Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Waarom zo moeilijk doen

Column

We hebben in Nederland een prachtige samenleving waarin vele culturen samenkomen en laten we blij zijn dat ons land wordt aangevuld met mensen die hier graag komen wonen en werken. We hebben ze hard nodig. Daarnaast zijn we vrije denkers en maakt het niet uit welk geloof je hebt, welke kleur je hebt en hetero of lid bent van de lhbti gemeenschap bent.

Het is dus niet voor niets dat er zoveel mensen, al dan niet vluchtelingen, naar ons land komen om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Helaas weten we in Nederland niet zo goed hoe we hier mee om moeten gaan. We praten al zeer veel jaren over de opvang van asielzoekers en hoe we dit goed kunnen doen. Nog altijd hebben we de oplossing niet gevonden. Waarom hier zo spastisch mee omgegaan wordt weet ik niet maar we maken het ons steeds moeilijker.

Nu moet er dan maar een rem op. Ik kan daar in bepaalde gevallen wel in meegaan maar echte vluchtelingen moet je blijven opvangen. De rem is niet de oplossing. Er zijn mensen die zeggen geen arbeidsmigranten meer. Leuk bedacht maar wie gaat dan onze huizen bouwen, onze infrastructuur aanleggen, de kassen bemannen. Wel een kortzichtige gedachte in een tijd dat er veel te weinig arbeidskrachten beschikbaar zijn.

Waar we hard aan moeten werken is snelle procedures, handelen naar de uitkomst. Mensen snel laten integreren en vooral direct laten werken. Hou op met eerst inburgeren. Laat iedereen participeren in de echte maatschappij. Je leert de taal 10 keer sneller in de praktijk als in de klas. Op deze manier ga je onderdeel uitmaken van het land waar je voor hebt gekozen. Loop je trots met onze vlag en zing je voluit het Wilhelmus mee. Laat deze mensen niet onnodig wachten.

Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 4 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 16 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 18 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00