Jaap Meijer van de Geitenmeijerij
Jaap Meijer van de Geitenmeijerij Foto: RondOm Vandaag

“We zien steeds meer jongeren die op school uitvallen, omdat er geen passend aanbod is”

Educatie

FOCHTELOO - Ieder mens heeft waarde en verdient een plek in de samenleving. Toch is het niet voor ieder mens even makkelijk om mee te komen in de maatschappij. Neem de prestatiedruk, het nog altijd ontwikkelende onderwijssysteem of het gebrek aan een passend aanbod. Zorgboerderij de Geitenmeijerij in Fochteloo biedt op praktische wijze een kans aan mensen om zich te ontwikkelen. Ook kinderen met een verstandelijke beperking, psychiatrische aandoening en volwassenen met afstand tot een arbeidsplek kunnen hier voor dagbesteding of -opvang, BSO en logeerweekenden terecht. Mede-eigenaar Joke Doeland legt uit wat de Geitenmeijerij tot zo’n fijne en bijzondere plek maakt.

Joke Doeland is sinds een jaar mede-eigenaar van Zorgboerderij de Geitenmeijerij. Ze is de oudste dochter van oprichters Jan en Mies en neemt geleidelijk met jongere broer Jaap het bedrijf over. Daar is ze erg trots op, want de boerderij geeft mensen een (nieuwe) kans om zich te ontwikkelen. Inmiddels kent ze het familiebedrijf door en door. “Maar ik leer nog iedere dag. Het bedrijf is zo groot en omvat zoveel. Niet alleen op het gebied van zorg, maar ook het organisatorische deel neemt minstens zoveel tijd in beslag. Deze tak van het bedrijf verdient net zoveel lof.”

Steeds meer jongeren

De Geitenmeijerij ziet tegenwoordig steeds meer jongeren gebruik maken van de dagbesteding. “We zitten echt bomvol. Het slinkt nu wat, maar het is natuurlijk geen wenselijke ontwikkeling. We zien steeds meer jongeren die op school uitvallen, omdat er geen passend aanbod is. Wij bieden aan deze jongeren een goede dagstructuur waarin ze dingen kunnen ondernemen. Zo hebben zij dagelijkse bezigheden en blijft de ontwikkeling doorgaan. Wel belangrijk om te vermelden, is dat wij geen onderwijsinstelling zijn, maar ondersteuning bieden aan het onderwijs.”

We geven de jongeren heel veel persoonlijke en
intensieve aandacht.

Ondersteuning van het onderwijs

Die ondersteunende factor is volgens Joke erg belangrijk. “Het is belangrijk dat de jongeren leren om (weer) in een sociale omgeving of groep te kunnen werken. De jeugd die we hier opvangen, kan vaak niet in grote groepen werken. De problematiek is complexer en anders dan bij de volwassen dagbesteding die we eerder altijd hadden. Het is nu vaak anticiperen op wat er gebeurt. We geven de jongeren dan ook veel persoonlijke en intensieve aandacht. Dat doen we vooral door een goede dagstructuur te creëren. We leren ze bijvoorbeeld om in een kleine sociale setting om te gaan met normen en waarden, gezond te eten en drinken, maar ook het ontwikkelen van talenten en verantwoordelijkheden. Daarnaast bieden wij op het gebied van onderwijs huiswerkondersteuning. Wij beschouwen het ook als een harde eis, dat er een onderwijsinstelling aan de jongeren verbonden is. Zo kunnen we leraren vragen om actief betrokken te blijven in de ontwikkeling van de jongeren op cognitief niveau. Het zou goed zijn als de deelnemers (deels) naar school kunnen bijvoorbeeld.” 

Praktijkgericht leren 

Joke benadrukt tevens het belang van praktijkgericht leren. “Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat het prettiger is voor sommige kinderen om praktijkgericht te leren. Het is goed om daar aandacht voor te hebben. Dat is iets wat wij de jongeren kunnen bieden, denk aan: handarbeid, figuurzagen of boren.” Het bijzondere is, dat de Zorgboerderij een boerderijwinkeltje heeft, waarbij de gemaakte producten daadwerkelijk verkocht worden. “Ze maken de producten dus niet voor niets. Heel veel mensen maken bewust gebruik van onze boerderijwinkel, omdat ze graag willen weten waar de producten vandaan komen, zoals groente uit eigen tuin en eieren van de eigen dieren bijvoorbeeld. Onze deelnemers maken bovendien vogelhuisjes, insectenhotels en cadeautjes. We staan daarmee ook steeds vaker op de streekmarkt, dus kom gerust eens langs. Ook leuk om te weten, is dat een deel van de opbrengst naar onze eigen stichting gaat. Het geld komt dus ten goede aan onze deelnemers. Dat zetten we bijvoorbeeld in door ijsjes te kopen of een dagje weg te gaan met zijn allen. Die combinatie werkt natuurlijk prachtig. Het samenwerken, iets doen voor een ander en leren om met de producten om te gaan, Ze leren op die manier echt een heleboel.” Heel veel mensen maken bewust gebruik van onze boerderijwinkel, omdat ze graag willen weten waar de producten vandaan komen.”

Ben je nieuwsgierig naar wat Zorgboerderij de Geitenmeijerij voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op!

Zorgboerderij de Geitenmeijerij
Noordeinde 27
8428HL Fochteloo
Tel: 0516 - 51 66 66 / 06 - 57 84 70 70
E-mail: info@degeitenmeijerij.frl
www.degeitenmeijerij.frl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00