Doke Schmidt houdt er van om lekker op de racefiets te zitten.
Doke Schmidt houdt er van om lekker op de racefiets te zitten. Foto: eigen foto

Bekende voetballer Doke Schmidt: “Ik zou graag nog eens een roadtrip maken door Amerika”

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - De bekende Friese voetballer Doke Schmidt staat bekend om zijn inzet op het veld, zijn onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen. Hij beschikt over een enorme winnaarsmentaliteit en schroomt niet om het randje op te zoeken. Dat leverde hem bij SC Cambuur meermaals een staande ovatie op. Doke Schmidt staat symbool voor wat men in Leeuwarden graag ziet: hard werken en normaal doen. Dat is ook zijn drive in het dagelijks leven. Een rustige, bedachtzame jongen die bovendien over de nodige humor beschikt. Doke vertelt openhartig over zijn leven naast het voetbal.

Doke heeft zijn winnaarsmentaliteit niet van een vreemde. Hij groeit op in Heerenveen en komt uit een echte sportfamilie. “Mijn ouders hebben beide het CIOS gedaan en daarnaast doet bijna iedereen in mijn familie aan hockey. Ik ben zo ongeveer de enige die voetbalt, maar de liefde voor sport komt dus niet van een onbekende”, licht hij toe. Wanneer een spelelement zich aandient, wil Doke altijd winnen. Hij lacht: “Mensen die voor het eerst bij me komen kijken, schrikken soms gewoon als ze me zo zien schreeuwen, want zo kennen ze me niet.” 

Rustig en bedachtzaam

Naast het veld is Doke namelijk de rust zelve. Als ontspanning stapt hij graag op de racefiets samen met zijn vriendin Iris. “Heerlijk, met mooi weer even door de natuur fietsen. Ik vind het ook prachtig om een koers te volgen, dat voelt voor mij echt als ontspanning. Of ik ga alleen de stad even in, een bakje koffie drinken en een boek lezen, heerlijk vind ik dat.” 

Doke en Iris wonen inmiddels samen in Zwolle, iets waar hij naast het voetbal enorm trots op is. “We zijn nu iets meer dan drie jaar bij elkaar en dit zijn wel de dingen die je trots maken, hoe we het samen voor elkaar hebben en wat we al bereikt hebben.” 


Roadtrip door Amerika

De voetballer droomt er nog eens van om de wereld te verkennen met Iris. “Een roadtrip maken door Amerika bijvoorbeeld en daar de sportcultuur beleven, dat lijkt me echt een fantastische ervaring. Of een keer naar Azië en Zuid-Europa bijvoorbeeld, lekker kamperen en de racefiets mee.” 

Series, spelletjes & tv programma’s 

Wat dat betreft heeft Doke nog genoeg tijd om zijn (andere) dromen te verwezenlijken. Momenteel staat zijn leven nog volop in het teken van het voetbal en dus is hij ook een hoop thuis. Daar speelt hij fanatiek spelletjes als Carcassonne en kijkt hij series als Game of Thrones, Peaky Blinders en Breaking Bad.

Verder kijkt hij graag naar programma’s als Expeditie Robinson, Wie is de Mol en de Verraders. Grappig feitje: aan al deze programma’s zou Doke graag zelf nog eens meedoen. “En aan Temptation Island, alleen ik denk niet dat mijn vriendin daar heel erg blij mee is”, grapt hij lachend. 


Doke met vriendin Iris. 

Tactiek

Geen toeval dat het allemaal weer programma’s betreft met een bepaald spelelement en waarbij tactiek een grote rol speelt. “Bij Expeditie Robinson wint bijvoorbeeld lang niet altijd de sterkste. Het lijkt mij mooi om zo’n proces mee te maken waar je proeven moet winnen, maar ondertussen ook in de groep een tactisch spel moet spelen.”

Overleven in de natuur

Het overlevingselement is hem ongetwijfeld op het lijf geschreven, want Doke kan prima zonder zijn mobiele telefoon. “Ik ben ook niet zo actief op social media bijvoorbeeld, al volg ik natuurlijk wel het sportnieuws via de telefoon. Maar ik denk inderdaad dat ik prima zonder mijn telefoon zou kunnen.” Het enige wat hem van het eiland zou kunnen drijven zijn slangen. “Spinnen heb ik totaal geen moeite mee, maar een slang vind ik zo onvoorspelbaar. Gelukkig heb ik in het echt nog nooit een grote gezien, maar wel van die kleine waterslangen.” 

Fysiotherapie 

Na zijn voetbalcarrière zou Doke overigens nog wel in de topsportwereld actief willen blijven. Zo is fysiotherapie een vak wat hem enorm aanspreekt. “Mijn vader is altijd trainer geweest, maar dat lijkt me toch minder, ondanks dat een hoop mensen mij dat wel zien doen. Ik werk liever met een kleinere groep en het vak fysiotherapie trekt mij enorm. Ik kijk ook vaak bij Harvey en Kevin mee en stel vragen over wat zij doen. Dus wellicht dat ik dat nog eens ga doen in de toekomst.”

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Filmwerf draait 'The Quiet Girl' Cultuur 29 feb, 18:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Gemeente Weststellingwerf lanceert meldpunt voor huurders Politiek 29 feb, 12:00
Afbeelding
Uitslaande brand in leegstaande woonboerderij aan de Domeinenweg in De Blesse 112-Nieuws 29 feb, 08:54
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
Fixteams gaan op pad met energiebesparende artikelen Recreatie & Ontspanning 28 feb, 15:00