Afbeelding

Leren filmen? Kom naar de Masterclass van Videohobbyclub KLEARE KIMEN op 11 oktober

Educatie

LEEUWARDEN - Een film maken; dat klinkt heel ingewikkeld en toch kan iedereen het leren. Je kunt tegenwoordig zelfs met je mobiele telefoon al heel veel mooie opnames maken. Hoe leuk is het dan, om je nog meer te verdiepen in de video’s die je maakt en je kennis te delen met anderen? Niet alleen is het leuk om je film aan andere mensen te laten zien, het is bovendien ontzettend leerzaam. Hoe is het verhaal, hoe is de (technische) uitvoering en hoe kun je bijvoorbeeld de montage verbeteren? Wist je dat er videohobbyclubs bestaan, waarbij je deze aspecten kunt ontwikkelen? Videohobbyclub KLEARE KIMEN in Leeuwarden is zo’n voorbeeld. De club bestaat al meer dan 70 jaar en is op zoek naar enthousiaste leden die graag meer willen leren op filmgebied. Secretaris Lucien Luijckx vertelt meer over de charme van het video maken. 

Lucien Luijckx is 68 jaar en inmiddels al een aantal jaren secretaris van videohobbyclub KLEARE KIMEN. Hij geniet hier ontzettend van. Zelf filmt Lucien al ruim 30 jaar en voor hem staat het vastleggen van momenten en herinneringen centraal. "Ik film al sinds mijn oudste dochter drie maanden was. Dat is sinds 1987. Ik weet nog dat ik filmde met één van de eerste Sony toestellen. Sindsdien maak ik familiefilms en opnames van allerlei gedenkwaardige momenten. Mijn kleinzoon is onlangs afgezwommen voor diploma C. Hij vroeg: hoe was dat destijds met mama? Het is geweldig om dat soort momenten te kunnen laten zien. Daarnaast is het uitdenken, vastleggen en monteren van video’s natuurlijk hartstikke leuk. Het enthousiasme voor het filmen zat er bij mij dus vrij vlot in." 

Nu hoopt Lucien, samen met de andere leden van de videohobbyclub, andere mensen enthousiast te maken voor het vak. "Onze club bestaat op het moment uit elf leden, waaronder twee (semi)-professionele filmmakers. We hebben bijvoorbeeld een professionele cameraman, waar je heel veel van kunt leren. Een ander lid heeft zich weer helemaal gespecialiseerd in geluid. Zo zijn er binnen de club allemaal mensen met verschillende specialisaties op het gebied van film. De grootste kracht van onze club is echter de saamhorigheid. Je helpt elkaar onderling en dat allemaal in een sociale sfeer. Iedereen heeft zijn eigen niveau en werkt met verschillende materialen en programma’s. Daarin maakt het niet uit of je met de meest moderne apparatuur werkt, want je hoeft niet de beste apparatuur te hebben om toch een prachtige film te maken. Dat maakt de hobby zo enorm leuk. We hopen in de toekomst meer leden te werven om de club levendig te houden. Je kunt eerst vrijblijvend een aantal avonden de sfeer proeven en mocht je het leuk vinden dan kunnen we praten over een lidmaatschap."

Een levendige en creatieve club

De leden van KLEARE KIMEN komen eens in de twee weken op donderdagavond bij elkaar. "We komen samen in het MFC Camminghastins in Leeuwarden. Hier delen we video’s met elkaar, geven we feedback en kletsen we gezellig. Daarnaast verzinnen we iedere keer een andere invulling voor de avond. De ene keer werken we bijvoorbeeld in groepjes aan een korte film en de andere keer wordt er een cursus gegeven door één van onze leden of een gastspreker. Dat houdt de avonden levendig en creatief. Laatst hebben we de leden uitgedaagd om een korte film te maken van maximaal negen shots. Daarbij moest men een kort scriptje bedenken en dat vervolgens in een korte video laten zien. Het is erg interessant om te zien hoe uiteenlopend de resultaten van zo’n opdracht zijn. Het doet een beroep op de creatieve geest en het leert je bovendien kritisch om te gaan met film en montage."

Maak kennis met KLEARE KIMEN

KLEARE KIMEN is een videohobbyclub voor iedereen en alle leeftijden. Om mensen laagdrempelig kennis te laten maken, organiseert de club op woensdag 11 oktober een Masterclass, aangevuld met vier workshops. "Deze Masterclass en workshops zijn bedoeld voor mensen zonder en met ervaring met film en montage", licht Lucien toe. "De Masterclass "filmmaken” wordt gehouden in de studio van Omrop Fryslân. Deze is vooral bedoeld om de beginnende filmer een kijkje te geven in de dagelijkse praktijk van de professionele filmer. De Masterclass wordt gegeven door Janko Krist, maker van o.a. Man bijt hond, Hea en Skipsbou foar begjinners. Ook is hij de regisseur van de succesvolle komedie STJER."


KLEARE KIMEN is een videohobbyclub voor iedereen!

Iedereen kan het leren!

De aansluitende workshops bestaan uit een serie van 4 bijeenkomsten waarin de volgende onderwerpen aan bod komen: De basisprincipes van camera-instellingen, compositie en belichtingstechnieken. Het ontdekken van verschillende filmstijlen en hoe je deze kunt toepassen om een verhaal te vertellen. Gezamenlijk met ervaren filmers een korte film opnemen. Effectieve montage- en bewerkingstechnieken met tips en trucs van ervaren filmers en tot slot je eigen creaties delen met een gepassioneerde gemeenschap middels een feestelijke vertoning van de producties. 

Geef je op!

Opgeven voor de Masterclass kan via: www.klearekimen.nl. De kosten bedragen 50,- euro inclusief de workshops, cursusboek en videomontage programma. Geef je snel op via de website! "Ben je geïnteresseerd, maar komt de cursus niet goed uit, geef je dan via de site op om vrijblijvend clubavonden bij te wonen."

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 6 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 12 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 14 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00