Het Bijzondere Zaalvoetbaltoernooi wordt altijd goed bezocht.
Het Bijzondere Zaalvoetbaltoernooi wordt altijd goed bezocht. Foto: Sportstad Heerenveen

“Sport speelt een grote rol in de ontwikkeling van kinderen”: VSO Talryk doet mee aan Bijzondere Zaalvoetbaltoernooi

Sport

DRACHTEN - Op 14 mei werd het jaarlijkse Bijzondere Zaalvoetbaltoernooi weer georganiseerd in Heerenveen. Een naam die vrijwel nooit ontbreekt op de gezellige sportdag, is die van VSO Talryk uit Drachten. VSO Talryk is een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs. In de school aan de Harddraversdijk in Drachten wordt onderwijs gegeven aan leerlingen in de leeftijd van 12 tot 20 jaar. “Het Bijzondere Zaalvoetbaltoernooi is altijd weer een moment waar de leerlingen naar uitkijken”, vertelt Dennis Stuiver, docent bewegingsonderwijs op VSO Talryk. Hij legt uit wat het toernooi zo bijzonder maakt. 

Dennis is al zo’n 24 jaar leerkracht op VSO Talryk en bezoekt al zo’n 20 jaar met veel plezier het Bijzondere Zaalvoetbaltoernooi in Heerenveen. “Het blijft altijd een bijzonder moment, echt iets om naar uit te kijken. Het is vooral voor het socialisatieproces fantastisch om te ervaren voor de leerlingen. Het toernooi is altijd tot in de puntjes uitgewerkt en heeft een fijne organisatie.” 

Sport levert een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van leerlingen

Het onderwijs van VSO Talryk is gericht op een zo zelfstandig mogelijke toekomst in wonen, werken en vrije tijd. Sport heeft daar volgens Dennis een belangrijke bijdrage in. “Je treedt op het toernooi toch even uit de veilige omgeving van school en komt in contact met andere scholen. De leerlingen leren zichzelf staande te houden in een evenement met veel mensen. In de sport gebeurt namelijk alles wat in de samenleving ook gebeurt. Je leert om te gaan met tegenslagen, met tegenstanders en om jezelf staande te houden. Dat is een heel waardevol leerproces en daar steken de leerlingen hartstikke veel van op”, legt Dennis uit. Sport is dan ook echt een belangrijk factor. 

“Je leert om te gaan met tegenslagen, met tegenstanders en om jezelf staande te houden.”

Verantwoordelijkheidsgevoel 

Daarnaast leren de leerlingen om te gaan met verantwoordelijkheid. Zo dienen de leerlingen zelf in overleg met de school vervoer te regelen en om op de locatie te komen. “Dat is vaak best wel een uitdaging voor de jongeren. Net als het zelf organiseren van kleding bijvoorbeeld. Ze leren echt om zelf dingen op te pakken. Dat zijn hele leerzame momenten.”

Het gemis van sport

Dennis merkt dat de kinderen de evenementen gemist hebben. “Niet alleen het zaalvoetbaltoernooi, maar ook andere sportdagen werden helaas uitgesteld. Je merkt wel dat de kinderen er weer zin in hebben, ze maken zelf groepjes en hebben het er onderling over. Het is prachtig om te zien dat we weer los kunnen.” 

Afbeelding
Reis terug in de tijd op dinsdag 9 augustus Lezersreis 2 uur geleden
Afbeelding
Open Imkerijdagen - Bij & Markt Evenement 5 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Wat ik leerde op het korfbalveld Column 20 uur geleden
Afbeelding
Deutz liefhebbers gezocht voor Flaeijelfeest! Evenement 2 jul, 12:00
Afbeelding
Verduurzamen ook bij KV Drachten ‘hot item’ Sport 2 jul, 10:00
Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 1 jul, 20:00
Afbeelding
Eerste actie Agora Club Súd East Fryslân i.o. levert € 1500,- op voor Blooming Bakery en Fier Samenleving 1 jul, 18:00
Afbeelding
Veel geslaagden bij Crescendo Drachten Verenigingen 1 jul, 15:00