Sommige viervoeters zullen ongetwijfeld genieten van de feestdagen, maar het levert ook veel stress op.
Sommige viervoeters zullen ongetwijfeld genieten van de feestdagen, maar het levert ook veel stress op.

Zo help je jouw huisdieren stressvrij de feestdagen door

Samenleving

FRIESLAND - De feestdagen staan weer voor de deur. Voor veel mensen is dat een feest, maar veel dieren ervaren juist tijdens die feestdagen veel stress. Het is druk in huis, de baasjes zijn gespannen en dan hebben we het nog niet eens over (illegaal) vuurwerk. RondOm Vandaag ging met verschillende deskundigen in gesprek over hoe we de feestdagen voor al onze geveugelde en behaarde vrienden zo fijn en stressvrij mogelijk te maken. 

Tips voor kattenbaasjes

Ellen Sjaarda is kattengedragskundige en heeft haar eigen kattenpension in Nij Beets. Volgens haar kunnen katten en hun baasjes tijdens de feestdagen te maken krijgen met verschillende problemen. “Rond de feestdagen wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van kaarsjes, staan er lekkere hapjes op tafel en komt er familie langs. Kaarsen op tafel of in de kast kunnen gevaarlijk zijn. Een kat kan ze omverspringen, wil graag snuffelen aan het vlammetje, kan zichzelf verwonden of nog erger: er ontstaat brand.” Sjaarda geeft dan ook als tip om de kaarsen uit te blazen als er niemand in de buurt is om ze in de gaten te houden. “Er staan ook vaak verschillende hapjes op tafel of in de keuken. Sommige katten eten graag een hapje mee maar dat is niet altijd even goed voor ze. Ook zit er soms een prikkertje in die ze dan ook opeten.” 

Ze raadt bovendien aan om extra te letten op katten die normaal binnen blijven. “Omdat er veel visite is, gaat de deur vaker open. Zorg dat je de visite inlicht dat de deur niet open mag staan en de kat niet naar buiten mag. Of zet de kat even apart in een kamer tot dat iedereen binnen is.” Sommige katten vinden al die visite sowieso niet prettig. “Als je kat het spannend vindt als er veel mensen zijn, zorg dan altijd dat de kat weg kan. Houd de kamerdeur op een kier zodat ze zich boven op een andere kamer terug kan trekken.”

Gordijnen dicht en muziek aan

Het afsteken van (illegaal) vuurwerk rond de jaarwisseling is voor veel katten reden voor paniek. Volgens Sjaarda is het dan ook goed om de kat de kans te geven om zich ergens te verstoppen: bijvoorbeeld onder het bed of in zijn veilige mandje. “Doe de gordijnen dicht zodat de kat de lichtflitsen niet ziet en zet de radio aan om de knallen wat te camoufleren.” Als extra tip stelt Sjaarda dat je een kat eventueel kan ondersteunen met een homeopatisch middel dat meer rust geeft. Tijdens de feestdagen is het verstandig om je kat binnen te houden. “Ook al vinden ze het zelf niet eng. Je moet ze als baasje beschermen tegen rondvliegend vuurwerk.”

Een gouden tip om de poezen stressvrij door de feestdagen te helpen, is er volgens Sjaarda niet. “Als die er was, dan was er niet zoveel leed onder katten. Wel kan je er voor zorgen dat je een dier positieve ervaringen meegeeft in zijn opvoeding en dat hij daardoor met meer situaties kan omgaan. Zo is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de kat uit een nest komt waar ze in een huiselijke omgeving is opgegroeid. Dat ze in contact is geweest met verschillende mensen van verschillende leeftijden, dagelijkse geluiden heeft meegekregen en niet te vroeg bij de moeder is weggehaald.”

Tips voor hondenbazen

Voor honden kunnen de feestdagen ook heel stressvol zijn, laat hondencoach Lutske de Bruin uit Kollum weten. “Hun baasjes zijn vaak druk. Met de laatste dingen op het werk afronden, de schoolvakanties die beginnen, er moeten nog boodschappen gehaald worden, feestkleding en cadeaus gekocht worden, enzovoort. Tussen alle drukte door moet de hond ook nog uit wat vaak resulteert in een een korte wandeling tussen de bedrijven door.” 

