Zonder de vele vrijwilligers zou Paard & Erfgoed niet mogelijk zijn.
Zonder de vele vrijwilligers zou Paard & Erfgoed niet mogelijk zijn. Foto: Daphne Scholte.

Het sociale gezicht van Paard & Erfgoed,Nederlands leukste plattelandsfair

Evenement

FREDERIKSOORD - Tijdens de Pinksterdagen, dit jaar op zondag 19 mei en maandag 20 mei, vind je in de historische tuinen van Frederiksoord de leukste plattelandsfair van Nederland: Paard & Erfgoed. Elk jaar waarderen duizenden bezoekers de fair vanwege de grote diversiteit aan leuke kraampjes voor mens en dier, de interessante en spectaculaire shows, de unieke locatie en natuurlijk de warme en gezellige sfeer.

De Tuinen van Frederiksoord; een groene oase van rust die zijn historie met trots draagt. Hier loop je, tussen de meer dan achthonderd soorten fruitbomen, het terrein van Paard & Erfgoed op. Met een beetje geluk stralen de aangenaam warme stralen van de vroegezomerzon door de bladeren, je ruikt de zoete geur van versgebakken poffertjes en om je heen genieten mensen, jong en oud, van de gezellige sfeer. In de verte hoor je trompetgeschal. Is dat het trompetterkorps te paard, dat een nieuwe act aankondigt? 

Spectaculaire shows

Dankzij de handige folder weet je precies welke act op de planning staat. In de showring begint Stichting Reddingshonden Werkgroep Overijssel net aan hun show. Ze laten zien hoe zij hun honden inzetten om vermiste personen op te sporen. Wat is het prachtig om deze honden te zien doen waarvoor ze zijn opgeleid. Het is duidelijk dat zij enorm veel plezier hebben, net als hun baasjes. 

Niet alleen Stichting Reddingshonden Werkgroep Overijssel laat op 19 en 20 mei hun kunsten zien in Frederiksoord, ook de bekende influencer Jesse Drent is er. Je kent Jesse waarschijnlijk van YouTube, Instagram of TikTok. Jesse rijdt al sinds hij jong was op diverse paarden. Zijn eerste paard Andorra kreeg hij toen hij twaalf jaar oud was. Sindsdien is hij bezig met het ontwikkelen van trainingen op gebied van bitloos rijden en vrijheidsdressuur.


Daarnaast is de show van Korps Rijdende Artillerie een unieke ervaring. De gele rijders, zoals zij ook bekend zijn, treden niet vaak op. Sinds haar oprichting in 1793 hebben zij altijd een opvallende plaats ingenomen binnen de Nederlandse krijgsmacht. Op Paard & Erfgoed demonstreren zij het 6-Veld kanon en laten zij zien hoe zij de paarden ervoor trainen. Deze paarden zijn 100% bombproof en uitstekend getraind. Pak dus zeker deze kans om deze geweldige paarden en hun berijders te aanschouwen. 

Sfeervolle markt

Paard & Erfgoed staat ook bekend vanwege haar sfeervolle markt, die dit jaar groter is dan ooit. Bekijk de zeker 120 kraampjes en klets gezellig met de (veelal) lokale ondernemers, die enthousiast vertellen over wat zij maken en verkopen. Op de markt maak je ook kennis met het lokale erfgoed en ouderwetse ambachten. Nieuw dit jaar is de Historische Steenbakkerij Zorgvlied. Zij hebben de afgelopen maanden op diverse basisscholen in de regio laten zien hoe men vroeger stenen maakte met leem uit de omgeving. De kinderen zijn daarmee zelf aan de slag gegaan en hun stenen worden tijdens Paard & Erfgoed gebakken in een veldoven. 


Bijschrift - Credit

Een sociaal evenement

Elk jaar weer organiseert Paard & Erfgoed een fantastische plattelandsfair. Dit jaar is het alweer de zeventiende editie. Paard & Erfgoed ontstond ooit vanuit een sociaal-maatschappelijke, vertelt Sebraine Meijerink, voorzitter van Paard & Erfgoed: “We zijn ooit begonnen als samenwerking met een zorgboerderij van Trajectum. We wilden een leuk evenement organiseren dat paste bij de regio en waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer een volwaardig onderdeel van de maatschappij konden zijn.” 

Een nobel streven en het wordt dan ook vol enthousiasme ontvangen: “Alle betrokken partijen, zowel wij als organisatie als de zorgorganisatie met hun deelnemers, vonden het een heel leuk evenement en daarna hebben wij het uitgebreid.” Inmiddels wordt Paard & Erfgoed niet meer ondersteund door slechts één zorgaanbieder, maar werken er maar liefst tien samen met de organisatie: “We zijn zo dankbaar dat we Paard & Erfgoed dit jaar samen kunnen realiseren met Trajectum, Veuruut, PUUR Drents, De Zijlen, Vanboeijen, De Trans, De Hesselshoeve, Oranjeborg, Phusis en dagbesteding Spokedam.”


Foto - Ton Hurks

‘Iedereen is even belangrijk’

Tijdens Paard & Erfgoed zijn de cliënten van deze zorgorganisaties echt onderdeel van het team: “We zijn allemaal vrijwilligers. We merken dat iedereen dat een fijne manier van werken vindt. Alle vrijwilligers zijn even belangrijk.” Iedereen krijgt een klus die past bij hem of haar: “Onze vrijwilligers zijn zo verschillend, dus we zoeken altijd een taak die passend en nuttig is.” Vrijwilligers helpen bij de voorbereidingen van het evenement, ze maken bijvoorbeeld de vlaggenslingers en de nummerbordjes voor de stands. Twee weken van te voren beginnen de echte voorbereidingen in De Tuinen: “De hekken worden geplaatst, de bewegwijzering op de juiste plek gehangen en de paden nog eens aangeveegd.” Tijdens Paard & Erfgoed staan zo’n zeventig vrijwilligers klaar om alle bezoekers een mooie dag te bezorgen en als iedereen weer naar huis is, zorgen de vrijwilligers ervoor dat het terrein weer helemaal wordt afgebroken.


Een feest voor iedereen

Op die manier heeft Paard & Erfgoed een uniek sociaal gezicht en is het evenement onlosmakelijk verbonden met de regio. Het zorgt voor een warme en gemoedelijke sfeer. Wilt u dit ook meemaken? Ga dan naar www.paardenerfgoed.nl voor meer informatie en tickets. De tickets zijn overigens heel voordelig: “We willen graag dat iedereen zich welkom voelt.” Volwassenen betalen acht euro per persoon per dag, kinderen slechts vijf euro.

Iedereen is welkom!

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00