Ga op pad in de buurt en leer meer over verduurzaming.
Ga op pad in de buurt en leer meer over verduurzaming.

Deze mensen wonen zo duurzaam mogelijk

Wonen

DE STELLINGWERVEN - Het is je vast niet ontgaan; wonen moet steeds duurzamer. Uiterlijk 2050 moet iedereen van het gas af zijn. Dit wil men omdat het gebruik van gas slecht is voor het milieu én omdat Nederland minder afhankelijk wil zijn van buitenlandse energiemogelijkheden. Het duurt echter nog een tijdje voor het 2050 is, dus de meeste mensen hebben nog geen haast (of financiële mogelijkheden) om verduurzamende maatregelen te nemen. Toch zijn er ook genoeg pioniers te vinden in de regio die de stap al wél hebben gemaakt. Een aantal van hun woningen kun je tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 29 oktober en 5 november bezoeken

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zeker 44% van de Nederlandse woningbezitters van plan zijn om hun woning te verduurzamen binnenkort. Echter blijkt uit hetzelfde onderzoek dat bijna de helft aangeeft dat hiervoor de mogelijkheden ontbreken. Voor de meeste Nederlanders (47%) zouden te hoge kosten de belangrijkste reden zijn om niet te verduurzamen. 

Hoeveel verduurzaming van een woning gaat kosten, is moeilijk in te schatten. Er worden wel schattingen gedaan. Zo schatte het Planbureau voor de Leefomgeving dat de investeringskosten per woning gemiddeld 15.000 euro zijn (bij wijkaanpak). Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland denken echter dat dit bedrag veel hoger ligt en dat je bij het gasvrij en CO2-neutraal maken van een oude woning al gauw 60.000 euro lichter bent, of zelfs meer. Hoe dan ook, verduurzamen gaat Nederland (en Nederlanders) miljarden euro’s kosten. Geen wonder dat verduurzamen voor veel Nederlandse woningbezitters nog niet binnen handbereik is. 

Hoeveel ?

In Ooststellingwerf wordt er in 94,3% van de woningen gebruik gemaakt van een individuele cv en in Weststellingwerf is dat 94,5%. Daar wordt dus met gas gestookt. Slechts een klein percentage van de woningen heeft een laag of helemaal geen gasverbruik. Een heel groot gedeelte van de woningen moet dus nog gasloos worden gemaakt. 

Duurzame Huizen Route

Toch kun je in Leeuwarden zeker wel al woningen vinden die compleet gasloos zijn en dat zijn heus niet allemaal nieuwbouwwoningen. Een aantal van deze woningen zijn te bezoeken tijdens de Duurzame Huizen Route. Deze route is in het leven geroepen om mensen te inspireren ook hun woning energiezuinig te maken. Je kunt namelijk veel leren van anderen die al stappen hebben gezet. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 29 oktober en 5 november kun je in heel Nederland je vragen stellen aan mensen die hun woning hebben verduurzaamd. 

Een aantal voorbeelden

Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route kun je onder andere een twee-onder-een-kapwoning uit 1989 in Appelscha bezoeken. Dit is een nul-op-de-meter woning. Een nul-op-de-meterwoning houdt in dat een woning over het hele verbruiksjaar gezien net zoveel energie verbruikt als er lokaal op een duurzame manier wordt opgewekt. Je kunt ook inspiratie op doen bij een vrijstaande woning uit 2009 in Oosterwolde (FR), een zeer energiezuinige woning die al volledig aardgasvrij is.

Iedereen kan wat leren tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route! Of je nu een oud huis hebt, woont in een woning uit de jaren ‘90 of in de markt bent voor een nieuwbouwwoning. Doe inspiratie op en ga in gesprek met ‘normale’ mensen die zelf hebben verduurzaamd. Op www.duurzamehuizenroute.nl vind je meer informatie en kun je je inschrijven voor deelname aan de route. 

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 8 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00