Wobbe en Ronald Jousma van RondOm Vandaag.
Wobbe en Ronald Jousma van RondOm Vandaag. Foto: Rob Dijkstra

Hoera! De 250e editie van RondOm Vandaag

Algemeen


DRACHTEN - Een prachtige mijlpaal voor RondOm Vandaag, want de 250e editie is een feit! Een goed moment om eens een blik te werpen op hoe het gaat met de krant. We spreken er over met directeur Ronald Jousma, tevens oprichter van de krant. 

“Het is prachtig om te zien hoe we als krant zijn gegroeid”, vertelt Ronald. De krant vindt zijn oorsprong in Leeuwarden, waar Ronald zo’n twintig jaar geleden samen met vader Wobbe begint aan de Leeuwarder Zaailandkrant. “Destijds lag het accent op het winkelcentrum en de stad, maar langzaam hebben we dat breder getrokken. We bewegen constant mee met de markt en kijken waar de behoefte ligt. Op die manier zijn we steeds verder gegroeid. Op een gegeven moment merkten we dat onze naam de lading niet meer dekte en om verwarring te voorkomen, zijn we gaan nadenken over een breder gedragen naam. Daar is RondOm Vandaag uitgekomen.”

Dichtbij de mensen staan

Inmiddels is de krant, met een oplage van zo’n 100.000 stuks, actief in vier verschillende regio’s. De regio’s waar RondOm Vandaag haar kranten verspreidt, zijn: Leeuwarden, Heerenveen, Drachten en de Stellingwerven. “We beslaan zo een groot gebied van Friesland. We merken dat er in deze gebieden nog altijd behoefte is aan een regio gebonden krant. Ons doel is om dichtbij de mensen in de regio te staan, maar we werken met een kleine organisatie. Daarom hebben we besloten ons op deze vier regio’s te richten, zodat we deze belofte ook waar kunnen maken. Sinds 1 januari heeft RondOm Vandaag haar verspreiding aangepast, los van het folderpakket. Zo wordt de krant nog zichtbaarder voor de mensen.”

Naast huis-aan-huis verspreiding, staan er in de vier regio’s ook prachtige presentatietorens in de Albert Heijn en Jumbo supermarkten. Ook in deze presentatietorens vind je de krant van RondOm Vandaag. De supermarkten vormen de verbindende factor binnen de gemeenschap en daar draagt RondOm Vandaag graag aan bij. 

Ik denk dat de charme van een krant gewaardeerd zal blijven

Een klein, maar gedreven team

Het is voor Ronald en zijn team altijd weer een uitdaging om vier mooie kranten samen te stellen. “We doen het met een klein, maar gedreven team. Dat maakt ons flexibel, maar aan de andere brengt het ook de nodige uitdagingen met zich mee. Je moet de beschikbare tijd heel efficiënt benutten. Het mooiste vind ik dan ook als we weer een relevante krant kunnen samenstellen voor iedere regio en dat mensen daar relevante informatie uit kunnen halen. Wanneer dat lukt, geeft dat een heel goed gevoel.”  

De juiste balans zoeken

De krant RondOm Vandaag bestaat uit een mix van advertenties en redactieverhalen. Ook dat is iedere uitgave weer een uitdaging. “We danken ons bestaan aan de juiste mix van deze elementen. Onze zakelijke relaties adverteren in de krant, maar daarvoor moet de krant wel interessant en relevant genoeg zijn om te lezen. Beide ingrediënten zijn nodig om de krant tot een succes te maken, daarom moet deze balans altijd goed zijn.”

Online ontwikkelingen

Naast de krant, werkt RondOm Vandaag ook hard aan haar website (www.rondomvandaag.nl). “Ook daar willen we relevante informatie aan onze bezoekers bieden. Je ziet al jaren een verschuiving van offline naar online. Kenmerkend voor onze visie, gaan wij daar graag in mee. Zo hebben we een webshop en verkennen we de mogelijkheden van een online app. Mooie ontwikkelingen, al denk ik wel dat de charme van een krant gewaardeerd zal blijven, maar dan in een andere vorm. Denk bijvoorbeeld aan de e-reader. Hoeveel mensen dachten bij de opkomst van de e-readers dat boeken snel verleden tijd zouden zijn? Je ziet dat mensen nog altijd een boek pakken om te lezen. Ondanks dat wij meebewegen met de tijd, denk ik dat er zeker ruimte zal blijven voor producten als een magazine of krant op papier.”

Meer dan een krant

RondOm Vandaag vindt het belangrijk om tussen de maatschappij te staan. Daarmee denkt de krant ook aan haar maatschappelijke functie. Denk bijvoorbeeld aan samenwerkingen op het gebied van cultuur en sport. Zo heeft de krant samen met het Posthuis Theater in Heerenveen een aanzet gegeven om het culturele leven weer nieuw leven in te blazen, middels een concert ten tijde van corona. Daarin schitterden onder andere Elske DeWall en Vangrail weer op het podium. 

Daarnaast heeft RondOm Vandaag onlangs een magazine uitgebracht, genaamd Friesland Bouwt en Ontwikkelt. Hierin legt RondOm Vandaag de verbinding tussen partijen die een belangrijke rol spelen in de bouw en ontwikkeling van Friesland. Een ontzettend belangrijk vraagstuk in de huidige maatschappij. Zo kijkt RondOm Vandaag constant naar kansen en mogelijkheden in de regio.

De ontwikkeling van de krant in beeld.
De opvouwbare IVA Traveler 300.
JF Scootmobiel verkoopt opvouwbare scootmobielen Zakelijk nieuws 1 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 15 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 18 uur geleden
Het Wonder van het Elfenbankje (kerstmusical 2023)
De Lawei op zoek naar amateurtalent, audities kerstmusical zijn geopend! Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Politiek 21 uur geleden
Afbeelding
Mr. Film, René Mioch in de Bios Drachten Evenement 23 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:38