Navarone Foor is de gevierde man met twee assists en een treffer.
Navarone Foor is de gevierde man met twee assists en een treffer. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur wint overtuigend van Go Ahead Eagles en haakt aan

Sport

LEEUWARDEN - SC Cambuur won gisteravond overtuigend van Go Ahead Eagles. In het Cambuur Stadion werd het maar liefst 4-1 voor de Leeuwarders. Daarmee grijpt de ploeg van trainer Sjors Ultee drie extreem belangrijke punten in de strijd om handhaving. Met de overwinning komt de ‘veilige’ vijftiende plek weer in zicht. SC Cambuur heeft op dit moment 16 punten en de nummer vijftien (Excelsior) heeft er 20. Het beloven spannende weken te worden in Leeuwarden. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag. 

Met de uitslagen op de overige velden precies zoals je die vooraf zou wensen (zowel FC Groningen, FC Emmen als Excelsior moesten een nederlaag incasseren) wist SC Cambuur vanavond in eigen huis wat het te doen stond: winnen. Dat hoefde niet per se mooi, oogstrelend of spectaculair te zijn, want de fase van het seizoen waarin alleen de knikkers tellen is aangebroken. Onder toeziend oog van 9.600 supporters en een leeg uitvak (waarover later meer) wist de ploeg van trainer Sjors Ultee dat op overtuigende wijze te bewerkstelligen en stond er na negentig minuten een hele fijne 4-1 eindstand op het scorebord.


Een statement van de Go Ahead Eagles supporters hangt voor het uitvak van SC Cambuur.  - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Geen uitsupporters

De aanblik van een leeg uitvak deed even terugdenken aan de afgelopen coronaperiode, al had het daar in dit geval niks mee te maken. Burgemeester Buma besloot namelijk zo’n twee geleden dat er dit seizoen geen uitsupporters meer welkom zijn in Leeuwarden en met dat besluit is vrijwel niemand in de voetballerij het eens zo blijkt uit de vele reacties. Het spandoek van de supportersvereniging van Go Ahead Eagles voor het uitvak spreekt wat dat betreft boekdelen: “Uitsupportersverbod is geen oplossing! Stop criminalisering!”

Blessures en schorsingen aan beide kanten

Door naar de belangrijkste bijzaak van het leven, waar het voor SC Cambuur dus een hoofdzaak was om het eigen publiek weer eens te trakteren op drie belangrijke punten. Dat moest gebeuren zonder de geschorste Mees Hoedemakers en ook Alex Bangura en Silvester van der Water ontbraken in de basisopstelling. Voor beide geldt dat ze op de weg terug zijn van een blessure en nog niet een hele wedstrijd kunnen spelen. Die drie konden overigens worden weggestreept tegenover drie afwezige sterkhouders van de bezoekers uit Deventer, want Go Ahead moest het vanavond stellen zonder aanvoerder Bas Kuipers, Willum Willumsson en Bobby Adekanye.


Michael Breij opent met een hard schot de score.  - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Michael Breij opent de score

Met Mitchel Paulissen mét aanvoerdersband om de schouder terug in de basis en met René Hake gewoon op de bank bij de Eagles (hij was eerder deze week nog ziek) zagen de 9600 aanwezige supporters een goede start van de geel-blauwen. Wat heet. Met veel strijd en passie ging SC Cambuur op zoek naar de openingstreffer en nadat Foor al mocht aanleggen voor een vrije trap was het in de dertiende minuut wel raak. Het was Foor die diepgaande Breij wegstuurde en die twijfelde geen moment. Met een hard schot vanaf rechts wist hij De Lange te verschalkte en kon ’t Woanskip voor het eerst worden ingezet.

Go Ahead Eagles komt op gelijke hoogte

Of het nou met de treffer te maken had of niet, SC Cambuur verloor daarna steeds iets meer de grip op de wedstrijd. Door de hoge druk van Go Ahead kwam de thuisploeg er nog maar mondjesmaat uit en nam de druk van de bezoekers langzaam maar zeker toe. Tot grote kansen leidde dit niet direct, maar toen Mats Deijl het na nog geen half uur spelen maar eens probeerde was het wel raak. Vanaf de rand van de zestien schoot de rechtsback de bal bijzonder fraai binnen de linkerbovenhoek.


Mimoun Mahi toont met een mooie treffer zijn klasse.  - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Mimoun Mahi toont kwaliteit

Het spelbeeld zou niet of nauwelijks veranderen, de score daarentegen wel en dat was opnieuw in Leeuwarders voordeel. Vanuit het niets was het opeens Mimoun Mahi die doorkwam op de linkerflank en besloot zijn geluk maar eens te beproeven. Met een droge schuiver met links in de verre hoek en met behulp van de paal rolde de bal langzaam, maar o zo lekker binnen en was de stand weer in het voordeel van de thuisclub.


Mahi wordt omhelsd door zijn ploeggenoten. Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur op rozen

Zonder wissels kwam SC Cambuur na rust eerst nog heel goed weg toen spits Lidberg met een sliding de bal tegen het houtwerk wist te werken, maar daarna was het geel-blauw wat de klok sloeg. Eerst kreeg Breij nog een levensgrote kans van dichtbij na een puike voorzet van Van Wermeskerken, maar niet veel later wist Johnsen het net wel te vinden. Een fout in de opbouw, of goed druk zetten van Cambuur zo u wilt, leverde balbezit op voor Mahi en die speelde de bal direct vooruit naar Johnsen. De Noorse spits wist wat hem te doen stond en met een hard schot in de linkerhoek bracht hij de stand op 3-1 en SC Cambuur op rozen.


Bjorn Johnsen scoort wederom een belangrijk doelpunt. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

De stand wordt nog mooier

Het zou zelfs nog mooier worden een kwartier voor tijd toen invaller Alex Bangura op maat werd bediend door Mahi en met een harde voorzet Foor een niet te missen kans schonk. Stand 4-1 en eindelijk weer eens een overwinning aan het Cambuurplein. In de slotfase kwam SC Cambuur namelijk niet meer in de problemen en zo werd er voor het eerst sinds 1 oktober weer eens gewonnen in een thuiswedstrijd.


SC Cambuur pakt drie hele belangrijke punten. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur haakt aan

Dankzij de 4-1 zege op Go Ahead Eagles haakt SC Cambuur weer aan bij het rijtje met de nummers zeventien, zestien en vijftien van de ranglijst. Het seizoen is nog niet klaar en SC Cambuur leeft nog. Dat is de fijne conclusie van deze avond.

Volgende week gaat SC Cambuur op bezoek bij de club waar het eerder dit seizoen nog knap met 3-0 van won: PSV. De aftrap in het Philips Stadion is dan op zondagmiddag om 16.45 uur.

POLL

Gaat SC Cambuur zich handhaven dit seizoen?

Ja, SC Cambuur gaat zich rechtstreeks handhaven

Ja, SC Cambuur handhaaft zich via de nacompetitie

Nee, SC Cambuur degradeert via de nacompetitie

Nee, SC Cambuur degradeert rechtstreeks

Afbeelding
Persoon raakt te water na mogelijke beroving in Leeuwarden 112-Nieuws 59 minuten geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit bedrijfspanden in de Vlietzone vanwege aantreffen hennepkwekerij 112-Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
ZIEN: Cambuur maakt emotionele video in aanloop van halve bekerfinale Sport 19 uur geleden
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 22 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 26 feb, 10:00