Van links naar rechts: Ria, Sharina, Jessie en Marike
Van links naar rechts: Ria, Sharina, Jessie en Marike Foto: Foto's: Rob Dijkstra

Neem een kijkje bij Woonlocatie De Leilinde in Noordwolde:Begeleid zelfstandig wonen met persoonlijke aandacht

Gezondheid

NOORDWOLDE - ‘Samen sterk’, dat is het motto van Zorggroep de Stellingwerven. Cliënt en hulpverleners zijn bij deze organisatie een team. Samen kijken ze naar mogelijkheden en kansen om later zo gelukkig en zelfstandig mogelijk te wonen. Bij woonlocatie De Leilinde in Noordwolde wonen cliënten die al heel wat stappen hebben gezet op dat gebied. Persoonlijk begeleiders Jessy, Ria en Marike en bewoonster Sharina vertellen wat er allemaal gebeurt op De Leilinde. 

Als we aankomen bij De Leilinde, waar ook het kantoor van Zorggroep de Stellingwerven zit, is het nog rustig. De cliënten zijn op hun werk, op school of zijn lekker bezig bij hun eigen appartement. Persoonlijk begeleiders Jessy, Ria en Marike hebben voor RondOm de Stellingwerven een plekje vrijgemaakt in hun agenda. De dames werken allemaal al enige tijd bij Zorggroep de Stellingwerven. Ria en Marike al vanaf het begin bij woonlocatie De Leilinde, Jessy daarvoor nog op een andere locatie. Ze weten dus veel van het reilen en zeilen op de locatie en nemen ons mee in hun dagelijkse werk. 

Fase 2

Woonlocatie De Leilinde is onderdeel van fase 2, legt Ria uit: “Bij Zorggroep de Stellingwerven zijn er drie fases die cliënten doorlopen, op weg naar zelfstandigheid. Tijdens Fase 0 leren ze de basisvaardigheden op een groep die echt als thuis voelt. Daarna stromen ze door naar fase 1, waar de cliënten wonen op een groep en waar ze intensief begeleid worden. Samen met hun begeleiders werken ze aan vaardigheden die ze nodig hebben om zelfstandig te wonen. Als ze hun doelen hebben bereikt, stromen ze door naar fase 2.”

Bij De Leilinde wordt vorm gegeven aan fase 2. Cliënten krijgen hun eigen appartement of woning in de wijk. “Er wordt wat meer van hen verwacht, maar natuurlijk kunnen ze 24/7 terugvallen op ons.” De woningen van De Leilinde liggen allemaal binnen een straal van twee kilometer bij de locatie aan de Meulewiek 2. Overdag kunnen ze daar terecht, in de nacht is er een slaapdienst in Zandhuizen waarbij ze terecht kunnen.

‘De doelen stellen we samen op’

Bij fase 2 werken de cliënten verder aan hun doelen om nog zelfstandiger te worden, legt Marike uit: “De doelen stellen we samen op met de cliënt. Als begeleider ga je naast de cliënt staan om hen zo goed mogelijk te begeleiden in dit proces. Wat de doelstellingen zijn hangt natuurlijk af van de persoon zelf. De één vindt persoonlijke hygiëne nog lastig, de ander wil graag beter leren zijn grenzen aan te geven of structuur aan te brengen in zijn dag- en nachtritme. Wanneer cliënten moeite hebben met het op orde houden van hun huishouden, kan er gebruik worden gemaakt van de hulp van de praktisch ondersteuner, welke aan De Leilinde is gekoppeld.” Een deel van de cliënten werkt naar het moment toe dat ze mogen doorstromen naar ambulante hulpverlening: “Dan hebben ze minder begeleiding nodig. In fase 2 kunnen ze nog altijd terecht bij ons, bij ambulante hulpverlening heb je een paar vaste momenten in de week contact met je begeleider, daarbuiten moet je je eigen boontjes kunnen doppen.”

Persoonlijke begeleiding

Ria, Marike en Jessy zijn persoonlijk begeleiders. Ze hebben ongeveer vier tot vijf cliënten per persoon. Jessy: “Er wordt heel bewust gekeken naar het aantal cliënten per begeleider, want het is belangrijk dat de caseload niet te hoog is. Doordat elke begeleider maar een paar cliënten heeft, kunnen we mensen altijd op een persoonlijk en kleinschalige manier helpen.”

Persoonlijk begeleiders hebben bij Zorggroep de Stellingwerven een breed takenpakket. “Wat doen we eigenlijk niet”, zegt Ria. “Allereerst maken we een zorgplan op waarin de doelen van de cliënt zijn beschreven. Daarnaast onderhouden we de contacten met externe personen, denk bijvoorbeeld aan familie en therapeuten, maar ook aan andere zorgaanbieders zoals de bewindvoerders. En we helpen de cliënt in de praktijk met het behalen van hun doelen, door bijvoorbeeld aan te sluiten bij therapiesessies, zodat dit vertaald kan worden naar de praktijk. Tevens ondersteunen we de cliënt in het uitbreiden van het sociale netwerk of wordt er opvoedondersteuning geboden.”

Zelfstandig wonen

Als Ria, Marike en Jessy ons alles over hun werk hebben verteld, leiden ze ons nog even rond door de locatie. Het gebouw aan de Meulewiek is het hart van de locatie. Hier worden dagelijks gesprekken gevoerd met cliënten en indien nodig externe betrokkenen. Tevens is er een speciaal ingerichte therapiezaal en is er de mogelijkheid om dagbesteding te volgen. Cliënten kunnen op steunpunt mee-eten en er is iedere avond een gezellig koffiemoment. Daarnaast zijn er ook kantoren voor het ondersteunend personeel. Een paar woningen van De Leilinde  staan om de hoek. Jessy: “Echt prachtige woningen, alles gloednieuw, ze staan er nog maar net een jaar.” 

Sharina woont in één van die huizen, ze is één van de vier cliënten van Ria en laat ons graag even binnen om haar woning te showen. Het is gezellig in de lichte en ruime woonkamer. Er is ruimte voor ons allemaal, de kat van Sharina loopt tevreden door de woonkamer en er wordt koffie aangeboden. De sfeer is gelijk ontspannen en dat is kenmerkend voor de band tussen de begeleiders van Zorggroep de Stellingwerven en de cliënten; gemoedelijk, persoonlijk en met oog voor elkaar. 

Meer weten over Zorggroep de Stellingwerven? 
Ga dan naar www.zgdestellingwerven.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 11 uur geleden
Afbeelding
Blue Funkateers in MFA MeJander, Oldeberkoop Evenement 14 uur geleden
Afbeelding
Het Noordwoldiger Accordeon Orkest viert 30-jarig bestaan Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 19 uur geleden
Afbeelding
Sportcafe “De Duker" zet Biljartclub Zandhuizen in het nieuw Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
Paard&Plant organiseert themadag over paardenhagen Evenement 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55