Afbeelding
Foto: Wouter de Leeuw

Maak kennis met de gloednieuwe Zorg Thuis appartementen van het Servotel in Drachten!

Gezondheid

DRACHTEN - Licht, ruimte en moderne faciliteiten; dat bieden de prachtige nieuwe Zorg Thuis appartementen van het Servotel in Drachten. Zo rond eind maart, begin april verwacht De Zorg van Toen de eerste bewoners te mogen verwelkomen in een gloednieuw onderkomen. Medewerkers Freerkje Bosma en Mariska Bos zijn razend enthousiast over de renovatie.  

“Onze ruime appartementen zijn helemaal klaar voor deze tijd”, stellen de zorgmedewerkers vast. Freerkje legt uit: “De ruimtes voor ouderen zijn vaak vrij beperkt en de huizen waarin ouderen wonen worden steeds kleiner. De appartementen van het Servotel zijn goede, ruime appartementen waar je volwaardig kunt wonen.” Mariska vult aan: “Daarin zie je echt een groot verschil met andere verzorgingshuizen, die vaak kleine zitslaapkamertjes hebben. Bovendien is het uitzicht fantastisch. Je zit op de tiende etage en kunt daardoor over heel Drachten uitkijken. Het mooie uitzicht, gecombineerd met de schitterende lichtinval, maakt dat je niet het idee hebt dat je ‘opgesloten’ wordt. Dat is iets wat ouderen vaak als heel belangrijk ervaren.” 


Foto: Wouter de Leeuw

Renovatie past bij de visie 

De renovatie past precies bij de visie die De Zorg van Toen voor ogen heeft. “Wij gaan altijd uit van het standpunt: mensen wonen zelfstandig bij ons en wij leveren de zorg. We vinden het erg belangrijk dat de mensen daarin zelf de regie hebben en hun eigen identiteit behouden. Dat is tevens de ervaring die we meenemen vanuit 25 jaar zorgwerk. Je hoort en ziet vaak dat mensen het niet prettig vinden, wanneer ze naar een verzorgingstehuis moeten. Ze hebben het gevoel van: ‘ik word opgenomen en ik mag nooit meer naar buiten’. Dat maakt ons concept ideaal, want bij ons kun je zelfstandig komen wonen, zelfs als je (nog) geen zorg nodig hebt.” 


Foto: Wouter de Leeuw

Zelfstandig, maar onder toezicht

“Dat laatste punt is op meerdere vlakken erg waardevol”, vertellen Freerkje en Mariska. “Vooral met de huidige woningnood zie je dat een hele hoop ouderen (te) lang in hun eigen huis blijven wonen. Als deze mensen bij ons zouden komen wonen, gaan ze wel een stapje verder, maar kunnen ze toch zelfstandig blijven. Stel je voor dat er op een gegeven moment toch gevaren ontstaan, door een afnemende gezondheid bijvoorbeeld, hoe fijn is dat het dan, dat je toch zelfstandig kunt blijven wonen, maar daarbij wel onder toezicht bent.” Hierdoor hoeven ouderen dus ook niet meer ‘in de stress’ te verhuizen en dat verlicht een hoop zorgen, voor zowel de ouderen, als bijvoorbeeld de kinderen. 


Foto: Wouter de Leeuw

Iedereen is welkom!

De appartementen voldoen aan alle moderne eisen en bevatten een aparte slaapkamer met douche en toilet. Er is zelfs een keukenblok aanwezig waar je koffie en thee kunt maken. “Het voelt dus helemaal niet als een ‘zorginstelling’, maar eigenlijk is het gewoon een flat waar je op bezoek komt. Ik denk zelfs dat menig student jaloers is op de ruimte van de kamers”, lacht Freerkje. Daarnaast kunnen de bewoners (en omwonenden) terecht in het gloednieuwe restaurant. “Dat is eigenlijk het middelpunt van alle activiteiten en gezelligheid. Hier kunnen de bewoners terecht voor het ontbijtbuffet en ook worden er maaltijden geserveerd. Met een gemeenschappelijk restaurant verklein je de kans op eenzaamheid. Daarom willen we mensen uit de omgeving ook uitnodigen om gezellig een hapje of een bakje koffie te halen in ons restaurant (uiteraard wel tegen betaling). Juist door die drempel zo laag mogelijk te maken, willen we reuring creëren en sociaal isolement voorkomen.” 


Foto: Wouter de Leeuw

Activiteiten en netwerken

De medewerkers zijn nu druk bezig met het bedenken van allerlei activiteiten. “Hoe fijn zou het bijvoorbeeld zijn, om een koor te laten zingen in de middag of in de avond? Of leuke spelletjes doen samen? We gaan samen met de bewoners kijken waar de behoefte ligt. Is er behoefte aan een klaverjasclubje? Dan gaan we dat organiseren. Ook als mensen bijvoorbeeld willen schilderen, dan kunnen we kijken of we (externe) contacten kunnen leggen. Misschien kunnen we bijvoorbeeld bij een schilderclub terecht. Dat soort connecties en netwerken zijn erg leuk om op te zetten.” 

Eind maart/begin april zullen de eerste bewoners hun intrede doen in het gloednieuwe Servotel. Bent u ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact op! 

Servotel Drachten
Haverstuk 75
9203JD Drachten
Tel: 085 - 111 9539
www.dezorgvantoen.nl

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Realisatie derde sociale zelfoogsttuin in Fryslân Samenleving 1 mrt, 10:23
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 27 feb, 12:00
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00