Kings of Diamonds timmert aan de weg in Friesland.
Kings of Diamonds timmert aan de weg in Friesland. Foto: Kings of Diamonds

“We willen onze energie overbrengen op het publiek”

Algemeen

DRACHTEN - De Drachtster coverband Kings of Diamonds timmert hard aan de weg in Friesland. De vijf-koppige band zet met hun energie en pakkende covers menig feesttent helemaal op zijn kop. Met meer dan 30 optredens door Friesland, Groningen, Drenthe en zelfs Brabant, is Kings of Diamonds hard op weg om een gevestigde naam te worden op dorpsfeesten, festivals, kroegen en andere feesten. RondOm Vandaag spreekt met zangeres van de band Jantine van der West. 

De band Kings of Diamonds is opgericht in 2015, maar gaat eigenlijk al veel verder terug. Gitaristen Thijs en Mart de Jong, bassist Carlo Salakory, drummer Jelmer Braaksma en zangeres Jantine van der West zijn namelijk al vrienden vanaf de middelbare school. “We zijn begonnen op het Drachtster Lyceum. Daar hebben ze ieder jaar een toneelproject met dansers, koor en een band. Wij zaten in die band”, vertelt Jantine. “Ik speelde toen trompet, maar zong al wel in een koor. Toen stelde ik voor: we kunnen ook verder gaan als band. Zo zijn we in 2015 echt samen begonnen.” 

Het ontstaan van Kings of Diamonds

De kersverse band gaat verschillende kroegjes af met de vraag of ze daar mogen spelen. In Leeuwarden en Groningen, maar vooral in ‘hun’ mooie Drachten. “Je bent natuurlijk super jong en beginnend, dan denk je wel eens: waar gaan we spelen? In Drachten speelden we veel in Pietje Bell en Scooters, kroegen die er nu helaas niet meer zijn”, vertelt Jantine. 

Dirty Daddies als inspiratiebron

“We genoten ontzettend van de optredens en dat smaakte natuurlijk naar meer”, legt Jantine uit. De band had en heeft Dirty Daddies als grote inspiratiebron. “Dat is een coverband die op hele grote festivals spelen. Ze hebben bijvoorbeeld op Pinkpop, Oerrock en de Zwarte Cross gestaan. Als je als coverband op zulke festivals staat, dat is natuurlijk een heel gaaf idee. We kijken veel naar hun medleys en de snelheid waarmee zij spelen, daar halen wij heel veel inspiratie uit”, vertelt Jantine enthousiast.  

Oerrock als ‘kickstart’

De band besluit zich in 2017 op te geven voor de Oerrock Play-Offs. “De voorronde was in Gorredijk en die hebben we weliswaar niet gewonnen, maar we kregen wel een wildcard. Met die wildcard gingen we later alsnog naar de finale. Daar zijn we tweede geworden en toen mochten we op Oerrock spelen. Dat was echt een beetje onze kickstart en voelde echt als een thuiswedstrijd. De hele tent stond tot de nok toe vol en onze familie en vrienden waren aanwezig, dat was echt geweldig.” 

Vrienden op- en naast het podium

Sindsdien zijn de Kings of Diamonds niet meer weg te denken bij dorpsfeesten, festivals en personeelsfeesten in Friesland. De energie op het podium, pakkende nummers en de groepsdynamiek zorgen voor groot feest op het podium. “En het mooie is dat het niet gespeeld is, want we zijn hele goede vrienden. We hebben zoveel plezier met elkaar. Dat kunnen de mensen denk ik wel merken.” 

Alles wat mensen willen horen

De medleys gaan van Nederlandstalig tot aan 80’s muziek en deze nummers volgen elkaar in rap tempo op. Best een uitdaging om zo’n repertoire samen te stellen. “Dat klopt, maar ons doel is dat we alles spelen wat mensen willen horen op een avond uit. Eigenlijk willen we het idee creëren dat je een soort DJ bent die daar staat. We zijn er voor jong en oud.” 

3FM Cover Contest

En het talent van Kings of Diamonds wordt nog maar eens onderstreept door in 2021 de Cover Contest van radiozender 3FM op hun naam te schrijven. Met een unieke versie op het nummer good 4 u van Olivia Rodrigo. “Toen het nummer uitkwam zeiden we gelijk: dit heeft vibes van Paramore. Dat is een punkrockband met vrouwelijke zangeres. Het nummer heeft alle facetten om in die stijl gespeeld te worden. We hebben de wedstrijd van 3FM gewonnen en kwamen toen ook echt op de radio. Dat was heel gaaf en bijzonder, zeker omdat het een van onze weinige optredens was vanwege corona.” 

Eigen nummers

Tegenwoordig schrijft de band ook eigen nummers, deze zijn te vinden op Spotify: Kings of Diamonds. “Ik zou het persoonlijk heel vet vinden om met eigen muziek en eigen werk nog een stapje verder te gaan”, vertelt Jantine. “Daarnaast willen we natuurlijk groeien door op nog grotere feesten op te treden. Bij de Zwarte Cross bijvoorbeeld, dat lijkt ons echt heel gaaf.” Op 17 december speelt de band in Champino in Drachten. Mis het niet!

Afbeelding
Afbeelding
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn gisteren
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00