Afbeelding
Foto: De Belastingdienst

Ga je scheiden? Vijf belastingtips die nu relevanter zijn dan ooit

Financieel

FRIESLAND - Wie gaat scheiden, kan met veel vragen zitten. Want er verandert een hoop. Heb jij besloten te gaan scheiden? Sommige financiële vragen zijn nu relevanter dan ooit. Bijvoorbeeld: kom ik nog wel rond na mijn scheiding? Waar heb ik recht op? En is het beter om straks alleen of samen aangifte te doen? Scheiden-expert Manuela van Blanken helpt je op weg met vijf tips voor hun belastingen.

1. Kijk of je recht hebt op toeslagen
Of je toeslag kunt krijgen, hangt onder andere af van je inkomen. En dat inkomen verandert als je geen fiscaal partners meer bent. Maak daarom een proefberekening op toeslagen.nl om te zien op welke toeslagen jij recht hebt. Ontvang je al toeslagen, zoals kinderopvangtoeslag? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je nieuwe situatie doorgeeft aan Toeslagen via Mijn toeslagen of de app Kinderopvangtoeslag. Want dan wordt je toeslag aangepast op je nieuwe situatie.

2. Doe de scheiden-checklist. Bijvoorbeeld om te zien welke kosten aftrekbaar zijn
Als kosten aftrekbaar zijn, betaal je minder belasting. Partneralimentatie is bijvoorbeeld vaak aftrekbaar. Ook bij een koopwoning zijn bepaalde kosten aftrekbaar. Zelfs als jij niet in het huis blijft wonen, mag je in sommige situaties nog 2 jaar de hypotheekrente aftrekken. Door de scheiden-checklist in te vullen, zie je waar jij recht op hebt en met welke kosten jij rekening kan houden.

3. Maak afspraken met je ex over samen of apart aangifte doen over het jaar van de scheiding
Je kan er voor kiezen om nog één keer samen aangifte te doen. Het voordeel hiervan is dat je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig kunt verdelen. En je voorkomt fouten, want je hebt gegevens van elkaar nodig. Als je aangifte doet als fiscaal partners, heeft dit wel gevolgen voor bijvoorbeeld de toeslagen en heffingskortingen waar je recht op hebt. Maak daarom een proefberekening met en zonder fiscaal partnerschap over het jaar van de scheiding. Dit doe je door de voorlopige aanslag als proef in te vullen op Mijn Belastingdienst. Maak ook voor je toeslagen een proefberekening.

4. Heb je een voorlopige aanslag? Check of je deze moet aanpassen of dat het interessant is om er één aan te vragen
Als je uit elkaar gaat, verandert je inkomen en vaak ook je woonsituatie. Dan is het verstandig om je voorlopige aanslag aan te passen. Dat doe je eenvoudig in vier stappen via Mijn Belastingdienst. Zo voorkom je dat je maandelijks te veel ontvangt of betaalt. Heb je nog geen voorlopige aanslag? Kijk dan of het interessant is om er één aan te vragen. Kijk op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.

5. Leg financiële afspraken vast, ook over belastingen en toeslagen
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel belangrijk om te doen om onduidelijkheden te voorkomen. Zeker als er gezamenlijke inkomsten of aftrekposten zijn. Maak dus ook afspraken over bedragen die jullie nog moeten ontvangen over de periode dat jullie nog samen waren. Of juist over bedragen die jullie nog moeten betalen. Je kunt afspraken bijvoorbeeld vastleggen in een echtscheidingsconvenant.

Persoonlijke scheiden-checklist 

Wil je weten waar je nog meer op moet letten als je gaat scheiden of uit elkaar gaat? Vul de scheiden-checklist in op belastingdienst.nl/scheiden. En zie meteen wat jij moet regelen.

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 9 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 26 apr, 15:00