Johnny Jansen heeft het ontzettend naar zijn zin bij PEC Zwolle.
Johnny Jansen heeft het ontzettend naar zijn zin bij PEC Zwolle. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Johnny Jansen hervindt voetbalgeluk bij PEC Zwolle

Sport

ZWOLLE - Trainer Johnny Jansen heeft zijn voetbalgeluk inmiddels weer helemaal hervonden. De Noordwoldiger is bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij PEC Zwolle en voelt zich ontzettend thuis bij de Eredivisionist. Dat blijkt ook wel uit de resultaten van PEC, want met 26 punten uit 20 wedstrijden is de blauw-witte equipe bezig aan een uitstekend seizoen. De Zwollenaren bezetten op het moment van schrijven een keurige achtste plek op de ranglijst en bovendien wacht aankomend weekend de belangrijke derby tegen Go Ahead Eagles. Dat is natuurlijk bij uitstek een mooi moment om bij te praten met Johnny over zijn ervaringen en verwachtingen bij de club. 

Al langer contact

Toen we Johnny voor het laatst spraken in mei 2023 was hij al zo goed als onderweg naar het Libanese Al Safa SC. Ondanks dat hij enorm veel zin had in dat buitenlandse avontuur, kwam op de valreep PEC Zwolle op zijn pad. Dat leek voor de buitenwereld uit de lucht te komen vallen, maar Johnny en PEC hadden al langer warme contacten. “Ze zagen in mij een geschikte opvolger van Dick (Schreuder)”, vertelt Johnny. “Het was echter nog even de vraag of Dick weg zou gaan. Toen dat gebeurde, vroegen ze mij of ik nog weg kon bij Al Safa. Die kans kon ik natuurlijk niet laten lopen. Al Safa wilde me wel graag houden, maar toonde aan de andere kant gelukkig ook begrip voor de situatie.”


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Een verbinder 

Johnny tekent vervolgens een contract voor twee jaar, met de optie voor nog een jaar bij de Zwollenaren. Dat spreekt direct al een stuk vertrouwen uit van beide kanten. Uiteindelijk blijkt dat -tot nu toe in ieder geval- een prima keuze. “Ze kenden mij nog van mijn tijd bij sc Heerenveen en vonden mij als trainer prima passen bij het DNA van PEC Zwolle. Ze zochten iemand die voorstander is van de 4-3-3 formatie, maar bovenal iemand die een verbinder is binnen de organisatie. Iemand die zorgt dat de staf en spelersgroep dichtbij elkaar komen en ook de andere tak van de club mee kan nemen, zoals het personeel. Bovendien heeft PEC een aantal uitstekende jonge talenten en ze vonden het belangrijk dat een nieuwe trainer weet hoe hij met jeugdig talent om moet gaan. Daar heb ik natuurlijk ook volop ervaring mee. Zo kwamen alle ingrediënten eigenlijk heel mooi samen”, licht Johnny toe.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Een hechte club

De hoofdtrainer heeft het dan ook enorm naar zijn zin. Zo is Johnny bijvoorbeeld erg enthousiast over de cultuur die heerst binnen de club. “Het is qua organisatie een iets kleinere club dan Heerenveen, dus er zijn veel meer directe contacten in de voetbalafdeling. Ook heb je heel laagdrempelig contact met het kantoorpersoneel. Dat werkt gewoon heel prettig. Daarnaast heb ik een staf om mij heen waar ik heel goed mee kan samenwerken. Al die elementen zorgen ervoor dat ik me gewoon ontzettend thuis voel bij deze club.”


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Uitgebalanceerd team

Dat geldt ook voor het plezier, niveau en de resultaten op het voetbalveld. Volgens Johnny een gevolg van de hechtheid en discipline van het team. “Het is vooral een heel uitgebalanceerd team”, stelt de hoofdtrainer. “Er zijn ervaren jongens die de cultuur bewaken in de kleedkamer, een grote (midden)groep tussen de ervaren en jonge jongens en je hebt jonge talenten die zich optrekken aan het niveau. De hiërarchie is daarmee heel erg goed. Je ziet dat ook terug in de wedstrijden. Ik denk dat wij verdedigend heel goed vanuit de organisatie kunnen spelen en hebben aan de bal creatieve voetballers die ook iets kunnen creëren. De spelers worden zoveel mogelijk in hun kwaliteiten benut.”


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Zo snel mogelijk veilig spelen

Een achtste plek is tot nu toe het gevolg. Een plek waar Johnny van tevoren voor zou tekenen. “Ja dat is natuurlijk fantastisch, maar er is nog een lange weg te gaan. We weten dat we er nog lang niet zijn en willen ons eerst zo snel mogelijk veilig spelen. Als ik kijk naar de discipline van de ploeg, ben ik in ieder geval heel erg enthousiast. Zeker op verdedigend vlak. Het team werkt ontzettend hard en over de strijdlust heb ik nooit iets te klagen. We weten op een of andere manier altijd wel een voet tussen een schot te krijgen of onszelf er voor te gooien. Dat is de basis. Van daaruit kun je kansen creëren en wedstrijden naar je toe trekken.”

Op het moment van schrijven leeft PEC toe naar de derby tegen Go Ahead Eagles. “Dat zijn net als de Friese derby echt wedstrijden op zich. Het leeft hier enorm en we gaan er alles aan doen om die wedstrijd te winnen.”

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 10 uur geleden
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 13 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 16 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 26 april de film Anatomy of a Fall Cultuur 22 apr, 12:00