Linda Cohen Cordes is portretkunstenaar.
Linda Cohen Cordes is portretkunstenaar. Foto: eigen foto

Portretkunstenaar Linda Cohen Cordes: “Dit voelt als een enorme beloning”

Cultuur

DRACHTEN - Je bent nooit te oud om te leren, dat bewijst de 42-jarige kunstenaar Linda Cohen Cordes uit Drachten met haar prachtige portretkunsten. Linda werkt al ruim 25 jaar als kapper, maar na een zware burn-out zo’n tien jaar geleden, besluit ze om te kijken wat ze nog meer leuk vindt in het leven. Daar ontdekt ze haar passie voor portretkunst. Nu, tien jaar later, is ze al twee keer genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs. De Nederlandse Portretprijs is de belangrijkste portret organisatie van Nederland. RondOm Vandaag spreekt met Linda over deze enorme eer.

“Deze nominatie voelt voor mij als een enorme beloning”, begint Linda enthousiast haar verhaal. “Er hangen hele goede portrettisten tussen, echt de top van Nederland zeg maar. Mijn eerste nominatie in 2018 voelde toch een beetje als een gelukstreffer, maar als je dan voor de tweede keer geselecteerd wordt, geeft dat wel een speciale betekenis. Dan doe je toch iets goed”, glundert ze. 

Mijn motivatie is om te kijken wat er in mij zit en daar het beste uit te halen.

Nooit te oud om te leren

Het verhaal van Linda is inspirerend en geeft aan dat je op iedere leeftijd nog een nieuwe discipline aan kunt leren. Ze ontdekt dat het kappersvak en haar werk als kunstenaar best veel connectie met elkaar hebben. “Ik ben al vanaf mijn 18e kapster. Daardoor leer je heel goed kijken naar de vorm van mensen hun gezicht. Hoe valt het haar om het gezicht heen, wat doet dat met de ogen, de mond. Je kijkt hoe iemand er het mooiste uit komt zeg maar. Je hebt eigenlijk al zoveel jaren gezichten bestudeerd, dan is het een hele logische stap om portretten te gaan maken.” 

Sociale verbinding

En juist die combinatie werkt voor Linda uitstekend. “Ik ben nu nog twee dagen in de week kapster en voor de rest breng ik mijn dagen in het atelier door. Mijn werk als kapper houd ik, om het contact met mensen te behouden. Dan zit ik ook niet alleen maar in het atelier. Het zorgt voor sociale verbinding en dat helpt weer om een betere portretkunstenaar te worden.” 

‘In Herinnering’

Linda krijgt met deze tweede nominatie een bevestiging van haar talent. Bovendien zijn de geselecteerde werken erg dierbaar voor de Drachtster. “De Nederlandse Portretprijs wordt om de twee jaar gehouden en het thema van dit jaar is: ‘In Herinnering’ (portretten van dierbaren). Dan denk je natuurlijk al gauw dat het gaat om overleden personen, maar je kan het ook veel breder bekijken. Een momentopname in het leven, iets waaraan je iemand herinnert. Dan wordt het veel interessanter om over na te denken.”

‘Chris’ en ‘In Opstand’

De geselecteerde werken van Linda heten: ‘Chris’, wat over haar zoon gaat en ‘In Opstand’, waarin nichtje Danielle geportretteerd staat. “Het werk van mijn nichtje gaat eigenlijk over de Me-Too beweging, waar we middenin zaten toen ik ermee begon”, licht Linda toe. Aan het einde (zo’n half jaar later) breekt de oorlog in Oekraïne uit. “Wat ik er eigenlijk mee uit wil drukken is de strijdvaardigheid van vrouwen: tot hier en niet verder. Dat je waardevol bent en je eigen grenzen aan mag geven. Dat sprak denk ik wel heel erg aan.”


Het werk ‘In Opstand’ van Linda Cohen Cordes.

Het werk van Chris gaat over een momentopname in het leven van haar zoon. “Hij was daar twaalf jaar en wordt inmiddels bijna 16. Hij is me inmiddels boven het hoofd gegroeid. Als je 12 bent, dan kom je op het punt: je bent nog een kind, maar groeit naar volwassenheid. Je lichaamsdelen zijn wat slungelig en het is nog net niet”, lacht ze. “Ik ben nog steeds heel blij dat ik dat werk heb, want dat heeft voor mij persoonlijk nog veel meer betekenis.”


Het werk ‘Chris’ van Linda Cohen Cordes.

Authentieke stijl

In de stijl van de werken zie je de authenticiteit van Linda haar werk terug, maar toch hebben ze een verschil. “Wat ik bijzonder vind, is dat sommige kunstenaars maar één discipline hebben die ze beoefenen. Ze werken met één soort materiaal. Ik werk met drie materialen. Zo werk ik veel met potlood, echt zwart wit, maar ook met olieverf en pastel. En zeker pastel komt niet zo heel veel voor in Nederland. Pastel is vooral bekend in Amerika en een beetje in de vergetelheid geraakt, daarom vind ik het zo speciaal dat het werk ‘In Opstand’ (olieverf) en ‘Chris’ (pastelkrijt) geselecteerd zijn. Dat maakt het voor mij extra bijzonder.” 

Expositie

Linda geniet er van om deel uit te maken van de expositie. “Dat mensen met dezelfde discipline bij elkaar komen, maakt het heel bijzonder. Het is mooi om te kijken hoe iemand anders de aanvliegroute doet om iets te creëren. Je hebt zoveel diversiteit. Ik werk zoals de oude meesters deden, laag voor laag en langzaam bouw ik het werk op. Andere kunstenaars hebben weer een hele andere stijl, dat is gewoon erg speciaal om te zien. Mijn motivatie is om te kijken wat er in mij zit en daar het beste uit te halen. Als je dan beloond wordt voor het aanleren van een discipline, dan voelt dat gewoon als een enorme beloning.”

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 10 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Evenement 22 apr, 12:00
Afbeelding
Geen punten voor ONT in Ryptsjerk Sport 22 apr, 10:00