De Grote Kerk in Drachten.
De Grote Kerk in Drachten.

21 april: Everhard Zwart op het Hillebrandorgel van de Grote Kerk Drachten

Cultuur

DRACHTEN - De internationaal bekende organist Everhard Zwart verzorgt op vrijdag 21 april een concert op het Hillebrandorgel van de Grote Kerk in Drachten. De avond begint om 20.00 uur, een kaartje kost 10 euro. Het concert staat deels in het teken van Feike Asma (1912-1984), zijn leermeester. 21 april was zijn geboortedag. 

Everhard Zwart (1958), zoon van Willem Hendrik Zwart, kleinzoon van Jan Zwart en leerling van Feike Asma, ontving op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader, Willem Hendrik Zwart – organist van de Bovenkerk in Kampen – waarna hij al spoedig deze lessen (koraalspel en literatuur) vervolgde bij Feike Asma – organist in Maassluis. Na het behalen van zijn Gymnasiumdiploma studeerde hij aan het Conservatorium, eerst in Utrecht, daarna in Rotterdam, waar hij in 1983 met goed gevolg afstudeerde.

Zijn eerste orgelconcert gaf hij in de zomer van 1979 in de Nederlandse Hervormde kerk in Zandvoort. Zijn internationale debuut als concertorganist maakte Everhard Zwart in 1983 in Barcelona (Spanje), waarna hij regelmatig concerteerde in verschillende landen van Europa.

Everhard Zwart heeft zijn grote bekendheid vooral te danken aan zijn zeer brede repertoire. Zijn voorliefde gaat uit naar de Frans-romantische orgelliteratuur van o.a. Widor, Vierne, Guilmant, Franck; maar hij is ook een majestueus vertolker van Bach, Reger, Liszt en andere beroemde componisten zoals Händel of Mendelssohn en de meer eigentijdse Andriessen. Deze veelzijdigheid is zijn handelsmerk geworden. Toch zal er zelden een bewerking van grootvader Jan Zwart, vader Willem Hendrik Zwart of leermeester Feike Asma op zijn concertprogramma ontbreken. In Drachten besteedt hij zelfs extra aandacht aan zijn leermeester, omdat 21 april diens geboortedag was.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00