Afbeelding
Foto: Imkersvereniging Ooststellingwerf

“Dit geeft onze Imkersvereniging uitzicht op een goede toekomst”

Algemeen

OOSTERWOLDE - Het Fonds besteedt dit jaar 141.515,- euro aan maatschappelijke initiatieven in Ooststellingwerf. In totaal gaat het om 14 projecten. Het is initiatiefnemers ook dit jaar gelukt om verschillende ideeën in te dienen, zoals een natuurlijk speelveld in Donkerbroek, een Jeu de boulesbaan in Waskemeer en de renovatie van het Imkershuus in Oosterwolde. RondOm de Stellingwerven spreekt met die laatste partij over wat ze met het geld van plan zijn.

De subsidie voor de renovatie van het Imkershuus in Oosterwolde is aangevraagd door de Imkersvereniging Ooststellingwerf. De vereniging maakt al sinds de negentiger jaren gebruik van een pand aan de Oosterbrink 1b en volgens voorzitter Alex van der Meer is deze inmiddels toe aan een flinke opknapbeurt. “We zijn de gemeente dan ook hartstikke dankbaar dat de subsidie volledig gehonoreerd is”, zegt hij enthousiast. “We zijn een kleine vereniging met niet al te veel financiële middelen, dus dit geeft de vereniging uitzicht op een goede toekomst.” 


Foto: Imkersvereniging Ooststellingwerf

Renovatie van het Imkershuus

Het Imkershuus is geschaald onder ‘Groot project’ en krijgt maar liefst 10.200,- euro vanuit Het Fonds. Daarnaast krijgt de vereniging ook nog eens subsidie vanuit het Iepen Mienskipsfûns (IMF), beschikbaar gesteld door de Provincie. “Dat is echt geweldig. Daarvoor wil ik ook een compliment maken naar onze penningmeester Wietze ten Hoor, de drijvende kracht achter het regelen van deze zaken. Dit geld is namelijk hard nodig om het pand te renoveren”, stelt Alex. Het pand is sinds de negentiger jaren flink verouderd. “Het geld zal onder andere gebruikt worden om een nieuw verwarmingssysteem aan te schaffen, het pand (beter) te isoleren, de toiletten aan te pakken en de keuken te vernieuwen.” 

“De honingbij kan niet zonder imker en de imker kan niet zonder honingbij.”

Bijen zijn onmisbaar in ons ecosysteem

Met de aanpak van het pand heeft de vereniging uitzicht op een mooie toekomst. Dat is van groot belang, want imkers zijn ontzettend belangrijk. Imkers houden namelijk verschillende bijenvolken en met name de (honing)bij is onmisbaar in ons ecosysteem. Bijen zorgen namelijk (in)direct voor ons voedsel. Ze bestuiven planten, die op hun beurt weer zorgen voor vruchten en zaden. Volgens Alex vervullen imkers daarin ook een essentiële rol. “De honingbij kan namelijk niet zonder imker en de imker niet zonder honingbij. Ze horen als het ware bij elkaar.” Alex legt uit: “In eerste instantie hielden imkers vooral bijen om honing te winnen, maar tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om de bijenpopulatie te beschermen en op peil te houden. Zeker als het gaat om de honingbij. Denk aan de tuinbouw bijvoorbeeld; honingbijen zijn experts op het gebied van het bestuiven van bloemen en planten. Dat is intussen veel belangrijker geworden dan de opbrengst van honing,  al blijft dat natuurlijk ook erg lekker”, lacht hij. 


Foto: Imkersvereniging Ooststellingwerf

Opleiden van nieuwe imkers

De Imkersvereniging Ooststellingwerf leidt jaarlijks dan ook vele nieuwe imkers op. Dat is erg belangrijk, want imkers moeten de kennis hebben om de bijen gezond te houden. Zeker in een omgeving waar het steeds lastiger wordt voor de (solitaire) bij om zich te handhaven, is de functie van de imkers onmisbaar. Gelukkig merkt Alex dat er nog altijd veel belangstelling is voor het vak, sterker nog: de voorzitter van de imkersvereniging ziet de laatste jaren een toenemende belangstelling, vooral van vrouwelijke imkers. “Dat vind ik erg leuk om te zien, want het vak wordt vaak geassocieerd met (oudere) mannen”, lacht hij. “Gelukkig zijn er nog heel veel mensen die enthousiast worden van de wonderlijke wereld van de bijen.” 

Kennis uitwisselen en overdragen

Op dit moment telt de Imkersvereniging Ooststellingwerf zo’n 38 leden, aangevuld met donateurs. Alex is vroeger zelf jarenlang imker geweest en -inmiddels gepensioneerd- alweer zo’n 5 jaar voorzitter van de vereniging. Hij organiseert met de vereniging in het Imkershuus regelmatig activiteiten, zoals: praatavonden, bijeenkomsten van werkgroepen en ledenvergaderingen. Daarnaast zijn er cursussen voor (beginnende) imkers, staat de vereniging op markten en komen er jaarlijks een aantal basisscholen op bezoek. “Dat doen we allemaal om aan te geven dat de bij erg belangrijk is. Het is goed om kennis uit te wisselen, zodat er een overdracht is van de oude imkers naar de jonge imkers. Mocht je nieuwsgierig zijn of belangstelling hebben, neem dan vooral eens contact op met onze vereniging!”

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 17 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00