Bij de Geraakt-door-kanker lijn kunnen mensen hun verhaal over kanker kwijt.
Bij de Geraakt-door-kanker lijn kunnen mensen hun verhaal over kanker kwijt.

Steeds meer mensen krijgen te maken met kanker

Gezondheid

FRIESLAND - De Geraakt-door-kankerlijn houdt in aanloop naar Wereldkankerdag een geraakt-door-kanker-10-daagse om aandacht te vragen voor de mentale kant van de ziekte kanker. Tijdens deze 10-daagse zullen verschillende mensen aan het woord komen in de Podcast Serie van de Geraakt-door-kankerlijn. Zoals artsen, patiënten, psychologen en vrijwilligers van de lijn. Allen praten zij over wat de ziekte kanker emotioneel teweeg kan brengen.

Steeds meer mensen leven met kanker en moeten dus ook omgaan met alle emoties die deze ziekte bij patiënten maar ook bij naasten kan veroorzaken. Dat weet ook Dries Roelvink. Zijn zoon Donny kreeg enige tijd geleden de diagnose teelbalkanker. Dries Roelvink; “We hebben zelf in de familie ervaren hoeveel emoties de ziekte kanker kan losmaken. Praten over je emoties kan enorm helpen, daarom steun ik ook het initiatief van de Geraakt-door-kankerlijn”.

De Geraakt door kankerlijn is een landelijke telefonische hulplijn vóór en dóór (ex) kankerpatiënten. Dagelijks biedt de lijn tussen 16 -22 uur een luisterend oor aan (ex) kankerpatiënten, naasten en iedereen die zorgen heeft rondom deze ziekte. Want kanker zet niet alleen de wereld van patiënten maar ook die van familie, naasten en de omgeving op z’n kop.

De Geraakt-door-kankerlijn

De Geraakt-door-kankerlijn (085-0043444) is laagdrempelig toegankelijk, kan veilig en anoniem gebeld worden en kent geen wachtlijsten. Iedereen die geraakt is door kanker kan met haar of zijn zorgen, angsten en emoties de lijn bellen tussen 16 -22 uur. De vrijwilligers van de Geraakt-door-kankerlijn weten wat de bellers doormaken want zij zijn zelf geraakt geweest door kanker. Ook professionals hebben zich als vrijwilliger opgegeven.

Het omgaan met kanker verandert je levensinstelling.

Ingeborg Douwes Stichting.

Als ambassadrice van de Ingeborg Douwes Stichting, zet Pia Douwes zich oo actief in voor de Geraakt door kankerlijn. Ze weet wat het is om geraakt geweest te zijn door kanker. Ruim 20 jaar geleden overleed haar schoonzus aan borstkanker en zag zij van dichtbij het verdriet van haar broer Evert Douwes, die met 3 kinderen achterbleef. Pia Douwes “Het omgaan met kanker verandert je levensinstelling”

Psychosociale hulp bij Kanker niet altijd bekend

In Nederland heb je als kankerpatiënt recht op deels vergoede psychosociale zorg alhoewel dit niet algemeen bekend is of automatisch wordt aangeboden. Vooral tijdens en na klinische behandeling kunnen praktische en existentiële vragen aan de oppervlakte komen. Ondanks dat er al een aardig aanbod is om deze patiënten mentale steun te verlenen, is niet voor iedereen direct duidelijk waar goede psychologische hulp voorhanden is. 

Daarbij is deze steun vooral tijdens kantooruren te verkrijgen. Maar angsten en zorgen manifesteren zich vaak buiten kantooruren, eerder in de avond of in de rust van het weekend. Ook heeft niet iedereen behoefte aan een psychisch traject en wil men vooral op die spontane momenten dat zorgen en angsten opspelen een luisterend oor kunnen vinden. De Geraakt-door-kankerlijn is er om in deze broodnodige behoefte te voorzien.

Cijfers

Het aantal kankerpatiënten in Nederland zal de komende tien jaar explosief toenemen. Nu hebben ongeveer 800.000 mensen kanker of kanker gehad, de verwachting is dat dit er rond 2032 1,4 miljoen zullen zijn. (Trend onderzoek IKNL).

Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 4 uur geleden
Afbeelding
'KV Drachten is een vereniging voor iedereen' Sport 6 uur geleden
Afbeelding
De kracht van bewustwording Gezondheid 11 mei, 12:00
Marjolein en haar dochter Cheyenne.
'Blijf niet wachten, je moet nu doen watbelangrijk voor je is, je leeft nu!' Persoonlijke verhalen 11 mei, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Demonstreren een recht? Column 10 mei, 18:00
Zonder de vele vrijwilligers zou Paard & Erfgoed niet mogelijk zijn.
Het sociale gezicht van Paard & Erfgoed,Nederlands leukste plattelandsfair Evenement 10 mei, 12:00
Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur 9 mei, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 9 mei, 10:00