Afbeelding
Foto: Fokke Alma

Schola Liturgica brengt ‘The Crucifixion’ van John Stainer in Grote Kerk Drachten

Cultuur

DRACHTEN - Schola Liturgica onder leiding van Geke Bruining-Visser zingt op zondag 24 maart de Engelstalige passion ‘The Crucifixion’ van John Stainer in de Grote Kerk van Drachten. De uitvoering begint om 16.00 uur, een toegangskaart kost 15 euro aan de deur of 12,50 euro in de voorverkoop via 4klaas8@gmail.com.

Schola Liturgica is een koor bestaande uit geoefende zangers, onder leiding van Geke Bruining-Visser. Het verzorgt maandelijks een evensong in de Grote Kerk van Leeuwarden en gaat meerdere keren per jaar naar Engeland om te zingen in Anglicaanse diensten in kathedrale kerken. Bij ‘The Crucifixion’ in Drachten bespeelt de vaste organist Mattijs de Vreugd het Hillebrandorgel en zijn Olivier Kemler (tenor) en Hans de Wolff (bas) de solisten.

John Stainer (1840-1901), in zijn tijd een beroemd organist, componist en dirigent, onder meer in Saint Paul’s Cathedral in Londen, schreef zijn passie ‘The Crucifixion’ in 1887. Het stuk voor een tenor- en bassolist, gemengd koor en orgel volgt het Bijbelse lijdensverhaal. De liederen worden afgewisseld met meditatieve en devote teksten. In totaal duurt het werk ongeveer een uur.

The Crucifixion

‘The Crucifixion’ begint op het moment waarop Jezus met zijn leerlingen aankomt in de hof van Gethsemane. Jezus wordt gearresteerd, verhoord en ter dood veroordeeld, waarna hij met het kruis op zijn rug naar Golgotha wordt geleid. Die tocht wordt verbeeld in een mars, gespeeld op het orgel, waarna het koor ‘Fling wide the gates’ zingt, een lied dat het contrast laat horen tussen de vernedering van de kruisiging en Jezus’ komende overwinning op de dood.

Hierna volgen recitatieven over de feitelijke kruisiging, het koraal ‘Cross of Jesus’, een aria voor tenor met respons van bas en koor (‘God so loved the world’) en een meditatief duet voor tenor en bas, over Jezus’ liefde voor de mensen ondanks wat zij hem hebben aangedaan. Na nog een lied van aanbidding en het werk ‘Is it nothing to you’ voor bas en koor volgt het laatste koordeel, ‘From the Throne of his Cross’. Met een eenvoudig recitatief over het sterven van Jezus, de hymne ‘For the love of Jesus’ en een eenvoudig ‘amen’ komt een einde aan de passie.

Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 15 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 18 uur geleden
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54
Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas.
Discutabele strafschop en geen plan B nekt ONT Sport 6 mei, 10:00
film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 3 mei, 12:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00