Afbeelding
Foto: michaklootwijk

Moeten er meer woningen komen in Weststellingwerf?

Verkiezingen

WESTSTELLINGWERF - In de woonvisie van de gemeente Weststellingwerf van eind december 2016 staat dat de verkoop van de woningen is gestagneerd. Verder valt er te lezen dat de kredietverstrekking door banken aan banden is gelegd, de bouwproductie getemporiseerd en risico’s in de markt worden vermeden. Onzekerheden (op onder andere de woningmarkt en arbeidsmarkt) bemoeilijkten de afgelopen jaren verhuizen: de doorstroming stokte. Dit kwam deels door de onzekere prijsontwikkeling van woningen. Nu trekt de woningmarkt weer wat aan, maar de mogelijkheden voor financiering van koopwoningen zijn structureel verminderd door aangescherpte hypotheekvoorwaarden. De gemeente Weststellingwerf krijgt steeds meer te maken met demografische veranderingen in de vorm van ontgroening en vergrijzing, met een afnemende vraag als gevolg. 

Hoe anders staan de zaken er zeven jaar later voor?  Het woningtekort is inmiddels een landelijk probleem en dus is de gemeente Weststellingwerf ook slachtoffer. Echter zijn ze in de gemeente hard opweg om orde op zaken te stellen. Zo werden er de afgelopen jaren 500 huizen gebouwd in Lindewijk, te Wolvega. In de Lindewijk zijn inmiddels ongeveer 460 gezinnen komen wonen. Niet alleen Stellingwervers weten de wijk goed te vinden. Vanuit andere delen van het land zijn maar liefst 162 gezinnen in de Lindewijk komen wonen. Zij geven aan de ruimte, het vele groen, wonen aan water en en alle voorzieningen in de buurt te waarderen. Vorig jaar werd er bekendgemaakt dat de gemeente de komende jaren nog eens 200 woningen wil bouwen in de Lindewijk in Wolvega. De eerste fase (500 woningen) was destijds al voor 95% verkocht en de vraag naar kavels en woningen blijft groot, constateerden de burgemeester en wethouders van Weststellingwerf. Begin 2022 werden de eerste bouwkavels uitgegeven van het nieuwe project.

CDA: “Passende en levensloopbestendige woning voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. De komende 4 jaar komen er 400 woningen bij, verdeeld over kleinere en grotere dorpen in Weststellingwerf. Woningen in de sociale huursector, vrije huursector en koopwoningen. Voor de huursector gaan we nadere afspraken maken met de woningbouwcorporaties.”

VVD: “Bouwen, bouwen, bouwen! Wij willen me´e´r ruimte voor extra woningen in Weststellingwerf. Vooral betaalbare koop- en huurwoningen voor starters, jonge gezinnen en ouderen. Door extra woningen te bouwen komt er ook doorstroming op gang. We vinden het ook belangrijk dat er in de dorpen gebouwd kan worden. Meer woningen kunnen ook bijdragen aan de kwaliteit en leefbaarheid van het dorp. Specifiek moet er aandacht zijn voor de combinatie wonen en zorg. Met transformatie van kantoren en wonen boven winkels kunnen ook woningen worden toegevoegd. De VVD zet zich in om de woonlasten zo laag mogelijk te houden.”

KSG: “Wij zitten niet te wachten op dure koopwoningen van investeerders die er met het meeste geld vandoor gaan. Wij willen dat er meer seniorenwoningen en appartementen worden gebouwd op initiatief van en onder toezicht van de lokale woningstichtingen, met kwaliteit en betaalbaarheid als hoogste prioriteiten. In de Meulepolle (Wolvega) wonen bijvoorbeeld veel alleenstaande senioren uit de midden en lage inkomensgroep in een vier of vijf kamerappartement; mede het gevolg van zolang mogelijk thuis laten wonen. Omdat de huur vaak niet is meegegroeid is de angst om te verhuizen begrijpelijk. Aantrekkelijke appartementen bouwen bij bijvoorbeeld woon-zorgcomplexen met een huur binnen de huursubsidiegrens maakt verhuizen makkelijker. Geef subsidie op verhuiskosten en laat de verplichting vervallen de oude woning in de oorspronkelijke staat op te leveren. Zo kunnen veel eengezinswoningen worden vrijgemaakt. Betrek lokale ondernemers bij de aanbesteding. Dat alles vraagt wel een andere instelling van de raad. Geen dure prestige investeringen!”

D66: “D66 ondersteunt bouwinitiatieven van inwoners in alle kernen, bieden hen handvatten. Specifieke doelgroepen verdienen hierin bijzondere aandacht. Wij willen een actieve rol spelen en initiatieven helpen opzetten. Zo stimuleren we doorstroming en flexibiliteit. Bouwen op maat geldt zowel voor jongeren als ook ouderen die gezamenlijk bouwprojecten willen opzetten. Dat leidt tot betaalbare woningen. D66 streeft ernaar klimaatneutraal te bouwen door middel van:

- Meer mogelijkheden voor bouwen in kleine dorpen

- Promoten van alternatieve woonvormen, zoals Tiny Houses en erfdelen

- Voldoende betaalbare starterswoningen

- Woonplicht bij nieuwbouw om huisjesmelkers te weren

- Permanente bewoning van recreatiewoningen toestaan”

Weststellingwerfs Belang: “Er zullen meer woningen naar behoefte gebouwd moeten worden. In de Lindewijk in Wolvega gaat al gebouwd worden. Weststellingwerfs Belang is echter van mening dat er ook in de dorpen gebouwd moet worden. Betaalbare woningen voor zowel de jongeren als de ouderen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat ook alternatieven onderzocht worden, zoals Tiny Houses of tijdelijke bewoning op eigen terrein.”

SDW: “Een eenvoudige oplossing is er niet. Natuurlijk willen wij ook dat er nieuwbouw plaatsvindt. Maar de mogelijkheden van een gemeente om iets te doen aan de woningmarkt zijn beperkt. De markt bepaalt de prijzen van bestaande woningen. En kortingen op de grondprijs voor nieuwbouw, betekent dat de belastingen omhoog moeten om dat te betalen. Het geld moet immers ergens vandaan komen. Voor Sociaal Duurzaam Weststellingwerf is het belangrijk dat er ook in de toekomst voldoende sociale huurwoningen zijn. Immers, een koopwoning is niet voor iedereen weggelegd. We willen hier samen met de Woningstichting Weststellingwerf voor zorgen.”

Blijf Stellingwarfs: “Bouwen in de kernen en de dorpen is een van onze speerpunten. Wij zijn voorstander van de lobby voor een breder woningcontingent. Maatwerk leveren bij het ‘’oprekken’’ van de rode contouren om de dorpen. Inbreidingsplannen altijd positief benaderen en leegstaande objecten geschikt maken voor bewoning.”

GroenLinks: “Naar behoefte bouwen, verdeeld over de dorpen; (huur)woningen voor jongeren, starters, statushouders en ouderen. Experimenten met alternatieve woonvormen wordt de uitdaging; Tiny Houses, herbestemming voor woningen zoals oude scholen, cafés en boerderijen. Onze inwoners gaan er weer over! Inwoners aan zet!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 5 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 15 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00