Zou het jou lukken om een maand lang niets te kopen?
Zou het jou lukken om een maand lang niets te kopen?

Duizenden mensen over de hele wereld kopen in oktober niets nieuws

Algemeen

FRIESLAND - Oktober is de ‘Buy Nothing New’ - maand, oftewel de ‘koop niets nieuws’ maand. De themamaand is in Australië ontstaan om mensen bewust te maken van hun koopgedrag en het effect dat dit heeft op het milieu en de maatschappij. Sinds een aantal jaren doen ook veel mensen in Nederland mee met deze maand. RondOm Vandaag duikt in het fenomeen en vraagt zich af; waarom een maand lang niets kopen?

‘Koop niets nieuws’ - maand gaat er niet over dat je nooit meer wat nieuws mag kopen, maar het daagt je uit om gedurende één maand goed na te denken over je eigen koopgedrag. Je gaat je afvragen; heb ik dit echt nodig? Verder daagt het je ook uit om daarna te denken: kan ik dit ook op een andere manier verkrijgen, bijvoorbeeld door het tweedehands te kopen, te lenen van iemand of het ergens te huren? De maand wil mensen ook stil laten staan bij de vraag waar de dingen die je koopt vandaag komen. Wordt het op een duurzame manier geproduceerd? Worden de mensen die jouw spullen maken goed en rechtvaardig behandeld? Bovendien hopen ze dat je ook langer stilstaat bij waar jouw spullen heen gaan als je het niet meer nodig hebt.

Kortom, ‘Koop niets nieuws’ - maand is een leuke manier om jezelf uit te dagen en tegelijkertijd stil te staan bij wat je koopt. De regels zijn simpel; een maand lang koop je niets nieuws, met uitzondering van essentiële producten zoals voedsel, verzorgingsproducten of medicijnen. Het is een maand die niet alleen goed is voor je bewustzijn over je koopgedrag, maar ook nog eens goed voor de portemonnee!

De feiten

Volgens het CBS werd er in 2019 is 554 kiloton textiel als afval weggegooid of als tweedehandsartikel geëxporteerd. In 2019 werd via de gemeenten 86 kiloton textiel gescheiden ingezameld. Daarnaast werd 174 kiloton textiel via het restafval weggegooid. Van het textiel dat in het restafval terecht kwam, was 58 procent mogelijk herdraagbaar of recyclebaar. Soul Stores, een bedrijf dat zich hard maakt tegen fast-furniture (meubels die je snel vervangt), vertelt dat gemeenten in Nederland jaarlijk 500.000.000 kilo grof huishoudelijk afval ophalen. Al met al kun je zeggen dat er in Nederland veel wordt weggegooid, en dus ook veel nieuw wordt gekocht. 

Wat wel gezegd moet worden is dat steeds meer mensen bewust kiezen voor duurzame aankopen. Uit onderzoek van Radar blijkt bijvoorbeeld dat 1 op de 3 mensen kleding koopt die volgens het etiket duurzaam is, en zelfs 22 procent koopt van duurzame merken. Van Retail Insider leren we verder dat bijna twee derde van de consumenten weleens tweedehands producten koopt en/of verkoopt.

Tips om een maand niets te kopen

Voor de meeste mensen is een maand niets kopen niet heel ingewikkeld. Als alles goed gaat kun je best een maand zonder nieuwe spullen. In die zin is de ‘Koop niets nieuws’ - maand ook niet de allergrootste uitdaging. Het gaat er vooral om wat je doet als je eigenlijk wel iets móet kopen. Stel je bijvoorbeeld voor wat je gaat doen als je enige paar sneakers in oktober kapot gaan. Het is buiten nat en koud en de zool laat los. Dit is geen situatie die je vol kan houden tot november, dus wat doe je? Waarschijnlijk is je eerste gedachte om lekker te gaan shoppen, in de winkelstraat of online. Deze maand daagt je uit om je denkwijze te veranderen. Een kapotte zool kan namelijk best gerepareerd worden. Ben je uitgekeken op je schoenen, kijk dan eens in de kringloopwinkel of op Marktplaats. Staan daar schoenen die je mooi vindt? 

Repareren, ruilen, lenen of tweedehands kopen. Dit zijn allemaal manieren hoe je een maand niets kan kopen. Repareren kan je laten doen door een betaalde deskundige, maar je kan voor elektrische apparatuur bijvoorbeeld ook terecht bij een Repair Café in de buurt. Hun vrijwilligers maken voor een kleine bijdrage het apparaat weer werken. Tweedehands kopen kan uiteraard in de kringloopwinkel of online, zoals op Marktplaats of op Vinted. Organiseer samen met vrienden en familie een ruilfeest, waarbij je kleding met elkaar kan ruilen (of overnemen). De jas die jouw neefje niet meer past, kan jouw eigen zoon wellicht nog wel dragen. 

Heb je een bijzondere gebeurtenis in oktober, zoals een bruiloft, een feest of een uitvaart. Dan wordt iets nieuws kopen natuurlijk nog lastiger. Ook in Friesland zijn er echter genoeg initiatieven te vinden waar je een passende outfit tijdelijk kan huren. 

Moet je écht iets nieuws kopen, bijvoorbeeld omdat je apparaat niet meer te repareren is? Ga dan na of je tijdens je nieuwe aankoop een bewuste keuze kan maken. Kies voor een product dat op een duurzame manier is geproduceerd, bijvoorbeeld door een lokale aanbieder. Sta bovendien stil bij de vraag of je iets écht nodig hebt of dat je aankoop kan wachten tot er een beter alternatief is. Heb je echt NU een nieuwe PlayStation nodig of kan je ook wachten tot er eentje wordt aangeboden op Marktplaats?

Dagelijkse realiteit

Verhelderend is ook om te weten dat voor veel mensen in Nederland de uitdaging van ‘Koop niets nieuws’ - maand hun dagelijkse realiteit is. In 2020 leefden ruim 900.000 mensen in een huishouden onder de lage-inkomensgrens, van wie 376.000 al ten minste vier jaar achtereen. De meeste van hen hebben niet de luxe om überhaupt iets nieuws te kopen en zijn afhankelijk van creatieve oplossingen zoals zelf dingen repareren, tweedehands kopen of een aankoop uitstellen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn als je deze uitdaging uitgaat en wellicht aan het einde van de maand te onderzoeken wat je kan doen om deze groeiende groep mensen te ondersteunen.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 9 uur geleden
Afbeelding
Blue Funkateers in MFA MeJander, Oldeberkoop Evenement 12 uur geleden
Afbeelding
Het Noordwoldiger Accordeon Orkest viert 30-jarig bestaan Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 17 uur geleden
Afbeelding
Sportcafe “De Duker" zet Biljartclub Zandhuizen in het nieuw Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
Paard&Plant organiseert themadag over paardenhagen Evenement 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55