Afbeelding
Foto: Dohmen Headwear

Help! Ik zoek een haarstuk: waar begin ik?

Gezondheid

HEERENVEEN - Last van (beginnende) kaalheid, haarverlies vanwege een chemokuur of kamp je met andere haarproblemen? Dan kan een haarstuk, pruik of turban (mutsje) uitkomst bieden. Maar hoe weet je nu precies wat jij nodig hebt en hoe kun je daarin een gedegen keuze maken? Veel mensen hebben zich daar logischerwijs nog nooit in verdiept en weten niet waar ze moeten beginnen. Gelukkig zijn er allerlei specialisten op haargebied die jou kunnen helpen. Petra Westra van Haarwerk Plus in Heerenveen bijvoorbeeld. Zij is ervaringsdeskundige en legt uit hoe je een goede keuze kunt maken als het gaat om haarwerk en welke stappen je daarvoor kunt ondernemen.

Al meer dan vijftien jaar helpt haarwerkspecialist Petra Westra van Haarwerk Plus klanten aan prachtige en dierbare haarstukken. Petra heeft in het verleden zelf ervaren hoe stressvol het is om je haar te verliezen en welke emoties daarbij komen kijken. “Dat heeft veel impact”, stelt ze. “Eigenlijk wil niemand een haarwerk: iedereen wil gewoon zijn of haar eigen haar behouden. Dan geeft het ook nog eens extra stress als je niet precies weet waar je moet beginnen als het op haarwerk aankomt. Bij wie moet je zijn? Daar wil ik mensen heel graag bij helpen.”


Foto - Dohmen Headwear

Binnen twee dagen terecht

“In principe worden vele mensen vanuit de oncologie doorgestuurd voor een haarwerk”, legt Petra uit. “Je krijgt een verwijzing mee en kunt een haarspecialist bellen. Als je ons zou bellen voor een intake, proberen we het zo te regelen dat je binnen twee dagen terecht kunt.” 

Voorkeuren bespreken

Tijdens de intake kijkt Petra met de klant wat er nodig is. “Wil je bijvoorbeeld een mutsje of toch liever een haarwerk? We bespreken de voor- en nadelen en kijken samen naar het assortiment en de voorraad. We geven daarin wel een advies, maar mensen weten vaak zelf heel goed wat ze willen. Dan kunnen wij met onze expertise helpen. Stel: je wil graag een mutsje hebben voor in de nacht. Dat kan, maar dan kun je wel het beste kiezen voor een mutsje dat niet teveel frutsels heeft. Een effen mutsje, zonder ribbeltjes en sjaaltjes bijvoorbeeld. Sommige mensen kiezen ook voor een haarband waar de muts als het ware overheen komt. Vooral jonge vrouwen vinden dat fijn, omdat ze geen volledig haarwerk willen.” 


Foto - Dohmen Headwear

Het aanmeten van een haarwerk

Als je wel op zoek bent naar een volledig haarwerk, kun je ook terecht bij Petra van Haarwerk Plus. “Bij het aanmeten van een haarwerk kijken we samen naar de wensen, zoals: de kleur, het model en of je het haar hetzelfde wilt dragen als dat je nu doet. Daarna nemen de hoofdmaat op en doen we de bestelling.” Daarna gaat de klant naar huis en gaat Petra met de leverancier aan de slag. “Ik stuur foto’s door naar de klant en neem al pratende de bestelling door. We weten dan ook wat ongeveer de levertijd wordt. Daarvoor nemen we meestal een dag of drie. Als de haarwerken binnen zijn, plannen we een pas-sessie in en kijken we of alles goed past. Stel, je vindt een bepaald model leuk, maar een andere kleur mooi, dan gaat er weer een nieuwe zending naar de leverancier. Vervolgens komt de nieuwe zending zo’n twee dagen later binnen en meestal zit er dan een geschikt haarwerk tussen.” 

Wat is je budget?

Belangrijk om te vermelden, is dat Petra bij het uitzoeken van een haarwerk altijd aan haar klanten vraagt wat het budget is. Dat komt omdat er heel veel diversiteit is aan haarwerken, ook qua prijs. “Ik vind het vreselijk als klanten een haarwerk in de handen hebben, wat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Dat is de reden dat ik altijd al snel vraag naar het budget. Van daaruit kan ik binnen het segment gericht op zoek gaan naar een haarwerk”, licht ze toe. “In 2023 krijg je vanuit de zorg 454,50,- euro vergoed, maar de meeste haarwerken beginnen bij zo’n 50 euro na het declaratiebedrag. Dat kan oplopen tot wel 1.500,- euro en dan heb ik het alleen nog maar over synthetische haarwerken. Echt haar begint vanaf 1.000,- of 1.500,- euro, wat wij daarom eigenlijk nooit adviseren na een chemo. Ten eerste omdat synthetisch haar makkelijker te onderhouden is, maar ook omdat het een tijdelijke situatie betreft.”

Het blijft bijzonder om een haarwerk aan te meten.

Afpassen en vragen

Tot slot wordt er een afpas-sessie ingepland, waarbij het haarwerk afgemaakt wordt. Zodra het haar uitvalt, ligt deze klaar. Als mensen het haarwerk ophalen, krijgen ze nog een vrijblijvende was-sessie. Hierbij kunnen ze ook de nodige vragen stellen. “Daar plan ik veel tijd voor in, omdat ik het belangrijk vind dat mijn klanten goed geïnformeerd en met een goed gevoel de deur uitgaan. Het blijft bijzonder om een haarwerk aan te meten, want er komt echt een stuk emotie bij kijken. Bel gerust om te informeren naar de mogelijkheden.”

Haarwerk Plus
Gedempte Molenwijk 22, 22A
8442BG Heerenveen
Tel: 06 - 43 58 40 45
E-mail: info@haarwerkplus.nl

www.haarwerkplus.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 8 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 11 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 13 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17