De OG Capitals zijn hard groeiende.
De OG Capitals zijn hard groeiende. Foto: Age Okkema

De OG Capitals weer in voorbereiding: “Dit warme gevoel vind je bijna nergens”

Sport

LEEUWARDEN - OG Capitals Leeuwarden maakt zich op voor wederom een seizoen op het hoogste niveau van Nederland. De ijshockeyclub uit Leeuwarden timmert met een mix van eigen jeugd en ervaring hard aan de weg in de Eredivisie. Marcel Borger, CEO van hoofdsponsor OG Clean Fuels, maakt het proces van dichtbij mee en geniet van de ontwikkelingen binnen de club. RondOm Leeuwarden spreekt met hem en voorzitter Pieter Poelsma over hoe de OG Capitals er voor staan. 

De OG Capitals Leeuwarden is niet de enige sportclub waarbij OG Clean Fuels betrokken is. OG Clean Fuels stimuleert sporten in de regio en met name kansen voor jeugd. Wat dat betreft is het geen vreemde zaak dat OG en de OG Capitals zo nauw met elkaar verwant zijn. De club en sponsor delen namelijk dezelfde waarden. Volgens Marcel Borger voelde dat meteen goed. “Onze band is eigenlijk wel heel speciaal, zeker omdat ik het proces van de club van zo dichtbij meemaak”, vertelt hij enthousiast. 

Een echte ijshockeyfan 

Marcel legt uit: “Ik heb altijd affiniteit gehad met ijshockey. Ik ben opgegroeid in Heerenveen en heb daar de goede tijd van de Flyers meegemaakt. Ik ben dan ook een echte ijshockeyfan. Het is voor mij misschien wel de mooiste sport die er is. Het is ontzettend snel en fysiek, daar kunnen maar weinig sporten tegenop.”

Via zijn dochter komt Marcel zo’n 8 jaar geleden voor het eerst in aanraking met de OG Capitals. “Via school kwam mijn dochter in aanraking met het ijshockeyen. Ze deed toen aan veldhockey. Tijdens de eerste training kwam ze naast me staan en zei dat ze eigenlijk wel wilde ijshockeyen. Dat zijn we toen gaan doen.”

Familiegevoel 

In de oude ijshal werden Marcel en zijn dochter opgevangen door Jitze de Jong. “Hij heeft haar toen begeleid en zo ben ik eigenlijk bij de OG Capitals terecht gekomen.” Marcel geniet van het familiegevoel en houdt van de filosofie van de club. “Het is gewoon een heel warm gevoel. Ik ben al bij een hele hoop clubs geweest, van diverse sporten, maar het warme gevoel van de OG Capitals vind je bijna nergens”, glundert hij. 

Plezier en prestatie 

De club combineert plezier met prestatie en geeft eigen jeugd een kans om zich te ontwikkelen. “En dat is natuurlijk iets wat heel goed bij OG past. Dat heeft mij ook bewogen om het ijshockey te omarmen. We begonnen met sponsoren bij de jeugd en hebben dat uitgebouwd naar het eerste team. De jeugd kijkt namelijk op tegen het eerste team. Door dat goed neer te zetten, trek je ook jonge spelers aan.”

Inmiddels heeft OG Clean Fuels zelfs haar naam aan de club verbonden en zijn OG en de OG Capitals letterlijk als twee handen op één buik. “De club leeft. Als je naar het eerste team kijkt, dan spelen daar voor een overgroot deel ‘eigen’ jongens in. Dat is prachtig om te zien.”


Foto: J.G.Broersma

Ervaring uit het buitenland 

Voorzitter Pieter Poelsma beaamt dat: “Dat is voor ons echt de basis. En daarnaast halen we natuurlijk ook jongens met de nodige ervaring. Daarbij kijken we heel goed of de jongens ook echt bij de club passen. Zo hebben we bijvoorbeeld de Finse Joonas Huovinen weten te strikken. Hij wordt niet alleen speler van het eerste elftal, maar ontfermt zich ook over de jeugd als trainer. Door zijn ervaring en kwaliteiten kunnen we door ontwikkelen”, vertelt Pieter enthousiast. 

Sport zit in de lift 

De club bestaat inmiddels uit meer dan 300 leden. Daarmee blijkt wel dat ijshockey in Leeuwarden steeds meer begint te leven. “We hebben een onder-9, onder-11, onder-13, onder-15, onder-17, onder-21, dames, selectie en recreatief team. Daar zijn we enorm trots op. Ik vind ook dat je kunt zien dat het algemene niveau van de Eredivisie steeds hoger wordt. Dat is ook echt iets waar ik naar streef als voorzitter, om zowel onze club- als het niveau in Nederland steeds beter te maken en mensen enthousiast te maken voor het ijshockey.” 

Voorbereiding weer van start 

De voorbereiding van het ijshockeyseizoen is inmiddels weer van volop van start gegaan. Zowel Pieter, als Marcel kunnen niet wachten om weer te beginnen. Aan een voorspelling waagt Marcel zich echter niet. “Ik wil er geen onnodige druk op leggen, ik vind dat de club namelijk fantastisch bezig is. De rol van OG is ook echt op de achtergrond, wij staan helemaal achter het beleid van deze club. Het plezier is het allerbelangrijkste, maar uiteraard hopen we wel dat de OG Capitals mee gaat doen om de prijzen.” Pieter knikt: “Het zou geweldig zijn om onze supporters, sponsoren en vrijwilligers te belonen met een prijs. We gaan het zien!”

In onze aankomende editie van 28 september lees je een uitgebreide voorbeschouwing op het seizoen.

Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 16 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 22 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00