De overheid helpt huiseigenaren om te investeren in groene oplossingen
De overheid helpt huiseigenaren om te investeren in groene oplossingen

Dit moet je weten over de ISDE-subsidie

Wonen

FRIESLAND - De overheid wil graag dat we met z’n allen duurzamer gaan leven. Daarom helpen ze onder andere woningeigenaren met financiële steun, in de vorm van subsidies. Er zijn veel soorten subsidies en soms is het lastig om te zien op welke jij nou kan rekenen. RondOm Vandaag duikt in de materie en dit keer pluizen we de SEEH-subsidie en de ISDE-subsidie uit. 

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, dat is waar de SEEH-subsidie voor staat. Tot 31 december 2020 konden huiseigenaren deze subsidie aanvragen, mits de woning ook daadwerkelijk hun eigen hoofdverblijf is, om hun woning te verduurzamen. Per 31 december is deze regeling omgezet en uitgebreid naar de ISDE-subsidie. Je kan dus geen SEEH-subsidie meer aanvragen. Voor de subsidie was 82 miljoen euro uitgetrokken, op 31 december 2020 is daar 52 miljoen van verstrekt en zijn er meer dan 50.000 aanvragen gedaan.

Wat is de ISDE-subsidie?

ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. In tegenstelling tot de SEEH-subsidie kunnen ook bedrijven, instellingen en particuliere verhuurders de subsidie aanvragen. 

Er zijn vier maatregelen die je in een woning kan uitvoeren om het duurzamer te maken en waarvoor je dus de subsidie kan aanvragen. Dit zijn: je woning aansluiten op het warmtenet, het aanschaffen en installeren van een warmtepomp, het aanschaffen en aansluiten van een zonneboiler en/of het uitvoeren van verschillende isolatiemaatregelen (bijvoorbeeld dakisolatie of spouwmuurisolatie). 

Op hoeveel subsidie kan ik regelen?

Hoeveel subsidie je krijgt, is afhankelijk van de energiebesparende maatregelen die je neemt. Zo bedraagt de subsidie voor een aansluiting op een warmtenet 3.325 euro. De hoogte van de subsidie bij isolatiemaatregelen verschilt dan weer per maatregelen en is afhankelijk van hoeveel vierkante meter je isoleert. Op de website van de RVO kun je alle bedragen vinden en aan welke voorwaarden je moet voldoen wanneer je deze maatregelen laat uitvoeren. 

Wie mag de maatregelen uitvoeren?

In principe mag je zelf de maatregelen uitvoeren, als je daar handig in bent. Zorg er dan wel voor dat de producten die je gebruikt, aangemeld zijn bij de RVO en dat je alle papieren op orde houdt. Beter is het om de maatregelen te laten instaleren door een bouwbedrijf of installatiebedrijf. Zij zorgen ervoor dat alle producten netjes zijn aangemeld en dat het papierwerk in orde is. Zo kun je makkelijker en beter subsidie aanvragen. Zij kunnen je vaak ook helpen met het aanvragen van de subsidies en advies geven over welke subsidies je het beste kunt aanvragen. 

De stand van zaken

Het subsidiebudget van de ISDE bedraagt in 2021 124 miljoen euro. Van januari tot en met juli 2021 zijn er 21.224 aanvragen ingediend voor 45.272 apparaten en/of maatregelen. De deels geschatte claim van deze aanvragen bedraagt € 47,2 miljoen. De geschatte budgetclaim 2021 is inclusief particuliere aanvragen.

Meer informatie over de subsidies vind je bij www.rvo.nl

Afbeelding
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 10 uur geleden
Afbeelding
Blue Funkateers in MFA MeJander, Oldeberkoop Evenement 13 uur geleden
Afbeelding
Het Noordwoldiger Accordeon Orkest viert 30-jarig bestaan Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 18 uur geleden
Afbeelding
Sportcafe “De Duker" zet Biljartclub Zandhuizen in het nieuw Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
Paard&Plant organiseert themadag over paardenhagen Evenement 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55