Welzijnscoaches links Marjet Foekema en rechts Lisck-Marije Stel, in het midden Margreet Dijkstra die Marjet tijdelijk gaat vervangen.
Welzijnscoaches links Marjet Foekema en rechts Lisck-Marije Stel, in het midden Margreet Dijkstra die Marjet tijdelijk gaat vervangen. Foto: Scala Welzijn

“We kijken naar de mogelijkheden wat wel kan, in plaats van wat niet kan”

Samenleving

OOSTSTELLINGWERF - Vanaf oktober zijn er in de gemeente Ooststellingwerf twee welzijnscoaches actief, namelijk: Margreet Dijkstra en Lisck-Marije Stel. Inwoners kunnen bij hen terecht voor vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, ontmoeting en (beweeg) activiteiten. Het streven is dat zij zichtbaar zijn, bijvoorbeeld door aanwezig te zijn in een inloop. Inwoners kunnen rechtstreeks een afspraak maken met een welzijnscoach maar kunnen ook via de huisarts of bijvoorbeeld het gebiedsteam doorverwezen worden. We praten met de welzijnscoaches over hun werkzaamheden. 

De 51-jarige Margreet Dijkstra en de 28-jarige Lisck-Marije Stel zijn zeker geen onbekende op het gebied van welzijn. Lisck-Marije is sinds april 2022 actief voor Scala-Welzijn en daarvoor als maatschappelijk werker actief geweest. Margreet vervangt tot en met februari Marjet Foekema en is ook al haar hele werkzame leven actief in het sociale domein. Ondanks dat het dus een nieuwe functie betreft, is er alle vertrouwen in een waardevolle aanvulling. “Doordat ik vanaf april 2022 aan het werk ben voor Scala, ben ik al redelijk bekend in de gemeente”, legt Lisck-Marije uit. “Ik ben aardig op de hoogte van de sociale kaart en ik weet mijn weg inmiddels aardig te vinden.” 

Mensen zijn mensen

Voor Margreet zit de eerste maand er inmiddels op, maar ook zij verwacht snel te acclimatiseren. “Je werkt dan wel in een nieuwe regio, maar mensen zijn mensen”, licht ze toe. “Het enige verschil is dat ieder dorp zijn eigen karakter en cultuur heeft. Die leer je alleen maar kennen door er te zijn. Dat is ook de reden dat we zoveel mogelijk zichtbaar zijn in de dorpen en ons graag even voor willen stellen.” 

Rustig en toegankelijk

Lisck-Marije omschrijft zichzelf als een rustig en toegankelijk persoon. Eigenschappen die goed passen bij een functie als welzijnscoach. “Het voelt heel fijn als mensen hun verhaal willen en kunnen delen. Soms merk je wel eens dat mensen dat lastig vinden, maar als je in gesprek gaat en het lukt op een of andere manier toch, dan vind ik dat heel mooi.” 

Oprecht geïnteresseerd 

Margreet geeft aan altijd oprecht geïnteresseerd te zijn in mensen. “Als ik een bijdrage kan leveren door te zijn wie ik ben; dat wil zeggen: door te luisteren naar mensen en dan écht te luisteren, levert dat hele waardevolle gesprekken op. Ik probeer ook altijd linkjes en verbanden te leggen om mensen te helpen. Voor mij geldt altijd: als mijn omgeving gelukkig is, ben ik het ook.” 

Kijken naar de mogelijkheden

Voor beide dames staat voorop dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden wat iemand wel kan, in plaats van wat niet kan. “Soms spreek je wel eens iemand die eenzaam is en een maatje zoekt”, noemt Margreet als voorbeeld. “Zij zetten zichzelf dan in een slachtoffer rol, maar kijken niet vanuit een perspectief van: kan ik ook een maatje zijn? Die persoon heeft namelijk zelf ook voldoende te geven! Op die manier probeer ik mensen ook vertrouwen in zichzelf te geven.” 

Waardevolle momenten

Ook Lisck-Marije heeft een concreet voorbeeld van de waarde van een welzijnscoach. “Er was een oudere meneer, die wilde heel graag naar activiteiten bij hem in het dorp. Hij was goed op de hoogte hoe het was, maar hij vond de stap er naartoe heel moeilijk. Hartstikke jammer, want hij wilde wel heel graag. We zijn met elkaar in gesprek gegaan en diezelfde week is hij er toen naartoe geweest. Het leuke is, hij had alleen maar een klein zetje nodig”, vertelt Lisck-Marije enthousiast. “Achteraf belde ik nog even met hem hoe het was. Hij zei: ‘ik kom er nu iedere week.’ Dat vind ik fantastisch, want hij zet de stap er naartoe en dan is het ook klaar.” 

Soms heeft iemand gewoon een zetje in de rug nodig.

Hulp in de breedste zin van het woord

Volgens Margreet is het ook mogelijk, mocht dat nodig zijn, om samen naar een activiteit toe te gaan. “Als die stap nu echt te groot was gebleken, kunnen we kijken of we de drempel kunnen verlagen. Zo geldt dat ook voor heel veel andere dingen. We zijn er voor ondersteuning op het gebied van welzijn, ontmoeting en (beweeg)activiteiten in de breedste zin van het woord, dus neem gerust contact op!”  

Versterken onderlinge verbondenheid

Welzijnscoaching wordt inmiddels in meerdere gemeentes in Nederland aangeboden en met succes. Het past in de actuele ontwikkelingen waarbij inwoners zoveel mogelijk hun eigen regie op het leven willen behouden en als het even ‘niet lukt’, na een gesprek met de welzijnscoach zelf weer verder kunnen. ‘‘Met de welzijnscoach zetten we in op samenredzaamheid. Als je niet zo lekker in je vel zit, je eenzaam voelt helpt een kopje koffie bij de buurvrouw of wandelen met dorpsgenoten vaak beter dan een bezoek aan de huisarts’’, zegt Erik Giethoorn directeur-bestuurder van stichting Scala. Aanvullend zegt hij: ‘‘We denken met de komst van de twee welzijnscoaches een mooie bijdrage te kunnen leveren aan het versterken van de onderlinge verbondenheid. We zijn dan ook verheugd dat Scala als welzijnsorganisatie in deze gemeente deze dienstverlening mag invullen.’’

Kom in contact

Wil je in contact komen met een welzijnscoach, dan kun je bellen met het telefoonnummer: 06 - 54 35 09 20 of voor meer informatie de website van Scala Welzijn raadplegen, via: www.scala-welzijn.nl/welzijnscoach..

Ook zullen de welzijnscoaches bij diverse bijeenkomsten aanwezig zijn in de dorpen, schroom niet om een gesprek aan te knopen. “Mocht je twijfelen over je vraag, ook dan kun je altijd bellen. We staan paraat en proberen mee te denken in oplossingen.”

Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 1 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 2 uur geleden
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 7 uur geleden
Afbeelding
Voorkom conflicten, zorg voor een stevig juridisch fundament van je (online) business! Zakelijk nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen gisteren
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 16 mei, 15:00
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 16 mei, 14:02
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 16 mei, 12:00