Afbeelding
Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Lucas Schottmans (15) uit Wolvega droomt van het eerste bij SC Cambuur

Sport

WOLVEGA - Op zaterdag 15 juli is het Wereld Jonge Talentendag. United Nations heeft deze dag in het leven geroepen om meer aandacht te vragen voor de skills en talenten van jongeren. In het kader daarvan zoekt RondOm de Stellingwerven naar talent in de regio. Eén van deze talenten is de 15-jarige Lucas Schottmans uit Wolvega. De talentvolle voetballer speelt in de O16 van SC Cambuur en begint inmiddels aan zijn derde seizoen. Hij droomt ervan om ooit het eerste elftal te bereiken.

Lucas begint zijn voetbalavontuur op zesjarige leeftijd, bij de plaatselijke voetbalvereniging FC Wolvega. De kwaliteiten van de linksbenige verdediger blijven niet lang onopgemerkt. SC Cambuur staat al gauw langs de lijn. Als we Lucas vragen naar zijn kwaliteiten, weet hij zelfbewust te benoemen: “Ik denk vooral mijn snelheid. Daardoor ben ik één tegen één lastig te passeren. Als dat wel lukt, heb ik nog een goede sliding in huis om te compenseren. Daarnaast beschik ik over een redelijk goede techniek.”

“Elke dag een betere versie van jezelf laten zien”

Elke dag beter worden

Maar met alleen talent red je het niet, beseft ook Lucas. “Ik wil elke dag een betere versie van mezelf laten zien. Daarom stel ik iedere training weer doelen. Ik wil zelf bijvoorbeeld graag mijn rechterbeen verbeteren met lange ballen en fysiek sterker worden. Ook krijgen we verbeterpunten mee tijdens de ontwikkelingsgesprekken met de trainers.  Mijn verbeterpunten zijn om meer initiatief te nemen op- en naast het veld, nog beter samen te werken met de spelers om me heen en daarnaast keihard te duelleren. Daar werk ik iedere dag keihard aan.” 

João Cancelo en Alejandro Baldé

Als voorbeelden noemt Lucas de Portugese linksback João Cancelo van Bayern München en de Spanjaard Alejandro Baldé van FC Barcelona. “Als ik kijk naar de techniek van Cancelo en de snelheid van Baldé, dan vind ik dat geweldig om te zien. Ook als je kijkt naar de leeftijd van Baldé en het feit dat hij nu al in het eerste elftal van FC Barcelona speelt, dat vind ik echt heel knap”, licht hij toe. 

“Ik geniet van João Cancelo
en Alejandro Baldé”

Stapje voor stapje

Lucas droomt ervan zijn kunsten op het hoogste podium te laten zien, maar blijft met beide voeten op de grond. “Mijn eerste doel is om mezelf te ontwikkelen bij SC Cambuur en vervolgens het eerste elftal te halen. Daarna kun je verder kijken. We spelen met de jeugd ook op een goed niveau. Laatst speelden we tegen Ajax en een oefenwedstrijd tegen Club Brugge. Dat zijn hele leuke potjes om jezelf te meten, zij waren echt heel goed.” 

Op zijn plek bij Cambuur

De visie en de leerlijn van SC Cambuur bevallen Lucas goed. “Hoe hoger je komt, hoe meer het natuurlijk draait om prestatie. Maar bij deze club krijg je altijd meerdere kansen om jezelf te laten zien. Je krijgt daarnaast duidelijk te horen op welk vlak jij je nog kunt ontwikkelen. Daar helpen ze je ook bij. Zo wordt er bijvoorbeeld krachttraining aangeboden en krijg je voor iedere training de gelegenheid om aan je eigen verbeterpunten te werken, zoals eerste aannames en om je mindere been te trainen bijvoorbeeld. Deze club past bij mij en ik ben hier heel goed op mijn plek.”

Lucas Schottmans (links) in duel op training.
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 7 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00