Op donderdag 16 maart organiseert De Compagnons Vrouwlu een inloopmiddag.
Op donderdag 16 maart organiseert De Compagnons Vrouwlu een inloopmiddag. Foto: De Compagnons Vrouwlu

“Als je plezier hebt in zingen, wees welkom!”

Evenement

OOSTERWOLDE - Op donderdag 16 maart organiseert het Waterkantkoor De Compagnons Vrouwlu een inloopmiddag voor mensen die graag willen zingen. Op de vaste repetitielocatie In Kannen en Kruiken in Oosterwolde kunnen mensen laagdrempelig kennismaken met het koor. De Compagnons Vrouwlu is opgericht op 19 januari 2001 en bestaat op dit moment uit 31 enthousiaste zangeressen. Onder de leiding van bevlogen dirigent Martin van den Hurk en de muzikale begeleiding van drie accordeons en een dwarsfluit, treden zij regelmatig op in de omgeving en festivals door het hele land. Voorzitter en koorlid Gea Wortelboer legt uit waarom zij deze inloopmiddag organiseren.

“We krijgen regelmatig de vraag van mensen of ze niet een keer mee kunnen zingen met ons koor. Vandaar dat we dachten: laten we eens een inloopmiddag organiseren, waarbij mensen kennis kunnen maken met ons koor”, legt Gea uit. De inloopmiddag is bedoeld voor mensen die houden van zingen en graag eens willen kijken hoe het er aan toe gaat bij het koor. “We zingen liedjes over- en aan het water, met een lach en een traan. Daarnaast zingen we natuurlijk ook de populaire meezingers in het Nederlands, Fries, Stellingwerfs, Gronings, Duits, eigenlijk van alles. Dat gaat bijvoorbeeld van Abba en John Denver, tot aan Rob de Nijs. Het is altijd verrassend wat we doen en dat maakt ons koor ontzettend leuk en bijzonder”, vertelt Gea enthousiast. 

Plezier staat voorop

Gea benadrukt dat plezier voorop staat in het koor. (Professionele) ervaring is dus absoluut geen vereiste. “Iedereen die plezier beleeft aan zingen, is welkom. Volgens mij kan namelijk iedereen zingen, vooral als je het oefent. Het enige wat belangrijk is, is dat je fysiek in staat bent om (ongeveer) een half uur te kunnen staan.” De Compagnons Vrouwlu bestaat voornamelijk uit vrouwen van rond de zestig tot tachtig jaar. Volgens Gea maakt het echter niet uit of binnen of buiten die leeftijdscategorie valt. “Praktisch gezien, treden we alleen iedere donderdagmiddag van 13:30 uur tot 15:30 uur op. Het moet voor mensen dus wel haalbaar zijn om bij de repetities aanwezig te zijn.” 

Iedere stem is welkom

Overigens is ook iedere ‘soort’ stem welkom, of dat nou een sopraan, middenstem of alte is. “We zingen meerstemmig en krijgen daar vaak complimenten over. Mensen noemen onze zang zuiver en ze kunnen de tekst daadwerkelijk verstaan”, legt Gea uit. Dat is niet bij ieder koor vanzelfsprekend. “Vaak hoor je de melodie wel, maar de tekst niet altijd even goed. We oefenen echt heel veel, tot het erin zit en het perfect klinkt. Hoe meer diversiteit aan stemmen, hoe veelzijdiger we als koor kunnen zingen.” 

Eén grote familie

Volgens Gea voelt het koor als één grote familie. Dat maakt dat iedereen het leuk vindt om te repeteren en ook trouw blijft komen. “We treden op bij festivals, verzorgingstehuizen en verpleeghuizen. Op uitnodiging geven we zelfs kerstconcerten. Dat vinden we ontzettend mooi om te doen. Daarnaast doen we echter nog veel meer leuke dingen, zoals reisjes maken, samen eten of een dagje ergens naartoe met zijn allen. Ooit (zo’n 10 jaar geleden) zijn we zelfs in Oostenrijk geweest, dat was helemaal geweldig. Een tent, met 600 man, die stonden allemaal op de tafels te zingen en te dansen. Dat was echt fantastisch. Dat maakt ons koor eigenlijk veel breder dan het zingen alleen.” 

“Volgens mij kan iedereen
zingen, vooral als je
het oefent.”

Het koor betekent ontzettend veel voor Gea. “Het is echt een deel van je leven. Er ontstaan vriendschappen, mensen die bij elkaar op verjaardag komen. Je beleeft echt van alles samen. Als voorzitter ben je er bijna iedere dag wel mee bezig. Ik ben dankbaar voor iedereen die deel uitmaakt van het koor, de zangeressen, dirigent en de muzikale begeleiders. Zij zijn allemaal goud waard.” 

Praktische informatie

De inloopmiddag wordt georganiseerd op 16 maart van 13:30 tot 15:30 bij In Kannen en Kruiken in Oosterwolde (Venekoterweg 52). Op de inloopmiddag kun je zingen, luisteren of gewoon even kennis maken. “En als mensen het heel leuk vinden, kunnen ze misschien lid worden. We hopen dat de mensen in ieder geval een hele gezellige middag ervaren.” 

Kijk voor meer informatie op de website:
www.waterkantkoorcompagnonsvrouwlu.nl

Afbeelding
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 1 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 4 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 22 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00