Everhard Zwart
Everhard Zwart

Everhard Zwart op 1 juli in Grote Kerk Drachten

Evenement

DRACHTEN - Het laatste orgelconcert voor de zomervakantie in de Grote Kerk in Drachten is op vrijdag 1 juli. Everhard Zwart bespeelt vanaf 20.00 uur het Hillebrandorgel. De entreeprijs is 8 euro.

Everhard Zwart (1958), zoon van Willem Hendrik Zwart, kleinzoon van Jan Zwart en leerling van Feike Asma, ontving op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader, Willem Hendrik Zwart – organist van de Bovenkerk te Kampen – waarna hij al spoedig deze lessen (koraalspel en literatuur) vervolgde bij Feike Asma – organist te Maassluis. Na het behalen van zijn Gymnasiumdiploma studeerde hij aan het Conservatorium, eerst te Utrecht, daarna te Rotterdam, waar hij in 1983 met goed gevolg afstudeerde. Hij was sinds 1979 verbonden als organist aan de Gereformeerde Bergsingelkerk te Rotterdam.

Na zijn afstuderen werd hij in 1983 en 1984 uitgenodigd om, in respectievelijk Rotterdam en Parijs, de internationale meestercursussen (interpretatie en improvisatie) te volgen bij de bekende Franse orgelvirtuoos Jean Guillou. In 1987 studeerde hij bij de Duitse organist Günther Kaunzinger te Würzburg (Orgelsymfonieën van Widor en Vierne en improvisatie). Daarnaast studeerde hij een aantal jaren Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Zijn eerste orgelconcert gaf hij in de zomer van 1979 in de Ned.Herv.kerk te Zandvoort. Zijn internationale debuut als concertorganist maakte Everhard Zwart in 1983 te Barcelona (Spanje), waarna hij regelmatig concerteerde in verschillende landen van Europa. In 1987 werd hij hoofdorganist van de Nederlands Hervormde Nieuwe Westerkerk te Capelle aan den IJssel.

Everhard Zwart heeft zijn grote bekendheid vooral te danken aan zijn zeer brede repertoire. Zijn voorliefde gaat uit naar de Fransromantische orgelliteratuur van o.a. Widor, Vierne, Guilmant, Franck; maar hij is ook een majestueus vertolker van Bach, Reger, Liszt en andere beroemde componisten zoals Händel of Mendelssohn en de meer eigentijdse Andriessen. Deze veelzijdigheid is zijn handelsmerk geworden. Toch zal er zelden een bewerking van grootvader Jan Zwart, vader Willem Hendrik Zwart of leermeester Feike Asma op zijn concertprogramma ontbreken.

In de zomer van 1979 gaf Everhard Zwart zijn eerste orgelconcert en in de daaropvolgende jaren groeide het aantal concerten uit tot een volwaardige concertpraktijk. Vanaf 1983 werd deze uitgebreid  met concerten in diverse andere landen in Europa en vanaf 1985 volgden  met grote regelmaat concertreizen door Amerika en Canada.

Gedurende bijna 40 jaar is Everhard te beluisteren tijdens de vele orgelconcerten door het hele land. Daarnaast treedt hij ook op als begeleider van koren en/of solisten en als organist tijdens bijzondere kerk- of zangdiensten.

Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 8 minuten geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 2 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 14 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 16 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00