Mensen hebben dus vaak minder tijd rond de feestdagen, voelen zich gestrest en hebben weinig geduld. “De hond is een sociaal dier. Ze zijn enorm goed is in het lezen van onze lichaamstaal en reageren op hoe wij ons voelen. Tijdens deze drukke dagen is het chaos en een hond functioneert nu eenmaal het beste als er orde, rust, regelmaat, duidelijkheid en structuur aanwezig is. Doordat het een sociaal dier is, vindt een hond het heerlijk dat zijn roedeltje (gezin) compleet is, zonder drukte en zonder chaos.”

Een veilige, rustige en stille plek

Als je hond gestrest is of nerveus van de mensen die over de vloer komen, dan is het belangrijk dat hij ergens in huis een veilige, rustige en stille plek heeft waar hij zich terug kan trekken als het hem te druk wordt, vertelt De Bruin. “Als er teveel lawaai en visite in huis is en je merkt aan je hond dat hij zenuwachtig wordt, onrustig is en zich anders dan normaal gedraagt - dan kun je hem rustig naar zijn veilige plek sturen. Laat hem hier dan even blijven zodat hij zijn rust kan pakken. Je kunt deze plek gezellig maken met een deken en/of kussen en een gevulde Kong voor wat afleiding.” 

Wanneer je nog geen veilige/rustige plek voor je hond hebt, is het belangrijk deze ruim van tevoren (enkele weken) al te introduceren op een rustige en speelse manier zodat hij al kan wennen aan deze plek, vult De Bruin aan. “Het is hierbij belangrijk dat je hond van te voren voldoende beweging en uitdaging heeft gehad. Daarnaast kun je de visite vragen om je hond zoveel mogelijk te negeren, zodat je hond zelf kan kiezen of hij geaaid wil worden.

Sommige honden zijn erg angstig voor vuurwerk, omdat vuurwerk onvoorspelbaar is en de hond van vuurwerk meerdere prikkels tegelijk krijgt: de knal (het geluid), flitsen en trillingen. De Bruin schat in dat ongeveer de helft van alle honden angst en spanning ervaart bij vuurwerk. “Bij een groot aantal wordt de angst/spanning elke keer sterker bij blootstelling. We noemen dit sensitisatie, je hond wordt steeds gevoeliger voor knallen en/of geluiden. Het is belangrijk om je hond goed te observeren zodat je hem op de juiste manier kunt helpen en begeleiden. Voorkom dat je de hond gaat uitlaten op tijdstippen waarbij er veel geknald wordt, pak desnoods de auto en wandel in een rustig natuurgebied. Zorg thuis voor een veilige plek waar je hond zich lekker terug kan trekken en probeer hem (indien mogelijk) af te leiden met hersenwerkjes.” De hondencoach vult daarbij aan dat wanneer je hond erg bang is voor vuurwerk, je hem zou kunnen ondersteunen met een homeopathisch middel of medicatie van de dierenarts. “Vraag een professional om hulp zodat je de juiste dingen voor je hond doet en het probleem niet erger maakt”, aldus de hondencoach.

Negeren of juist troosten?

Een grote discussie onder hondenbazen, is de vraag of je een bange hond moet negeren of juist moet troosten. Volgens De Bruin werd er vroeger inderdaad gezegd dat je een angstige hond moet negeren, maar deze theorie is inmiddels achterhaald. “Een bekende vergelijking is; negeer je een angstig kind dan ook? Wacht je net zolang totdat hij een knuffel komt halen als hij zo bang is? Nee toch? Angst is immers geen gedrag maar een emotie.”

Angst is volgens De Bruin een emotie die een hond blokkeert om te leren. Het is een reactie die hij niet zelf bepaalt en kan dus niet gestimuleerd worden als jij je hond aait, een spelletje met hem speelt of iets lekkers ter afleiding aanbiedt. De Bruin: “Het kan dus zo maar zijn dat door deze reactie je hond positief beïnvloedt waardoor er ruimte ontstaat om je hond ander gedrag aan te leren en dus de emotie verandert. Negeer je hond dus niet als hij angstig is en neem bij vragen contact op met een professional.”

Een gouden tip voor hondenbazen heeft De Bruin wel: “Ga lekker samen op pad. Ga de natuur in en geniet van de prachtige omgeving. Probeer dan in het nu te zijn en al je stress te vergeten zodat je oprecht kunt genieten. Maak wat extra tijd vrij voor hersenwerkjes of iets dergelijks. Geniet samen met je hond en zorg voor rust en regelmaat en een beetje verwennen mag. Daar wordt niet alleen je hond blij van maar jij als baasje ook!

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 4 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 6 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00