Afbeelding
Foto: Joanne Snip

Studenten gaan de wijken in

Algemeen

DRACHTEN  - Vier wijkcentra van de Maatschappelijke Onderneming Smallingerland hebben er sinds kort 80 medewerkers bij. Een dagdeel in de week ondersteunen vier klassen van ROC Friese Poort met verschillende activiteiten.

Op de locaties van de M.O.S helpen de studenten onder andere mee met het inrichten van ruimtes en het klaarmaken van hapjes voor een activiteit. Daarnaast gaan de studenten ook de wijken in, om te ondersteunen bij huishoudelijke taken als stofzuigen, maar ook bij sociale activiteiten zoals kinderen van school halen of wandelen met iemand in een rolstoel. 

De studenten volgen allemaal de opleiding Dienstverlening bij ROC Friese Poort, vestiging Drachten. Zij ondersteunen de wijkcentra niet alleen, zij krijgen ook theorielessen op locatie van hun docenten. Ook komen docenten langs voor praktijklessen zoals koken of voor individuele begeleiding.

Praktijk en theorie

“Het is een mooie mix van praktijk en theorie in een dynamische omgeving,” aldus docent Pier de Vries. “Onze studenten leren het beste door te doen.” Iedere klas is gekoppeld aan een van de deelnemende centra. @Holdert, De Kouwe, De Drait en De Wiken uit Drachten doen mee aan dit project.

Flexibel onderwijs

De studenten zijn enthousiast over deze vorm van flexibel onderwijs. “In de les maken studenten soms een vloer schoon, die een andere klas een uur geleden ook al heeft gedweild. Dat voelt minder nuttig,” verklaart docent Joanne Snip. “In de wijkcentra maken de studenten schoon omdat het nodig is en niet omdat een theorieboek dat zegt.”

Nieuwe kansen

“We zien het wijkleren als een prachtige aanvulling op het werk wat door de beheerders en vrijwilligers van de wijkcentra gedaan wordt. Door de samenwerking met de studenten en de docenten zien we nieuwe kansen voor de wijk en haar bewoners ontstaan.”, aldus Bas Wattimena van de M.O.S.

Na tien weken organiseren de studenten een tentoonstelling met als thema: Wat is dienstverlening? Dit om meer uitleg te geven over wat de opleiding inhoudt en de verbinding met de wijkcentra en de M.O.S te benadrukken.

Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 4 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 uur geleden
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54
Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas.
Discutabele strafschop en geen plan B nekt ONT Sport 6 mei, 10:00
film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 3 mei, 12:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00