Hielke Meijer van Meijer Uitvaartzorg.
Hielke Meijer van Meijer Uitvaartzorg. Foto: RondOm Vandaag

“Een uitvaart wordt steeds persoonlijker; daar draag ik graag mijn steentje aan bij”

Algemeen

DRACHTEN - Een uitvaart is allang niet meer hetzelfde als tientallen jaren geleden. Sterker nog, er is bijna niets meer wat níét kan als het gaat om een uitvaart. Een traditionele uitvaart is uiteraard nog steeds mogelijk, maar Hielke Meijer van Meijer Uitvaartzorg in Drachten informeert de mensen graag over de talloze mogelijkheden die er zijn. “Het belangrijkste vind ik dat mensen weten wat er kan en daarin een weloverwogen keuze maken. Je kunt het per slot van rekening maar één keer goed doen.”


Foto - eigen beeld

Gloednieuwe opbaarkamer

Vol trots laat Hielke zijn gloednieuwe opbaarkamer zien in het pand aan De Warren in Drachten, de plek waar Meijer Uitvaartzorg sinds september 2023 gevestigd is. “Huiselijk toch?” De opbaarkamer straalt echt een huiskamergevoel uit, wat volgens Hielke ook de bedoeling is. “Je kent misschien die sombere ruimtes van vroeger nog wel. Het was in mijn optiek vaak kil, kaal en leeg. Daar wilde ik verandering in brengen, want de gebeurtenis is op zichzelf al somber genoeg. Ik wil dat families hier ontspannen kunnen komen, zonder die extra lading er bovenop te leggen”, licht Hielke toe. 

In alle rust herdenken

De opbaarkamer is kleurrijk, bevat een ovale tafel met stoelen, een koffiezetapparaat, twee luxe fauteuils en zelfs een airco voor de hete zomerdagen. Oftewel; alles om de nabestaanden op hun gemak te stellen, zodat ze in alle rust de overledene kunnen bezoeken en herdenken. “Dit is echt mijn manier en ik merk ook dat mensen deze manier waarderen” legt Hielke uit. “De mensen krijgen een sleutel mee waarmee ze te allen tijde terecht kunnen. Nog een belangrijk voordeel, is dat mijn kantoor zich pal tegenover de opbaarkamer bevindt, waardoor men altijd even kan binnenstappen en schakelen waar nodig. Het kantoor en de opbaarkamer worden gescheiden door een neutrale hal, waardoor je ook altijd de privacy hebt om binnen te komen.”


Foto - eigen beeld


Afscheid wordt steeds persoonlijker

De visie van Hielke past goed bij de ontwikkeling van de uitvaartsector. Een uitvaart kan, mag en wordt steeds persoonlijker. Zo mocht Hielke een tijdje geleden onderdeel uitmaken van een wel heel bijzonder en persoonlijk afscheid. Hij toont een rouwkaart met een Amerikaanse auto erop. “Deze vrouw hield heel erg van Amerikaanse auto’s en had helemaal uitgestippeld hoe ze haar afscheid voor zich zag. Het moest iets zijn, waarbij Amerikaanse auto’s kwamen kijken. Dat is uiteindelijk een optocht geworden vanaf de plek van het overlijden, tot aan het crematorium. Dat was echt prachtig om te zien. Hartstikke persoonlijk en voor iedereen herkenbaar: dit was ze. Daar ben ik volledig in meebewogen en het is heel dankbaar dat je daar een rol in mag spelen.”

Flexibele houding

Hielke ziet zijn flexibele houding en empathisch vermogen als een belangrijke kracht in het vak. Deze eigenschappen combineert hij met een respectvolle en ontspannen houding. “Dat is mijn manier van werken. Altijd respectvol, maar met een lach als het kan. Dat kreeg ik laatst ook terug van een familie in een review: ‘humor, daar waar gepast’. Dat vind ik heel mooi om te horen, want de familie gaat door een moeilijke periode, dan vind ik het fijn om daarin een rustpunt te kunnen vormen.”

Als je tijdig nadenkt over je
afscheid, geeft dat rust voor jezelf en je nabestaanden.

Denk alvast na over je afscheid

De uitvaartondernemer uit Drachten adviseert mensen dan ook om vooral eens te informeren naar de mogelijkheden die er zijn op het gebied van uitvaart. “Ik vind het verschrikkelijk als nabestaanden na een uitvaart twijfelen of ze wel de juiste vorm gekozen hebben”, legt Hielke uit. “Vaak is de dood een lastig onderwerp om te bespreken en vermijden we dat liever, maar als je tijdig nadenkt over je afscheid, geeft dat rust voor jezelf en je nabestaanden. Je kunt namelijk ook plotseling komen te overlijden. Weten je nabestaanden dan wat jouw wens zou zijn? Je hoeft het ook niet direct definitief vast te stellen, maar het is wel goed om er alvast eens over na te denken. Je kunt je wensen later altijd nog bijstellen, mocht dat nodig zijn.”

Eigen uitvaartondernemer kiezen

Wist je bijvoorbeeld dat je in heel veel gevallen je eigen uitvaartondernemer kunt kiezen? “Belangrijk om te vermelden, want veel mensen met een uitvaartverzekering weten niet dat je vaak ook zelf een uitvaartondernemer kunt uitkiezen. Ik denk juist dat dit heel belangrijk is, want volgens mij is een uitvaartondernemer die jouw wensen aanvoelt uitermate belangrijk. Daarnaast heb je ook niet met iedereen een goede klik. Lees je daarom eens goed in, ook in wat voor uitvaartverzekering je hebt.”

Neem contact op!

Hielke helpt je graag bij een waardig afscheid, denkt graag met je mee en kan waar nodig snel schakelen. “Ik heb alles in eigen beheer, zoals rouwvervoer en een ruime voorraad uitvaartkisten. Daardoor kan ik bij plotselinge overlijdens snel schakelen, maar ook als er bijzondere wensen zijn, denk ik graag in oplossingen. Bel gerust of kom langs en dan maken we een afspraak.”

Meijer Uitvaartzorg
De Warren 1
9203HT Drachten
Tel: 06 - 14 58 71 70
www.meijeruitvaartzorg.nl

Afbeelding
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 11 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Evenement 22 apr, 12:00
Afbeelding
Geen punten voor ONT in Ryptsjerk Sport 22 apr, 10:00