Jan Jonker.
Jan Jonker. Foto: eigen foto

“We willen jongens individueel beter maken”

Sport Voetbalspecial 2023

OLDEBERKOOP - Sport Vereent gaat dit seizoen voor het linkerrijtje in de Vijfde Klasse B zondag. Het hechte collectief, dit seizoen onder leiding van Arno Hoekstra en Jan Jonker, hoopt daarmee de zevende plek van het afgelopen seizoen te kunnen verbeteren. Het hoofddoel is om jongens individueel te ontwikkelen en te zorgen dat het collectief daardoor beter wordt. We praten met clubman en (veld)trainer Jan Jonker. 

Jan Jonker woont nu zo’n 17 jaar met zijn vrouw in Oldeberkoop en is al jarenlang begaan met de club Sport Vereent. Zelf voetbalde hij jarenlang bij UDIROS, MSC Meppel, Harkemase Boys, Jubbega en Sport Vereent. Na een vervelende knieblessure, besluit Jan uiteindelijk om te stoppen met voetbal. Het spelletje loslaten doet hij echter nooit helemaal. “Ik voel me intussen een echte Oldeberkoper en ben altijd op de sportvelden te vinden. Ik heb de dames getraind, in het bestuur gezeten, gevlagd en zelfs ingevallen als coach op de zondagmiddag. Ik ken de club dus door en door”, vertelt de veldtrainer enthousiast. 

Veel potentie in de groep

De afgelopen jaren volgde Jan het proces van Sport Vereent vanaf de zijlijn en daarin viel er nogal wat te verbeteren. “De laatste jaren was het niet allemaal even rooskleurig op trainersgebied, daarom hebben wij gezegd: dan pakken wij het wel op. We zien veel potentie in de groep; het is een mooie mix van jong en oud. Ze kunnen nog heel veel stappen maken.”

“We zien veel potentie in de groep; het is een mooie mix van jong en oud.”

Spelers individueel beter maken

Het doel van de trainers is om spelers individueel beter te maken en te motiveren om de volgende stap te maken. “We hebben niet een nummer 9 die er 30 inlegt, dus we zullen het echt van het collectief moeten hebben. Het is wel een ploeg die conditioneel heel sterk is, dat zie je ook terug in onze voorbereiding. We verloren bijvoorbeeld met 3-0 van een Derdeklasser, wat een prima resultaat is voor ons. Het is voor ons de uitdaging om talent in te laten zien dat ze er ook voor moeten werken. Voor jonge jongens staat de zaterdag vaak ook in het teken van lekker stappen; dus de vraag is: hoe graag wil jij je ontwikkelen? Ik hou zelf ook van een biertje, maar op zondagmiddag moet dat eigenlijk niet voelbaar zijn. Daar wil ik echt op inzetten, want als je er niks voor laat, dan kom je als ploeg ook niet verder.”

Bredere selectie

Oftewel, op zoek naar een mooie balans tussen plezier en prestatie. “Wat dat betreft scheelt het dat de selectie iets breder is dan het afgelopen jaar”, stelt Jan. “We hebben nu iets meer mensen, waardoor je ook keuzes kunt maken. Als iemand echt zijn team in de steek laat, kun je diegene ook eens op de bank zetten. Daardoor kun je als trainer ook iets ruimer denken.”

“Ik heb het streven om dit jaar voor het linkerrijtje te gaan en stiekem denk ik zelfs over een periode na.”

Linkerrijtje als doelstelling

Jan denkt dat als deze ingrediënten aanwezig zijn, het een mooi seizoen wordt voor Sport Vereent. “Ik heb het streven om dit jaar voor het linkerrijtje te gaan en stiekem denk ik zelfs over een periode na. Als we als ploeg ervoor leven, kunnen we het iedereen lastig maken. We gaan ervoor met zijn allen en maken er een heel mooi seizoen van!”

Afbeelding
Marchakri spirituele beurs komt naar De Bult omgeving Steenwijk Evenement 13 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 16 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand Tyson Foods Oosterwolde 112-Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Grote brand in garagebedrijf Noordwolde 112-Nieuws 2 dec., 18:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Een gezellige dag met wol, lifestyle en streekproducten Evenement 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00