Een duurzame verandering in gedrag en welzijn vraagt om bewustzijn, aandacht en goede begeleiding.
Een duurzame verandering in gedrag en welzijn vraagt om bewustzijn, aandacht en goede begeleiding.

“De eerste duizend dagen hebben een blijvende impact op het leven van je kind”

Gezondheid

DRACHTEN - De eerste duizend dagen van het leven van een kind, vanaf de conceptie tot de tweede verjaardag, heeft blijvende impact op de rest van hun leven. Een reden voor verloskundigen praktijk Wolkom uit Drachten om hier extra aandacht voor te hebben. Mirjam Boven, verpleegkundig babyconsulente bij Wolkom, vertelt over hun aanpak: “Door in het begin van de zwangerschap, en liefst nog voor de zwangerschap, samen het verschil te maken, creëren we rust en vertrouwen tijdens de zwangerschap en de geboorte.” 

Met een diepe zucht gaat ze tegenover me zitten; overduidelijk vermoeid, bleek en niet fit. Op de vraag hoe het gaat volgt een dapper:  “Wel goed hoor!” Even ben ik in verwarring door dit antwoord. Ik besluit te benoemen wat ik zie en vraag oprecht of het echt wel zo goed gaat. Even blijft het stil en dan volgt het eerlijke antwoord. Nee, het gaat eigenlijk helemaal niet zo goed met haar, inmiddels is ze 14 weken zwanger én minstens ook al zo lang misselijk, moe en nu langzaam maar zeker aan het eind van haar latijn. Mijn hart gaat naar haar uit. Want dit is een verhaal dat ik tot mijn spijt steeds vaker hoor. We zien bij zwangere vrouwen een toename aan fysieke en mentale klachten. Leefstijl, sociale druk en verantwoordelijkheden ten aanzien van werk en gezin lijken in toenemende mate voor een disbalans te zorgen. Een zorgwekkende en ongewenste situatie. Het kan namelijk leiden tot een negatieve beleving van de zwangerschap én inmiddels weten we uit onderzoek dat dit ook impact heeft op het kindje in de buik. 

Bij Wolkom hebben we vanuit deze wetenschap bewust gekozen om ons aanbod uit te breiden. Naast de reguliere zwangerschapsbegeleiding, waarbij er vanzelfsprekend aandacht is voor het welzijn van moeder en kind, bieden we extra ondersteuning aan om vrouwen (en hun partner) weer inzicht en regie te geven in hun eigen welzijn. En dat vraagt om extra tijd en aandacht. Dit betekent voor ons investeren in preventie. Door in het begin van de zwangerschap en liefst nog voor de zwangerschap samen het verschil te maken, creëren we rust en vertrouwen tijdens de zwangerschap en de geboorte. Ook ondersteunen we optimaal in de overgang naar het ouderschap. Mirjam (onze verpleegkundig babyconsulent) speelt daarbij een belangrijke rol. Want met een positieve beleving van de zwangerschap en geboorte en een zachte overgang naar het ouderschap creëer je niet een verschil voor even, maar voor het hele leven! 

‘Zo creëer je niet een verschil voor even, maar voor het hele leven!’

Kansrijke start

Op deze manier hebben wij heel specifiek en bewust aandacht voor het overheidsprogramma kansrijke start We weten inmiddels dat de eerste duizend dagen, van voor de conceptie tot de tweede verjaardag, een blijvende impact hebben op de rest van het leven. Tijdens de eerste twaalf weken van de zwangerschap worden alle organen van het kindje aangelegd, waar hij of zij het de rest van haar of zijn leven mee moet doen. Je maakt immers geen nieuwe organen meer aan. Daarnaast weten we ook dat hoe moeder zich voelt  ook invloed heeft op hoe de baby zich voelt in de buik.  Veel en langdurige stress tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat kindjes na de geboorte ook minder goed om kunnen gaan met stress. Wanneer wij zwangere vrouwen (en hun partner) bewust maken van deze invloed, merken we dat zij meer dan bereid zijn om aanpassingen te doen. Zo kunnen zij zowel hun eigen vitaliteit en welzijn versterken als dat van hun baby. Aanstaande ouders en jonge gezinnen ervaren hierbij dat ze zelf heel veel kunnen doen, maar ook dat ze het niet alleen hoeven te doen. Een sociaal netwerk is van groot belang. Een duurzame verandering in gedrag en welzijn vraagt om bewustzijn, aandacht en goede begeleiding. Dit is wat wij met plezier en passie bieden bij Wolkom!

Terug naar het begin van ons verhaal. Ik hoor zwangere vrouwen vaak zeggen: Ach ja, het hoort erbij hè… Waarop ik zeg: “Is dat zo”? Verteld Klaske Lyklema verloskundige en Oersterk coach. Het is namelijk niet gewenst en ook niet normaal dat deze zwangere zich voelt zoals ze zich voelt. Met de juiste (OERsterk) leefstijlinterventies hoeft dat ook niet en biedt een klacht ook een kans. Hoe raar dit wellicht ook klinkt. Door haar inzicht te geven in het ontstaan van de klachten, konden we samen bekijken wat nu specifiek aandacht nodig heeft en een plan van aanpak maken, passend bij haar situatie.  Ze werd zich weer bewust van haar eigen fysieke en mentale kracht en dit leidde tot betere keuzes om bewust en vitaal zwanger te kunnen zijn.  Inmiddels is ze dertig weken zwanger en zit ze vandaag stralend voor me. “Tjonge, dit had ik niet verwacht toen ik de eerste keer bij je zat. Ik voel me zoveel beter en ik kan weer écht genieten van deze zwangerschap!” Bewust tijd en aandacht voor de veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengen en het belang van moeder en kind voorop zetten zorgde ervoor dat zij nu weer geniet van het zwanger-zijn, realistische verwachtingen heeft, gezonde grenzen stelt en vanuit vertrouwen uitkijkt naar de geboorte van haar kindje. Terwijl ik het consult afrond, word ik door haar bevestigd in het positieve effect wat de extra service, (nieuwe) kennis en kunde binnen onze praktijk heeft gebracht voor deze moeder en haar kindje. 

Voor ons reden om te blijven innoveren en investeren in onze praktijk en dat betekent voor ons een kansrijke start voor iedere ouder en kind! 


Verloskundigenpraktijk Wolkom

Uthof 7a,  9202 HL Drachten
0512-540510
Info@verloskundigenpraktijkwolkom.nl
www.verloskundigenpraktijkwolkom.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 7 uur geleden
De opvouwbare IVA Traveler 300.
JF Scootmobiel verkoopt opvouwbare scootmobielen Zakelijk nieuws 9 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 23 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 8 mei, 15:00
Het Wonder van het Elfenbankje (kerstmusical 2023)
De Lawei op zoek naar amateurtalent, audities kerstmusical zijn geopend! Cultuur 8 mei, 15:00
Afbeelding
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Politiek 8 mei, 12:00
Afbeelding
Mr. Film, René Mioch in de Bios Drachten Evenement 8 mei, 10:00
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00