Afbeelding
Foto: Raptiel

Friese TikTok-sensatie Raptiel vecht zich naar succes: “Blijf altijd werken voor je dromen”

Persoonlijke verhalen

FRIESLAND - Uniek, entertainend en dat alles met een lach; we hebben het natuurlijk over de hilarische filmpjes en muziek van Martijn Werkhoven, beter bekend als Raptiel. De 27-jarige TikTok-sensatie uit Franeker verovert met zijn grappige en herkenbare filmpjes in rap tempo het internet. Het profiel van Raptiel (@raptiel5) heeft inmiddels maar liefst 29.000 volgers en meer dan 1 miljoen likes vergaard. Voor Martijn is de weg naar ‘succes’ echter lang niet altijd gemakkelijk geweest. Daarom voelt de waardering van mensen voor hem extra speciaal. Hij deelt zijn bijzondere verhaal met RondOm Vandaag. 

Misschien heb je hem wel eens voorbij zien komen op TikTok; Raptiel, die gekke Friese jongen met zijn grappige teksten en attributen. Het heeft je ongetwijfeld aan het lachen gemaakt. Met zijn unieke Friese invalshoek, creëert Martijn Werkhoven herkenbare situaties, die hij vervolgens op een leuke manier uitvergroot. Altijd zonder oordeel en zonder mensen te kwetsen. Dat het echter zo populair zou uitpakken, had de TikTokker nooit durven dromen. “Het begon eigenlijk heel spontaan. Gedurende de coronaperiode ben ik naar Leeuwarden verhuisd en daar verveelde ik me best wel. Ik voelde me eenzaam en alleen in mijn appartementje. Ik dacht: laat ik eens TikTok aanmaken. Ik rapte al langer en ik had een Friese remix gemaakt op het nummer Traag van Bizzey. Via Instagram kreeg ik daar heel veel leuke reacties op en ik dacht: laat ik hem ook op op TikTok zetten, om daar wat meer volgers te genereren. Daar ontplofte het helemaal en het filmpje ging binnen no-time viraal. Binnen een paar dagen was de video al 300.000 keer bekeken, bizar! Toen ik zoveel leuke reacties kreeg, besefte ik hoe leuk ik het eigenlijk vind om content te maken. Gaandeweg ben ik steeds meer video’s gaan maken en zo is het eigenlijk ontstaan, licht hij toe. 


Foto: Raptiel

Authenticiteit en trots

In Raptiel zijn raps en video’s vind je, zoals benoemd, vaak humor en een Fries tintje terug. “Dat heeft te maken met een stukje authenticiteit en het trots zijn op je roots”, legt hij uit. “Je wilt dat mensen je gauw kunnen herkennen. Het Friese aspect maakt mijn filmpjes uniek, maar ik ben ook gewoon trots op waar ik vandaan kom. Mensen vragen heel vaak aan mij: hoe verzin je dit allemaal? Dan vertel ik dat al mijn filmpjes eigenlijk een afspiegeling zijn uit mijn leven. Alle situaties die ik laat zien, heb ik wel eens meegemaakt. Neem bijvoorbeeld het lezen van overlijdensberichten in de krant. Dat is iets wat mijn moeder nog altijd doet. Dan inspireert mij dat om daar iets mee te doen. Het grappige is, dat heel veel mensen deze situaties herkennen en dat aspect maakt het juist zo leuk. Je denkt misschien dat je bepaalde dingen als enige doet, maar het blijkt dat veel meer mensen dit doen.” 


Foto: Raptiel

Nooit kwetsend

Op de vraag of zijn ouders het dan niet erg vinden dat hij ‘real-life’ situaties nabootst, antwoordt Martijn: “Nee, juist niet! Ik ben trots op mijn (Friese) ouders en zie de situaties daarom als iets positiefs. Mijn content is erop gericht om een stukje herkenbaarheid te creëren en nooit om iemand te kwetsen. Het leuke is, dat mijn moeder nu zelf ook dingen bedenkt die ten koste gaan van mij. Dan zegt ze: ‘vroeger ruimde je nooit de wasmand op, misschien kun je daar wat mee. Je ging ook nooit op tijd naar bed’, zulke dingen”, lacht hij. “Mijn vader maakt er ook regelmatig grapjes over. Dan zegt hij tegen mijn moeder: ‘denk erom, want straks gooit hij dit op TikTok’. Ze reageren er dus op een hele leuke manier op en steunen mij ontzettend.”  


Foto: Raptiel

Steun en waardering

Die steun en waardering voelt hij ook van zijn trouwe fanbase. Zo wordt hij regelmatig herkend op straat en krijgt hij zo nu en dan mooie complimenten. “Ik was laatst op een festival in Groningen en daar moest ik bijna een traantje laten hoe vaak ik herkend werd en op de foto moest. Jongens die met mij op de foto wilden, omdat hun moeder mijn video’s zo leuk vond. Mijn vrienden hadden geteld en dat gebeurde wel 15 keer. Dat doet echt wel wat met je.”


Foto: Raptiel

Een lange weg

Waardering is natuurlijk altijd leuk, maar voor de rapper en contentmaker voelt het extra speciaal. De weg die hij heeft afgelegd, was namelijk lang niet altijd gemakkelijk. “Zeker toen ik net begon met rappen, ben ik daar best wel om gepest. Mensen die op een feestje lachend achter je rug om smoezelen, omdat ze je rapvideo hebben gezien. Daar werd ik best wel onzeker van. Dat ik dit nu heb bereikt en dat mensen je waarderen, maakt me af en toe dan ook best wel emotioneel. Het geeft aan dat het des te belangrijker is om altijd door te zetten. Het heeft me een bepaald vuur gegeven om door te gaan. Ik geloof dat als jij ergens voor gaat en je werkt er hard voor, je alles kunt bereiken. Ik hoop dat ik daarmee anderen kan inspireren.” 


Foto: Raptiel

Dromen voor de toekomst

Martijn, die naast het maken van content ook de PABO heeft afgerond, droomt nu van een carrière in datgene wat hij doet. “Ik word gelukkig van het maken van video’s en muziek. Ik ben ook bezig met een album, waarbij mijn nieuwe nummer ‘Verliefd op je mem’ (nu te beluisteren op Spotify) natuurlijk niet mag ontbreken. Daarnaast, als ik toch even mag dromen, lijkt het me geweldig om een vast (Fries) programma voor jongvolwassen te maken, bij Omrop Frylân bijvoorbeeld. Een programma met leuke sketches, straatinterviews en nog veel meer entertainment. Ik wil dat mensen trots zijn op Friesland en de Friese cultuur omarmen. Ik hoop daar iets in te betekenen.”

Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 18 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 23 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur gisteren
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00