Afbeelding
Foto: Andrea de Grauw

Larisa Groenhof (43) is werkzaam in de zorg en als leefstijlcoach: “Ik heb altijd de drive gehad om processen beter te maken”

Algemeen

WOLVEGA - Op woensdag 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag. Deze dag is in het leven geroepen om een ode te brengen aan vrouwen over de hele wereld en tegelijkertijd nog steeds te strijden voor gelijkwaardige kansen. RondOm Vandaag zoekt in dat kader naar inspirerende vrouwen. Larisa Groenhof uit Wolvega is zo’n inspirerende vrouw. Ze werkt al jarenlang in de zorg en is bovendien actief als leefstijlcoach. 

Larisa woont samen met haar twee kinderen Silvan (16) en Morris (18) in het mooie Wolvega. Samen met vriend Arjan gaan ze regelmatig te tennissen, hardlopen in het bos en wandelen met hond Sam. Larisa is al jarenlang werkzaam in de (gehandicapten)zorg en inmiddels ook actief als leefstijlcoach. Het ‘iets betekenen’ voor anderen zit Larisa dan ook in het bloed. “Ik heb vier jaar Sociaal Pedagogische Hulpverlening gestudeerd aan de Hogeschool Windesheim. In de jaren daarna heb ik in de gehandicaptenzorg gewerkt en mensen met geestelijke en/of psychische problematiek begeleid. Vanuit de zorg ben ik steeds meer naar leidinggevende functies gegaan, mede doordat ik het verbeteren van processen enorm interessant vind. Ik heb eigenlijk altijd de drive gehad van, hoe kun je iets of iemand nu beter maken? Dan gaat het dus niet perse om een persoon, maar ook om bepaalde systemen. Heel veel mensen gaan in de zorg, omdat ze mensen willen helpen en iets zinvols willen doen. Ik kijk wat zakelijker. Een project wat ik doe in de gehandicaptenzorg, is arbeidsproblematiek aanpakken samen met 15 zorgorganisaties. Dit raakt ook vitaliteit en duurzaamheid. Dat is enorm uitdagend en daar komt mijn ervaring als leidinggevende goed van pas. De combinatie maakt dat ik voldoende wordt uitgedaagd. Daarnaast heeft het ook te maken met mijn drive om de zorg aantrekkelijker en beter te maken. “

Larisa advies & coaching

Dat doet Larisa nu ook als (zelfstandig) leefstijlcoach: Larisa advies & coaching. Ze is gespecialiseerd op het gebied van autisme, geeft workshops op het gebied van vitaliteit en leefstijl en GLI. “GLI staat voor Gecombineerde Leefstijlinterventie. Deze mensen komen bij je, op basis van een verwijzing van de huisarts. Je kunt individuele leefstijltrajecten doen met particulieren, maar de GLI, daar moet je echt een geaccrediteerd leefstijlcoach voor zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die diabetes hebben, mensen met zwaar overgewicht, slaapapneu, artrose of hart- en vaatziekten. Die mensen begeleid je twee jaar lang, zowel individueel als in groepsverband.”

Een betere kwaliteit van leven

Larisa haar motivatie om leefstijlcoach te worden, is om mensen een betere kwaliteit van leven te gunnen. “Ik wil een programma wat globaal is, graag concreet maken voor mensen. Bij iedereen kom je thuis en iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Iedereen heeft wel eens iets meegemaakt in het leven, waardoor je gevormd wordt. Dat kan zowel voordelig als nadelig zijn. Bij veel van deze mensen werkt het in het nadeel. Neem bijvoorbeeld emotie eten, geen gevoel meer hebben in het lichaam of hormonen die uit balans zijn. Om daar samen naar te kijken en uiteindelijk in te kunnen helpen, voelt enorm waardevol. Om mijn deelnemers in hun kracht te zetten, het zelfvertrouwen te geven dat ze verandering in kunnen zetten en kennis te geven om goede keuzes te kunnen maken, daar doe je het voor.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 5 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 10 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 12 uur geleden
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 26 apr, 15:00
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 26 apr, 12:00
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00