Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

M.O.S. presenteert Dag!enDoen! app

Evenement

DRACHTEN - Maatschappelijke Onderneming Smallingerland (M.O.S.) heeft dit jaar de Dag!enDoen! app gepresenteerd. In deze app zijn activiteiten voor senioren in Smallingerland op één overzichtelijke plek te vinden.

De Dag!enDoen! app is twee jaar geleden geïnitieerd door een maatschappelijke organisatie in Overijssel. Zij zagen dat senioren in hun gemeente weinig gebruik maakten van de activiteiten die er georganiseerd werden. Er is onderzoek verricht en daaruit kwam naar voren dat mensen niet deelnamen aan activiteiten omdat zij of niet wisten wat het aanbod was, geen vervoer hadden, of niet alleen wilden gaan. Daar is het idee uit ontstaan om een eenvoudige app te maken met een duidelijk overzicht van alle activiteiten in de omgeving, waarin je ook zaken als vervoer kunt regelen. Sindsdien is de app steeds verder ontwikkeld. Dit jaar is M.O.S. gestart met het uitrollen van de app, net als negen andere gemeenten in Friesland.

De app

De app is een mooie aanvulling op de agenda’s in de huis-aan-huismedia, waarin steeds minder activiteiten in de gemeente Smallingerland vermeld worden. Veel senioren zijn bekend met de smartphone, tablet of laptop of hebben het gemak van de digitale wereld ontdekt tijdens de coronaperiode, waardoor een app de perfecte keuze lijkt. De app  is toegankelijk, makkelijk te downloaden en overzichtelijk. Senioren kunnen de app zelf gebruiken en daarmee haalt de app een grote drempel weg om mee te doen aan een activiteit in de gemeente. De app kan ook door een ‘meekijker’, bijvoorbeeld een mantelzorger of een zorgverlener, worden gebruikt. Naast een activiteitenoverzicht kun je je in de app opgeven voor de activiteit en kun je vervoer aanvragen bijvoorbeeld via ANWB Automaatje of de Max Mobiel.  

Meer dan alleen een activiteit

M.O.S. is blij met de app, vertellen Sonja Döderlein de Win en Petra de Vries aan RondOm Drachten: “Mensen hebben sociale contacten nodig. De app maakt dit makkelijker, want een activiteit is niet alleen maar ‘iets leuks om te doen’. Het is ook een plek waar je met anderen in gesprek kan gaan, elkaar ontmoet, verbinding aangaat met elkaar en wellicht zelfs vriendschap sluit. We hopen dat de app het makkelijker kan maken om een activiteit te vinden die bij iemand past.”

Er staan veel verschillende activiteiten in de app, georganiseerd door verschillende maatschappelijke organisaties: “Van handwerkgroepjes tot concerten, van excursies en lezingen tot fanatieke wandelgroepen en van leesclubs tot bingoavond. In onze gemeente wordt heel wat moois georganiseerd.” Organisaties of bewonersgroepen kunnen eenvoudig zelf hun activiteit aanmelden op de website: “Hoe meer organisaties zich melden, hoe groter het aanbod van activiteiten. We roepen dus zeker op om je activiteit aan te melden.”

Dag!enDoen! café

Voor vragen over of hulp bij het installeren van de app wordt elke donderdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur het Dag!enDoen! café georganiseerd in de bibliotheek van Drachten: “We helpen je om de app te begrijpen, zodat je er zelf mee uit de voeten kan. Daarnaast is het café een ontmoetingsplek voor mensen die een maatje zoeken om samen activiteiten mee te ondernemen.”

De Dag!enDoen! app download je eenvoudig in de App Store of Play Store en activiteiten worden aangemeld via www.dagendoen-smallingerland.nl. Voor informatie kan op werkdagen contact opgenomen worden met M.O.S., telefoon 0512 - 515598

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur gisteren
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00