Jelmer (19) is stagiair bij de redactie van RondOm Vandaag. In het kader van de Dag van de Stagiair vertelt hij in deze column over zijn toekomstbeeld.
Jelmer (19) is stagiair bij de redactie van RondOm Vandaag. In het kader van de Dag van de Stagiair vertelt hij in deze column over zijn toekomstbeeld.

De onzekere toekomst

Column

De wereld verandert nu zo snel dat het soms lastig is om al die informatie te verwerken. Daarom heb ik laatst besloten om al mijn sociale media te verwijderen, in de hoop dat mijn leven iets rustiger aanvoelt. Ik kan zeggen dat het werkt. Ik ben voor mijn gevoel minder snel afgeleid, als ik in de bus zit heb ik gewoon de tijd om naar buiten te kijken en de hertjes en haasjes buiten te zien rondwandelen en -springen.

Het is zo fijn om al dat negatieve nieuws gewoon niet meer binnen te laten. Toch is het lastig om je er geen zorgen over te maken, zeker voor iemand die zo pessimistisch (of realistisch?) is als ik. Maar ondanks dat ik mezelf probeer te beschermen tegen al dat slechte nieuws, is het onmogelijk om het volledig uit te bannen. Als journalist moet je gewoon het nieuws volgen. Het zorgt er wel voor dat mijn kijk op de toekomst nogal pessimistisch is, ook al vind ik het misschien ook wel een realistisch beeld. 

Er zijn zoveel factoren die het leven zwaarder maken en het worden er alleen maar meer. Denk aan de polarisatie in de samenleving, de opwarming van de aarde, een influx van vluchtelingen, voedseltekorten over de hele wereld en de kleinere dingen die direct effect hebben op mij, zoals de stijgende prijzen voor bijvoorbeeld boodschappen, elektriciteit en benzine en de belachelijke prijzen op de huizenmarkt. Het zorgt ervoor dat over de toekomst nadenken en plannen maken soms lastig kan zijn, omdat je niet weet wanneer welke van deze bommen gaat ontploffen.

Ik merk om mij heen dat generatiegenoten ook minder vaak kinderen willen. Dat heeft natuurlijk meerdere redenen, maar voor mij en waarschijnlijk meer mensen, voelt het fout om een volgende generatie op te zadelen met problemen die vorige generaties hebben veroorzaakt en die alleen maar erger worden.

Als ik zie wat voor last wij als Nederlanders nu al hebben van alles wat er in de wereld aan de hand is, dan vind ik het lastig om niet negatief naar mijn toekomst te kijken. Oudere generaties zeggen tegen mij vaak ook wel dat het beter gaat worden, dat de prijzen weer gaan dalen en dat het allemaal wel goedkomt. Maar wat wij nu als mensheid meemaken zijn dingen die nog nooit eerder zijn gebeurd, hoe weet je dan dat het toch wel goedkomt?

Ik weet ook wel dat ik te negatief denk, maar het is niet iets wat je zomaar uit kan zetten, daar is helaas geen knopje voor. 

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 13 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 16 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 23 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00