Slik jij deze winter ook voedingssupplementen?
Slik jij deze winter ook voedingssupplementen?

Ondersteun deze winter jouw gezondheid

Gezondheid

FRIESLAND - Het gebruik van voedingssupplementen om de gezondheid te verbeteren wordt steeds normaler. Zeker in de winter gebruiken mensen extra vitamines en mineralen om gezond te blijven. RondOm Vandaag ging op zoek om uit te zoeken welke supplementen het populairst zijn in de winter. 

Uit onderzoek van NPN (de branchevereniging voor bedrijven die te maken hebben met voedinssupplementen) gebruikt naar schatting ongeveer 66% van de Nederlanders (ouder dan zeventien jaar) voedingssupplementen om aan hun gezondheid te werken. De omvang van de voedingssupplementenmarkt groeit nog steeds elk jaar. In 2020 steeg de omvang van deze markt, maarliefst met 3,4%, naar 693 miljoen euro. De consument besteedde in 2020 gemiddeld 74,50 euro aan voedingssupplementen.
In de herfst en winter is het gebruik van supplementen vaak populairder, omdat veel mensen weten dat je in die maanden wel wat extra ondersteuning kan gebruiken. In de koudere maanden moet het lichaam namelijk harder werken, bijvoorbeeld om warm te blijven. Meer energieverbruik om warm te blijven, betekent ook dat je lijf minder energie heeft om andere lichaamstaken uit te voeren. Daarnaast zorgt de winter ook voor veranderingen in je levensstijl. Je bent bijvoorbeeld minder vaak buiten (en de zon schijnt minder vaak en fel), je sport misschien minder vanwege een winterstop en eet minder fruit. Supplementen kunnen dan een mooie toevoeging zijn van een gezond dieet. Welke supplementen het populairst zijn en waarom juist die supplementen zo vaak geslikt worden, lees je hieronder.

Vitamine D

Veel mensen hebben in de donkere maanden extra Vitamine D nodig. Normaliter zet je lichaam straling van de zon om in deze vitamine, straling die je in de winter veel minder tot je krijgt. Vitamine D kun je ook uit vette vis halen. Een tekort aan Vitamine D merk je niet zo snel, maar kan op den duur leiden tot botontkalking, osteoporose en/of spierzwakte. Bij kinderen met een Vitamine D tekort kan het voorkomen dat zij de Engelse Ziekte krijgen. Heb je het gevoel dat je wat extra Vitamine D kan gebruiken of blijkt dat uit een bloedtest, dan kun je supplementen kopen. 

Vitamine C

Je weerstand in de winter is iets lager, omdat je minder energie hebt om jezelf te beschermen tegen virussen of bacteriën. Vitamine C geeft een boost aan je immuunsysteem. Vitamine C zit ook in fruit en groente. De meeste mensen krijgen via hun voeding al voldoende Vitamine C binnen. Wil je wel bijslikken, dan raadt het Voedingscentrum aan nooit meer dan 100% van de Algemene Dagelijkse Hoeveelheid te slikken. Extra Vitamine C is niet schadelijk, dit plas je weer uit. 

Tryptofaan of 5-HTP

Sommige mensen kampen met sombere gevoelens tijdens de wintermaanden. Tryptofaan of 5-HTP wordt vaak genoemd om deze klachten te verlichten. Dit zijn stoffen die in het lichaam voorlopers zijn van het hormoon dopamine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt. Er is echter weinig bewijs dat tryptofaan of 5-HTP werkt om depressieve gevoelens te voorkomen. Tryptofaan en 5-HTP zou ook helpen bij afvallen, omdat het een hongergevoel kan verminderen en je je sneller vol voelt. 

Afbeelding
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 5 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00