Vader Bert en dochter Kaylin met de duiven.
Vader Bert en dochter Kaylin met de duiven. Foto: Rob Dijkstra

“Ik kan me geen leven zonder mijn duiven voorstellen”

Sport

NOORDWOLDE - Misschien heb je er wel eens van gehoord, of ken je toevallig iemand die de sport beoefent: de duivensport. De duivensport mag dan niet de meest voorkomende hobby zijn, het is wel een hele bijzondere sport. Het vergt liefde, kennis en vooral een hele hoop training. Sterker nog, duiven zijn net topsporters. Bert Slot en dochter Kaylin uit Noordwolde zijn helemaal bezeten van de sport en vertellen ons er alles over. 

Al meer dan veertig jaar is de 53-jarige Bert Slot helemaal bezeten van de duivensport. Hij komt ermee in aanraking dankzij de vriend van zijn nichtje. “Ik was een keer mee te kijken en sindsdien ben ik nooit meer weggeweest. Iedere zaterdag kwam ik te kijken en ik was op een gegeven moment kind aan huis”, lacht Bert. 

Wat is de duivensport?

In de duivensport nemen gefokte duiven het in competitieverband tegen elkaar op. Ze worden opgehaald door een vrachtwagen en vervolgens op een bepaald punt, variërend van zo’n 70 tot 900 kilometer, losgelaten. De duif die als eerste terugkomt op de thuisbasis, is uiteindelijk de winnaar. “En dat gevoel van spanning geeft me gewoon een enorme kick”, legt Bert uit. “Als je weet dat er in Zwartsluis een duif aankomt en vervolgens in Steenwijk, dan weet je dat je binnen tien minuten een duif thuis kunt verwachten. Als hij dan als een kogel door de lucht naar beneden daalt, echt geweldig. Dat gevoel is niet te beschrijven.” 

“Er bestaat geen mooiere sport dan de duivensport.”

Bijzondere dieren

Het blijft bijzonder dat duiven de route naar huis kennen. Volgens Bert nog altijd een mysterie: “De ene zegt via de zon, de andere weer via de maan, we weten het niet”, lacht hij. In ieder geval is het een hele bijzondere eigenschap dat de duiven altijd de weg naar huis vinden. Overigens wordt de winnaar niet alleen bepaald door de tijd van aankomst. Doordat de afstanden variëren en sommige thuishavens zich eerder op de route bevinden, wordt de uitslag aan de hand van de snelheid van de duif berekend. “Zo pakte een duif van Kaylin afgelopen week de winst, die vloog zo’n 1400 meter per minuut.” 

Liefde voor duiven

De appel valt dus niet ver van de boom. Ook zijn 14-jarige dochter Kaylin is dagelijks met de duiven bezig. “En het grappige is, sinds Kaylin erbij is, gaat het ook beter”, lacht Bert trots. Het geheim? Waarschijnlijk liefde en investering. “Kaylin begint ‘s ochtends om 7 uur al met voeren en ‘s avonds als ze thuiskomt gaat ze door. Ik ben ervan overtuigd dat de liefde van Kaylin effect oplevert, ook gezien de resultaten van de afgelopen weken. Er zijn bij onze vereniging (Postduif Vereniging de Vredesduif) ook mensen die de sport als werk beoefenen, als wij daarin enigszins mee kunnen komen, dan is dat natuurlijk geweldig.” 

Er is geen mooiere sport

Bert droomt er van om de sport ooit professioneel te beoefenen. “Natuurlijk is dat een droom, maar ik denk niet dat het erin zit. We gaan gewoon kijken hoe ver we komen samen en we genieten er ontzettend van samen. Het trainen, het voeren en iedere dag met de duiven bezig zijn. Er bestaat geen mooiere sport dan de duivensport.”

De duiven van Bert en Kaylin worden dagelijks getraind en met liefde behandeld.
Afbeelding
Museumnacht in het Kazemattenmuseum Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
sc Heerenveen roemloos ten onder in eigen huis tegen Excelsior Sport 8 uur geleden
Afbeelding
RondOm Vandaag komt weer met unieke Amateurvoetbalspecial! Sport 23 sep., 12:00
Afbeelding
“De promotie is een logisch gevolg van positieve ontwikkelingen in de club" Sport 22 sep., 17:04
Afbeelding
15 verenigingen uit Ooststellingwerf vanaf zaterdag op pad met de Grote Clubactie Sport 22 sep., 12:00
Afbeelding
11 verenigingen in Weststellingwerf vanaf zaterdag op pad met Grote Clubactie Sport 21 sep., 12:00
Afbeelding
Zwaargewonde bij bedrijfsongeval Appelscha Politiek 19 sep., 15:30
Afbeelding
Moluks feest Pasar Maluku in Winkelhart Oosterwolde Evenement 19 sep., 08:00