After the Flood begint bij de familie van schilder Jan Vermeer.
After the Flood begint bij de familie van schilder Jan Vermeer. Foto: Dinand van der Wal

After the Flood bewijst dat opera voor iedereen is

Cultuur

SPANGA - Als redacteur kom je op de leukste plekken, maar toen ik werd uitgenodigd om naar een opera te gaan in Spanga, krapte ik mij wel even achter de oren. Een opera, dat is toch eigenlijk niet meer van deze tijd? Ik kon geen grovere denkfout maken, weet ik nu. Sinds ik After The Flood heb gezien probeer ik al mijn ‘millennial’ vrienden te overtuigen van het overweldigende charme van opera. After The Flood is alles wat huidige media stiekem mist; relevant zonder belerend te zijn, humorvol zonder te schofferen en diepgaand zonder onnodig ingewikkeld te worden. 

Om te beginnen, laten we vooropstellen dat ik op geen enkele manier door kan gaan als opera-kenner. Ik ben, samen met mijn vader, als leek naar het Verona van Weststellingwerf afgerezen. Misschien dat dat juist wel de kracht kan zijn van deze recensie, want hoogstwaarschijnlijk ben jij, de lezer van dit artikel, ook nog nooit bij een opera geweest. 

After The Flood

De opera After The Flood begint in 1672. Voor de meeste mensen zal dit jaar geen enkele betekenis hebben, maar als je goed hebt opgelet tijdens geschiedenis, dan weet je dat dit het ‘rampjaar’ was. Wellicht dat deze uitspraak ‘de regering radeloos, het volk redeloos en het land reddeloos’ nog een belletje bij jou doet rinkelen. In zes verschillende scènes, allemaal met hun eigen ‘feel en sound’, reizen we vervolgens door de Nederlandse geschiedenis. Van het rampjaar naar de tijd van de Koloniën van Weldadigheid, naar de Tweede Wereldoorlog, de apartheid rellen in townships in Zuid-Afrika en vervolgens naar onze toekomst. 

Het Verona van Weststellingwerf, zo wordt Spanga - een klein dorpje met 200 inwoners - ook wel genoemd. De opera start in de jaren ‘90 in de achtertuin van Artistiek leider Corina van Eijk en vindt later plaats op een boerenerf. After the Flood wordt overdekt opgevoerd in een oude stal. Het publiek zit om het podium heen, wat al een unieke ervaring is. Als toeschouwer kun je de zangers bijna aanraken, waardoor je gelijk in de scènes wordt gezogen. Je hebt geen andere keus dan te genieten van het spektakel dat zich voor je neus openbaart. 

Een Engelse opera

After The Flood is een Engelstalige opera, geschreven door verschillende talentvolle componisten. Na de eerste paar zinnen, moest ik daarom wel even slikken. Pittig, dacht ik eerst, om een hele productie in het Engels te volgen. Gelukkig zag ik al snel dat de Engels taal werd boventitelt op grote schermen die op het plafond van de boerenschuur waren gespannen. Deze werden bovendien vergezeld met spannende illustraties, die zeker niet afleiden van het verhaal maar juist een mooie visuele toevoeging zijn. 

Kan een opera leuk zijn?

Artistiek leider Corina van Eijk bewijst met After the Flood dat opera voor iedereen kan zijn. Ze maakten een opera die tot de laatste minuut boeit. Vooral de laatste drie scènes hadden grote impact op het publiek. Deze scènes laten de grens tussen goed en kwaad, die in mainstream media vaak maar al te duidelijk zijn, vervagen, waardoor je wordt uitgedaagd om je eigen normen en waarden tegen het licht te houden. After the Flood is een productie waarover je wíl nadenken. Zes verschillende scènes heeft de makers ook de ruimte gegeven om te experimenteren met verschillende stijlen en thema’s. Daarom zal er altijd een scène zijn die goed bij je past. 

De juiste snaar

Of je nu kennis wilt maken met dit historische genre, of juist al je hele leven fan bent van opera, After the Flood raakt altijd de juiste snaar. De vraag of een opera leuk kan zijn voor iedereen, is mijn antwoord een volmondig (en op z’n opera’s gezongen) jaa-a-a-a-a!

Meer informatie en tickets

Lijkt het je leuk om heen te gaan? Ga dan voor meer informatie en tickets naar de website van Opera Spanga. Wees er snel bij, want er zijn nog maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar!

De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 23 uur geleden
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00