Jelmer (19) is stagiair bij de redactie van RondOm Vandaag. In het kader van de Dag van de Stagiair vertelt hij in deze column over zijn toekomstbeeld.
Jelmer (19) is stagiair bij de redactie van RondOm Vandaag. In het kader van de Dag van de Stagiair vertelt hij in deze column over zijn toekomstbeeld.

De onzekere toekomst

Column

De wereld verandert nu zo snel dat het soms lastig is om al die informatie te verwerken. Daarom heb ik laatst besloten om al mijn sociale media te verwijderen, in de hoop dat mijn leven iets rustiger aanvoelt. Ik kan zeggen dat het werkt. Ik ben voor mijn gevoel minder snel afgeleid, als ik in de bus zit heb ik gewoon de tijd om naar buiten te kijken en de hertjes en haasjes buiten te zien rondwandelen en -springen.

Het is zo fijn om al dat negatieve nieuws gewoon niet meer binnen te laten. Toch is het lastig om je er geen zorgen over te maken, zeker voor iemand die zo pessimistisch (of realistisch?) is als ik. Maar ondanks dat ik mezelf probeer te beschermen tegen al dat slechte nieuws, is het onmogelijk om het volledig uit te bannen. Als journalist moet je gewoon het nieuws volgen. Het zorgt er wel voor dat mijn kijk op de toekomst nogal pessimistisch is, ook al vind ik het misschien ook wel een realistisch beeld. 

Er zijn zoveel factoren die het leven zwaarder maken en het worden er alleen maar meer. Denk aan de polarisatie in de samenleving, de opwarming van de aarde, een influx van vluchtelingen, voedseltekorten over de hele wereld en de kleinere dingen die direct effect hebben op mij, zoals de stijgende prijzen voor bijvoorbeeld boodschappen, elektriciteit en benzine en de belachelijke prijzen op de huizenmarkt. Het zorgt ervoor dat over de toekomst nadenken en plannen maken soms lastig kan zijn, omdat je niet weet wanneer welke van deze bommen gaat ontploffen.

Ik merk om mij heen dat generatiegenoten ook minder vaak kinderen willen. Dat heeft natuurlijk meerdere redenen, maar voor mij en waarschijnlijk meer mensen, voelt het fout om een volgende generatie op te zadelen met problemen die vorige generaties hebben veroorzaakt en die alleen maar erger worden.

Als ik zie wat voor last wij als Nederlanders nu al hebben van alles wat er in de wereld aan de hand is, dan vind ik het lastig om niet negatief naar mijn toekomst te kijken. Oudere generaties zeggen tegen mij vaak ook wel dat het beter gaat worden, dat de prijzen weer gaan dalen en dat het allemaal wel goedkomt. Maar wat wij nu als mensheid meemaken zijn dingen die nog nooit eerder zijn gebeurd, hoe weet je dan dat het toch wel goedkomt?

Ik weet ook wel dat ik te negatief denk, maar het is niet iets wat je zomaar uit kan zetten, daar is helaas geen knopje voor. 

Afbeelding
Zomerse leestips van Bibliotheek Drachten Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Een leuk en inhoudelijk dagje uit op zaterdag 20 augustus Evenement 13 aug, 12:00
Afbeelding
Check dit voor je met de auto op vakantie gaat! Algemeen 13 aug, 08:00
Afbeelding
Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag Evenement 12 aug, 15:54
Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 12 aug, 14:00
Afbeelding
Friezin Laura Vlasblom doet mee aan Expeditie Robinson Samenleving 12 aug, 10:25
Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
Bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun familie in Medisch Centrum Leeuwarden Gezondheid 10 aug, 18:00