Een koffiedate is perfect als eerste afspraakje!
Een koffiedate is perfect als eerste afspraakje!

Tips voor een eerste date

Algemeen

FRIESLAND - Er is zo ongeveer niets spannender te bedenken dan een eerste date. Je moet een goede indruk maken, maar wil ook niet overkomen alsof je té veel je best hebt gedaan. Bovendien is de kans groot dat je de persoon tegenover je nog niet goed kent. Misschien zie je hem of haar wel voor het eerst! RondOm Vandaag kent die spanning en ging op onderzoek uit: wat zijn de do’s en dont’s voor een eerste date?

Onze allereerste tip is één die heel belangrijk is en toch nog heel vaak vergeten wordt. Bij een eerste date is het heel logisch dat je je zorgen maakt dat je date jou wel leuk vindt. Wat even belangrijk is, maar toch vaak over het hoofd gezien wordt, is dat jij diegene ook leuk moet vinden. Klikt het niet, jammer maar helaas. Probeer, hoe moeilijk het ook, eerlijk en open te zijn over wat je voelt, juist als geen connectie voelt. Zo ontstaan er geen valse verwachtingen.

De outfit

Je wilt er leuk uitzien tijdens een eerste date, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Bij het kiezen van een outfit moet je namelijk met twee dingen rekening houden, namelijk de gelegenheid en met je eigen comfort. Je wilt niet in een chique restaurant zitten in een joggingsbroek, maar een driedelig pak voor een wandeling in het bos is ook niet wenselijk. Wees niet bang om hulp te vragen van familie als je er even niet uitkomt. Hou ook vooral rekening met waar jij je lekker in voelt, je kledingstijl geeft vaak ook een beeld van wie je bent. Uiteraard zorg je er ook voor dat je lekker gedoucht bent, fris ruikt, je tanden hebt gepoetst en je nagels hebt geknipt. 

De locatie

Kies voor een eerste date een locatie waar je je op je gemak voelt en waar je veilig bent. Het is stom dat we dit nog moeten zeggen, maar zeker als je iemand nog niet goed kent is het een goed idee om af te spreken op een plek waar je niet alleen bent en waar je snel weg kan gaan. Samen een kop koffie drinken in een café is een populaire keuze. Een dergelijke date duurt lang genoeg om elkaar goed te kennen en kort genoeg om niet stil te vallen. Bovendien is het makkelijk om een koffiedate door te trekken naar een diner en verder, mocht het heel goed klikken. Wandelen (door de stad of in een park) of andere actieve afspraakjes zijn ook altijd leuk. Dates waar je stil moet zijn, zoals in de bibliotheek, zijn voor de eerste date dan weer wat minder geschikt. 

Je houding

Het allerbelangrijkste tijdens een eerste date is dat je jezelf blijft. Je wilt dat diegene verliefd op jou wordt, niet op iemand die je eigenlijk niet bent. Als je niet jezelf bent, loop je de kans dat je een relatie opbouwt met iemand die jou eigenlijk niet goed kent. Daar later pas achter komen is voor beide partijen pijnlijk. Wees dus jezelf en wees eerlijk. Als je de eerste date spannend vindt, zeg het! Als je geen klik voelt, zeg het! Als je iets lastig vindt, zeg het!

Extra tip: veiligheid

Veiligheid gaat boven alles, dat hebben we eerder al een keer afgesproken. Zowel mannen als vrouwen doen er goed aan om tenminste één vriend of familielid te vertellen waar je heen gaat op date en met wie je de date hebt. Zorg bovendien voor een telefoon met voldoende batterij.

Afbeelding
‘Kalabanté’ van Afrique en Cirque; een van de highlights van het nieuwe theaterseizoen in Schouwburg De Lawei.
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei Cultuur 1 minuut geleden
Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 16 uur geleden
Afbeelding
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opende Sport 22 uur geleden
Vanaf mei gaat Oink! verder onder de vlag van Kinderwoud.
Oink! peuteropvang wordt onderdeel van Kinderwoud Algemeen gisteren
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport gisteren
Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 12 mei, 12:00
Afbeelding
'KV Drachten is een vereniging voor iedereen' Sport 12 mei, 10:00
Afbeelding
De kracht van bewustwording Gezondheid 11 mei, 12:00