Danny Noppert, ook wel bekend als 'The Freeze', in actie.
Danny Noppert, ook wel bekend als 'The Freeze', in actie. Foto: Lawrence Lustig Photography

Darter Danny Noppert: “Mijn grootste droom is om een Major-toernooi te winnen”

Sport

JOURE - Noem het toeval, maar voorafgaand aan de UK Open afgelopen weekend interviewde RondOm Vandaag de Jouster darter Danny Noppert over zijn ambities voor het nieuwe seizoen. Hij sprak uit dat het zijn grootste droom is om een Major-toernooi te winnen. Dat dit afgelopen weekend al lukte, had hij zelf ook nooit durven dromen. Lees hier een uitgebreid verhaal met de nuchtere darter uit Joure.

Het was weer even wennen, na bijna twee maanden een wedstrijd spelen. Kersverse vader Danny Noppert is inmiddels weer helemaal los en begonnen aan het nieuwe dartseizoen. De huidige nummer 19 van de wereld heeft er zin in, want hij jaagt op een plekje bij de beste 16. De beste zestien vloerspelers zijn namelijk automatisch geplaatst voor de Euro Tour-toernooien. Noppert gaat het seizoen met veel energie tegemoet, mede door de geboorte van zoon Jent, alhoewel “die slapeloze nachten er nog wel inhakken”, lacht de Jouster.

De 31-jarige Noppert droomt er van om ooit een Major-toernooi te winnen, net als zijn vroegere voorbeelden Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen. Als klein mannetje keek hij altijd naar de Nederlandse darthelden op televisie, samen met zijn vader. Inmiddels zijn deze voorbeelden uitgegroeid tot concurrenten en staat Noppert zelf ook al een aantal jaar op het hoogste podium. “Dat is natuurlijk een droom die uitkomt, maar het respect maakt dan al gauw plaats voor gezonde concurrentie. Je wilt jezelf ook laten zien”, vertelt Noppert vastberaden.  

Geen ontzag

Noppert, met als bijnaam ‘The Freeze’, versloeg recentelijk zelfs nog voormalig WK-winnaar Michael van Gerwen op het International Darts Open. “Niet slecht hè, voor mijn eerste wedstrijd in twee maanden”, lacht de Jouster trots. Noppert won de wedstrijd knap met 6-4, maar verloor in de volgende ronde met 6-4 van Gerwyn Price, de huidige nummer een op de wereldranglijst. Price werd uiteindelijk ook eerste. “Er zat een kans in om verder te komen, maar van tevoren had ik hier wel voor getekend”, beredeneert Noppert reëel. 

Stabiele prestaties

Ondanks de hoge ambities, legt Noppert zichzelf geen druk op. “Ik train hard en blijf gewoon mijn ding doen, zo werk ik al jaren. Ik ben hartstikke tevreden met mijn prestaties en ik kan er prima van leven. Ik gooi stabiel en daarom sta ik ook al een tijdje negentiende op de wereldranglijst. Voor de top 16 moet ik nog iets meer winnen, maar ik voel dat ik er dichtbij zit.”

Voor de top 16 moet ik nog iets meer winnen, maar ik voel dat ik er dichtbij zit.

Leven voor de sport

De opmars is geen toeval, want Noppert leeft helemaal voor de sport. “Natuurlijk is talent belangrijk in het darten, maar het komt je absoluut niet aanwaaien”, legt Noppert uit. “Je moet tegenwoordig ook echt fit zijn, want het zijn hele lange dagen. Je staat soms gewoon 9 uur op je benen, de hele dag lopen en focussen. Dat maakt het zowel mentaal- als fysiek zwaar. Daarom is het ook belangrijk om fit te zijn, zodat je langer door kunt. Het afgelopen jaar zat ik bijvoorbeeld vier keer per week in de sportschool, dat wil ik nu ook weer oppakken. Ik zie het ook om me heen dat darters steeds fitter worden. Vroeger zag je nog wel regelmatig darters zweten op de televisie, met van die grote lampen erop, maar dat is echt aan het veranderen.” 

Fulltime darten

Dankzij de goede en stabiele prestaties is Noppert nu al zo’n 4 jaar gestopt met werken. Daarvoor werkte hij nog 38 uur naast de sport, wat natuurlijk erg druk is wanneer je toernooien door heel Europa hebt. Het fulltime beoefenen van de sport geeft een enorm voordeel in de aanloop van toernooien. “Ik kan nu volledig mijn energie in het darten steken. Boven in mijn huis heb ik een trainingsruimte ingericht, waar ik mij volledig kan afsluiten en focussen op de sport. Iedere dag train ik hier een aantal uren. Het huis wat mijn vriendin en ik samen hebben gekocht, is volledig uit het darten voortgekomen. Die dingen geven een hele positieve drive om er mee bezig te zijn.” 

Positieve vibe

De prestaties, de geboorte, maar zeker ook het teruggekeerde publiek geven voor Noppert net dat beetje extra om dit seizoen weer te knallen. “De geboorte van Jent geeft zeker een boost in het dagelijks leven. Daarnaast is er sinds het afgelopen WK eindelijk weer publiek bij. Heerlijk om dat gejuich en geschreeuw weer te horen, dat maakt de sport zo mooi. Het publiek hoort er gewoon bij. We gaan zien wat het seizoen brengt. Ik ga lekker mijn ding doen en dan kijken we hoe het komt. Wie weet kan ik dit jaar stunten op een groot toernooi”, besluit Noppert. 

Afbeelding
Afbeelding
Marchakri spirituele beurs komt naar De Bult omgeving Steenwijk Evenement 12 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 15 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand Tyson Foods Oosterwolde 112-Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Grote brand in garagebedrijf Noordwolde 112-Nieuws 2 dec., 18:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Een gezellige dag met wol, lifestyle en streekproducten Evenement 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00