Janique Gorter met groep 6 van de Meester K.J. Dijkstra School in Elsloo.
Janique Gorter met groep 6 van de Meester K.J. Dijkstra School in Elsloo. Foto: eigen foto

“Mooi om ieder kind op eigen niveau te laten groeien”

Educatie

MAKKINGA - Op dinsdag 24 januari vieren we de Internationale Dag van het Onderwijs. Op deze dag staan we stil bij de essentie van onderwijs voor een ieder, om kansen en mogelijkheden te creëren voor iedereen. Tevens is het een moment om zij die het onderwijs mogelijk maken in het zonnetje te zetten. RondOm De Stellingwerven praat met juf Janique Gorter uit Makkinga over haar ervaringen in het onderwijs. 

De 32-jarige Janique groeit op in het Friese dorp Makkinga en weet al heel snel wat ze wil. Naar de Kunstacademie of lesgeven. Ze besluit te studeren en begint aan de Kunstacademie in Groningen. “Ik hou van tekenen, schilderen, maar ook van kinderen. Daarom leek lesgeven mij ook altijd wel wat. Nadat ik de Kunstacademie heb afgerond, begon ik daarom aan de PABO in Assen. Inmiddels geef ik al meer dan tien jaar les en kan ik mijn creatieve kant heel goed benutten tijdens het lesgeven”, legt Janique uit. 

Het kleinschalige

Via haar stage begint Janique met lesgeven in Appelscha, daarna in Haule en intussen geeft ze les op de Meester K.J. Dijkstra School in Elsloo. “Dat is een openbare school midden in het dorp. Ik hou van het kleinschalige hier, je kent bijna iedereen”, zegt Janique enthousiast. 

“Ik hou van het
kleinschalige hier.”

Ieder kind laten groeien

Janique geeft vijf dagen per week les aan groep 5 en 6. Daar geniet ze met volle teugen van. “Iedere dag is anders en het is mooi om ieder kind op zijn eigen niveau te laten groeien. Het is voor mij een uitdaging om mijn lessen aan te laten sluiten op de belevingswereld van het kind. Dat maakt het vak voor mij zo leuk.” 

Elke groep is anders

Daarnaast brengt iedere groep ook weer zijn eigen aanpak en uitdagingen met zich mee. “Hiervoor heb ik jarenlang groep 7 en 8 gedaan, dat vond ik ook heel leuk om te doen met onder andere een musical en het schoolkamp. Daar heb je ook alweer een hele andere interactie en op die leeftijd beginnen ze al wat te puberen, daar kan ik ook heel erg van genieten. Het enthousiasme van de kinderen, daar doe je het uiteindelijk voor”, lacht Janique enthousiast.

Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 16 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 19 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00