Clarette is een meisje uit de West-Friese bollenstreek.
Clarette is een meisje uit de West-Friese bollenstreek. Foto: eigen foto

“Dansen is wat het leven leuk maakt”

Sport

OOSTERWOLDE - Op zaterdag 29 april is het de Internationale Dag van de Dans 2023. Deze dag vieren we al sinds 1982 en is in het leven geroepen door het Internationale Dans Comité van het Internationaal Theater Instituut. We vieren de ‘dans’ in de meest brede zin van het woord, namelijk het bewegen op muziek en het creëren van kunst. In dans kun je emotie kwijt, weet ook de 53-jarige danseres en dansdocent Clarette de Boer uit Oosterwolde. Clarette en haar man Leon Visschers dansen al van kinds af aan en zijn intussen alweer 26 jaar eigenaar van de succesvolle Dansstudio Clarette & Leon in Oosterwolde. De altijd enthousiaste Clarette deelt haar mooie verhalen met RondOm de Stellingwerven.

Bij Clarette zit dansen in het bloed. Ze groeit op in een klein plaatsje in Noord Holland, genaamd Winkel. Hier duurt het niet lang voordat Clarette haar passie voor het dansen ontdekt. “Ik was ongeveer vijf jaar toen ik als jong meisje begon aan klassiek ballet. Dat heb ik zo’n veertien jaar met heel veel plezier gedaan. Nou heeft dat natuurlijk niets meer te maken met wat ik nu doe, maar het is wel de beste basis. Op 12-jarige leeftijd ging ik voor het eerst op dansles en vanuit daar ben ik gaan stijldansen en wedstrijddansen. Vervolgens kom je op een bepaald niveau en vraag je jezelf af: wat ga ik er mee doen?”

Al 26 jaar een begrip

Maar hoe kom je van het Noord-Hollandse Winkel uiteindelijk in het Ooststellingwerver Oosterwolde terecht? Dat heeft te maken met Clarette haar vervolgkeuze. Ze vertelt: “Ik heb uiteindelijk besloten om een opleiding tot danslerares te volgen in Amsterdam. Via stage kwam ik vervolgens in Assen terecht. Ik ben daar in mijn jongere jaren een tijd lang in loondienst geweest, maar toen besefte ik al heel gauw dat ik zelf een eigen school wilde beginnen. Zodoende ben ik in 1996 samen met Leon een Dansstudio in Oosterwolde begonnen en 26 jaar later doen we dat nog altijd met heel veel plezier.”

Verschillende generaties

Intussen wonen Clarette en Leon alweer 30 jaar gelukkig samen in Oosterwolde. Door de jaren heen hebben zij heel wat mensen leren kennen in de regio en is Dansstudio Clarette & Leon een heus begrip geworden. “Het leukste is, je krijgt nu soms de derde, of zelfs vierde generatie van een familie op les. Opa’s en oma’s, vaders en moeders, kinderen en kleinkinderen daarvan alweer. Dat is toch fantastisch om te zien? Het feit dat zoveel mensen hier met plezier komen dansen, maakt dat ik altijd optimistisch en vrolijk ben. Dansen is voor mij wat het leven leuk maakt, of dat nu gaat om dansen op feestjes en in de kroeg of het dansen van wedstrijden. Iets creëren op de maat van de muziek is geweldig om te doen.”

Plezier staat voorop

Oftewel, bij Dansstudio Clarette & Leon staat plezier voorop. “Dat is voor ons het allerbelangrijkste. We hebben ook wel wedstrijdparen gehad, maar die kun je op één hand tellen. We zijn een dansschool voor het plezier, een avondje uit. Daar binden wij de mensen mee en dat zien wij echt als onze kracht. Het blijkt ook wel dat die insteek werkt, want anders waren we hier niet zo lang”, legt Clarette uit. 

“Het leukste is, je krijgt nu soms de derde, of zelfs vierde
generatie van een
familie op les.”

Vele diverse dansen

Bij Clarette & Leon kun je les krijgen in diverse dansvormen: Stijldansen of streetdance, maar ook voor de kleinsten is er de speciale kidswing. Wil je fitter worden of wat kilo’s kwijtraken? Dan kun je bijvoorbeeld salsa of zumba lessen volgen. Voor iedereen is er dus wat wils. Zo ontvangt Clarette op woensdagmiddag ook ouderen op les. “Dat gaat om mensen in de leeftijd tussen 75 en 80 jaar. Voor ouderen is beweging belangrijk, maar hoofdzakelijk gaat het om plezier. Ze komen solo, maar ik vind het belangrijk dat ze het mét elkaar leuk hebben. In het kader van eenzaamheid wil je mensen met elkaar verbinden, vrienden creëren. Het sociale aspect van dansen is dan ook minstens zo belangrijk om te kunnen blijven bestaan. Daar staan wij voor.”

Inspelen op trends

Volgens Clarette verandert dansen met de tijd. Ook daar speelt de dansschool op in. “Zeker voor kinderen, wanneer er een leuk/hip liedje uitkomt, dan creëer je daar al gauw een leuk dansje op. Denk aan Gangnam Style, Adrenaline en Automatisch, bijvoorbeeld. Dat zijn populaire Tik Tok en Fortnite dansjes. Als er een liedje populair is, dan wordt het ook weer populairder om die specifieke dans te oefenen.”

Gezond en leerzaam

Dansen is overigens niet alleen leuk en goed voor de sociale vaardigheden, maar het is ook nog eens hartstikke gezond. “Daarom vind ik het ook zo mooi om te zien dat alle kinderen in de Stellingwerven al vroeg in aanraking komen met dansen. Ieder jaar organiseren we in samenwerking met Kunst & COO een Dance Battle tussen kinderen van groep 5 en 6 van alle basisscholen in de Stellingwerven. Op jonge leeftijd is dat natuurlijk heel wat, want je moet het durven. Als je nog nooit een klasgenoot hebt zien bewegen en je moet diegene ook nog aanraken, dat kan best wel spannend zijn. Als je dat een paar keer doet, wordt het gewoon. Dat zijn hele mooie ontwikkelingen om te zien.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 10 uur geleden
Afbeelding
Blue Funkateers in MFA MeJander, Oldeberkoop Evenement 13 uur geleden
Afbeelding
Het Noordwoldiger Accordeon Orkest viert 30-jarig bestaan Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 18 uur geleden
Afbeelding
Sportcafe “De Duker" zet Biljartclub Zandhuizen in het nieuw Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
Paard&Plant organiseert themadag over paardenhagen Evenement 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55