Elske DeWall rekent definitief af met een moeilijke periode.
Elske DeWall rekent definitief af met een moeilijke periode. Foto: Tristan Fopma

Elske DeWall op ‘overwinningstocht’

Persoonlijke verhalen

FRIESLAND - Elske DeWall is terug, en hoe! Met haar nieuwe single Crusade en acteerrol als Rintsje in de film Grutte Pier rekent ze definitief af met een (mentaal) moeilijke periode. Bovendien kunnen we binnenkort nog veel meer muziek van Elske verwachten. De zangeres vertelt openhartig over deze mooie periode.

“Ik heb ontzettend veel mooie reacties gehad”, vertelt Elske enthousiast. Het nummer Crusade, wat de zangeres in augustus uitbrengt, blijkt een schot in de roos en wordt bovendien uitgeroepen tot NPO Radio 2 TopSong. Een krachtig nummer, waar Elske letterlijk en figuurlijk de emoties van haar af zingt. “Mensen zien hierin een hele andere kant van mij. Je kan het nummer ook op verschillende manieren interpreteren. Het woord crusade betekent letterlijk kruistocht of overwinningstocht en dat is het voor mij natuurlijk ook. Ik heb in coronatijd natuurlijk last gehad van stemproblemen, dat maakte mij best onzeker. Maar uiteindelijk kom je daar sterker uit en besef je: ik kan het wel. Het lijkt op dat moment zo’n hoge berg, maar dan besef je dat je sterker bent dan je zelf denkt. Dat komt heel goed tot uiting in dit nummer”, legt ze uit. 


Foto: Tristan Fopma

Samenwerking Davina Michelle

Een mooie ontwikkeling is dat Elske zich aangesloten heeft bij het team van zangeres Davina Michelle. Davina is ook de schrijfster van het nummer. “We hebben lang gezocht naar de juiste sound, maar het klikt supergoed tussen ons. De drummer begon te drummen en binnen tien minuten hadden we dit. Ik ben er echt heel blij mee en er komt nog veel meer moois aan. We willen bijvoorbeeld ook een clubtour gaan doen. Of er een EP of een album komt durf ik nog niet te zeggen, maar dat er meer muziek aankomt, dat is wel zeker”, glundert Elske. 

Uiteindelijk kom je er sterker uit en besef je: ik kan het wel.

Elske als Rintsje

En naast haar muzikale succes, staat er nog meer spannends op het programma voor Elske. Ze maakt namelijk haar acteerdebuut (of cameradebuut - ze speelde al eens een musicalrol) in de film Grutte Pier. De film verschijnt op vrijdag 28 oktober voor het eerst in het Theater van Sneek. In de film speelt Elske de vrouw van Grutte Pier, Rintsje. Dat beschouwt ze als een spannende, maar erg leuke ervaring. “Eigenlijk begon het verhaal in 2019. Toen kwam ik via mijn zus Femke in aanraking met Steven (de regisseur). Hij was in de studio van Omrop Fryslân en toen kwam ter sprake of de rol niet iets voor mij zou zijn. Toen belde hij mij met de vraag of ik het wilde doen. Dat was natuurlijk best wel spannend, want ik had natuurlijk geen idee of ik het kan.” 

Een ervaring rijker 

Elske besluit het te proberen en samen met Milan van Weelden (de acteur van Grutte Pier) de tekst te lezen. “Dan merk je hoe lastig het eigenlijk is. Sommige dingen moet je wel vijftig keer over doen. Uiteindelijk is mijn rol niet heel diepgaand, maar je staat alsnog twee draaidagen op de set. Het is een hele hoop wachten en perfectioneren. Sommige dingen waren echt wel heel apart om te filmen. Met name de liefdesscène in het hooi heb ik heel erg om gelachen.” 

Spannend

De zangeres hoopt dat mensen niet direct denken: ‘hey, dat is Elske’. “Ik ben echt heel benieuwd. Het was een superleuke ervaring en misschien ook wel voor herhaling vatbaar, maar dan lijkt het me ook wel leuk om iets heel anders te doen. Iets wat heel ver van me af staat. We gaan zien wat de toekomst daarin brengt.” 

De premiere 

De premiere van Grutte Pier staat gepland op vrijdag 28 oktober in CineSneek. Hierbij zal de cast in een boerenwagen met Friese paarden en twintig Friese strijders zijn entree zal maken. Grutte Pier vertelt het verhaal van de Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia, de legendarische krijger die een belangrijk historisch figuur voor Friesland is. Een magisch verhaal over Friese kleigrond, de bodem waar ontzettend veel bloed is vergoten en evenzoveel mensen het leven lieten voor hun vrijheid.

Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 8 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 13 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 15 uur geleden
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00