Afbeelding
Foto: michaklootwijk

Hoe zorgen de partijen in Ooststellingwerf ervoor dat ze in 2050 aardgasvrij zijn?

Verkiezingen

De meeste mensen gebruiken op dit moment nog aardgas om te koken en hun woning te verwarmen. Maar het gebruik van aardgas is niet duurzaam. In het Klimaatakkoord is daarom afgesproken dat in 2050 huizen en gebouwen in Nederland aardgasvrij zijn. Ook Ooststellingwerf bereidt zich voor op een toekomst zonder aardgas. De afgelopen tijd stonden de achttien Friese gemeenten, waaronder Ooststellingwerf, voor de vraag welke woningen de komende jaren al van het aardgas af kunnen, en waar het verstandiger is om nog wat decennia te wachten. 

De warmtevisies komen uit het Klimaatakkoord van 2019, waarin is afgesproken dat alle gebouwen in 2050 niet meer door aardgas worden verwarmd. Tussendoel is om in 2030 een vijfde van de gebouwen aardgasvrij te krijgen. Om deze doelen te bereiken, hebben de gemeenten afgelopen jaarwisseling hun eerste plannen ingeleverd. Ooststellingwerf geeft aan geen dorp of wijk aan te wijzen om aardgasvrij te worden, terwijl dat wel van de gemeente wordt gevraagd. Ooststellingwerf richt zich op een beperking van het aardgasverbruik. In plaats van 20 procent aardgasvrije gebouwen in 2030, wil de gemeente 20 procent minder gasverbruik ten opzichte van 2019. Ruim 95 procent van de woningen in Ooststellingwerf maken nog gebruik van een Cv-ketel, dat aardgas gebruikt. Uit cijfers van CBS blijkt dat Ooststellingwerf een woningvoorraad heeft van 25.464 woningen. Dat betekent dat zeker nog 25.000 woningen van het gas moeten. Ooststellingwerf werkt samen met Weststellingwerf op dit vlak en dus willen ze een gezamenlijk plan naar buiten brengen hoe ze dit doen. Maar wat is een betaalbaar en eerlijk alternatief voor iedereen?

Vrije Partij Ooststellingwerf: “Als wij hier iets aan gaan doen, gaan we niet voor 2030 van het gas af. Energieneutraal voor 2030 is onmogelijk en is veel te duur. Wij streven dan ook naar 2050 op zijn vroegst zoals landelijk bepaald is. Wij kijken naar een toekomst met bewezen betaalbare alternatieven, niet in de wilde weg plaatsen van zonnevelden en windmolens waarvan we nu al weten dat deze absoluut niet schoon zijn. Voorop lopen betekent dat je nu erg duur gaat aanschaffen terwijl de ontwikkelingen tot zeer goede betaalbare alternatieven snel gaan. Betere zonnepanelen, groen gas, waterstof, kernenergie en ga zo maar door. Laten we verstandig investeren in een toekomst. Dat willen wij doen door eerst verstandig deze ontwikkelingen te laten plaatsvinden, en dan pas de keuze maken welke alternatieven we gaan gebruiken voordat we van het gas afgaan.”

VVD: “Vooralsnog is de VVD terughoudend om alle woningen (en bedrijven) in Ooststellingwerfvan het gas te halen. De kosten zijn nog zeer hoog en wij verwachten efficiëntere,goedkopere en meer duurzame alternatieven in de toekomst. Daarom liever haalbaar in2050 dan onbetaalbaar in 2030.”

D66: “D66 houdt vast aan de ambitie: Ooststellingwerf energie- en CO2-neutraal in 2030! Bedrijven, huiseigenaren en huurders willen we daartoe verleiden. Via een werkgroep Duurzaam Wonen wordt de weg gewezen in het woud aan subsidies en regelingen. Energiecoaches blijven ingezet voor maatwerkadvies. Klimaatneutrale nieuwbouw stimuleren we via extra lage bouwleges.”

PvdA: “Met van het gas af wordt bedoeld van het aardgas af. Door de uitgestrektheid van onze gemeente is het moeilijk om overal met een warmtenet te komen of om alles alleen op elektrisch te laten draaien. Een alternatief, met steeds meer bijval, is groen gas. Dat wordt door middel van vergisting verkregen en kan bijgemengd worden bij aardgas. Dat in behoorlijk grote hoeveelheden. De PvdA heeft enkele weken geleden daar een, goed bezochte, avond over georganiseerd in het BIOSINTRUM. Naar verluidt is er vergistingsmateriaal voldoende aanwezig in Ooststellingwerf en zijn er zelfs al boeren bezig om hier een start mee te maken.”

ChristenUnie: “Bij nieuwbouw is aardgasloos bouwen inmiddels de norm. De doelstelling is dat Nederland in 2050 geen aardgas meer gebruikt. Dit betekent nogal wat voor een eigenaar van een bestaande woning. De gemeente Ooststellingwerf speelt hier lokaal op in door te zorgen voor passende plannen. Een inwoner van de gemeente Ooststellingwerf moet op één plek terecht kunnen voor zowel technische als financiële arrangementen om zijn woning aan te passen. De ChristenUnie ziet de rol van de gemeente in het faciliteren van duurzaamheidsfondsen en duurzaamheidsleningen. Het uitvoeringsplan om, daar waar mogelijk, afscheid te nemen van aardgas wordt per wijk samen met de bewoners, gebouweigenaren en energiebedrijf bepaald. Voorkom energiearmoede: investeren in isolatie zodat de energierekening omlaag gaat. Waar mogelijk wordt aardgas vervangen door duurzame warmte, opwekking van zonne-energie op daken en in gevels is een uitstekende vorm van meervoudig ruimtegebruik.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 8 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 14 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 23 apr, 12:00
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 apr, 08:00