat de behoefte groot is, hoopt hij meer bekendheid te genereren met zijn pagina. “Als je ziet dat 1 op de vier mensen in de gemeente Smallingerland onder de armoedegrens leeft, dan is de noodzaak zeker al groot. Je ziet dat we elkaar nodig hebben in deze tijd en daarom wil ik zoveel mogelijk mensen helpen. Ik heb ook nog meer ideeën om uit te breiden, zoals het opzetten van workshops over zelfredzaamheid en om een plek te bieden aan ‘nieuwe Nederlanders’, waar ze kunnen koken met ingrediënten die over zijn van de Albert Heijn bijvoorbeeld en daar dan gerechten van maken voor mensen die in armoede leven. Dat is goed voor de inburgering, de taal en het helpt om mensen met elkaar te verbinden. Ik ben druk aan het brainstormen over hoe ik dat soort dingen voor elkaar kan krijgen”, vertelt Christian hoopvol. 

Mocht jij ook ideeën hebben, of meer willen weten, neem dan gerust een kijkje op de Facebookpagina van Eten Delen 0512 (Omgeving Drachten) of neem contact op via:
info@blueroad.nl.”

Afbeelding
film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 6 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00